Connect with us

Znanost

Povezanost drveća i ljudskoga zdravlja

Ekologija i okoliš

Povezanost drveća i ljudskoga zdravlja

Sve više znanstvenika s različitih polja znanosti dokazuje da prirodno okruženje može pomoći ljudskome zdravlju. U novome istraživanju Američke šumarske službe, prisutnost drveća povezana je s ljudskim zdravljem.

Gubitak stotine milijuna stabala u istočnome i srednjozapadnome dijelu Sjedinjenih Američkih Država bio je besprimjerna prilika šumarskome istraživaču Geoffreyju Donovanu i njegovim suradnicima za istraživanje utjecaja značajne promjene u šumskom ekosustavu na ljudsko zdravlje.

Analiza 18-godišnjih podataka iz 1.296 pokrajina u 15 država ustanovila je dodatnih 15 tisuća smrtnih slučajeva od posljedica bolesti krvožilnoga sustava i šest tisuća više umrlih osoba od posljedica bolesti donjega dišnog sustava Amerikanaca koji žive u područjima pod opsadom smaragdnoga jasenovog moljca (lat. Agrilus planipennis), kukca koji uništava stabla jasena, u usporedbi s nezaraženim područjima. Kad smaragdni jasenov moljac opsjedne grad, sve ulice s jasenovim drvoredima bivaju opustošene.

Istraživači su analizirali demografske i zdravstvene podatke, kao i podatke o ljudskoj smrtnosti na razini pokrajina u periodu od 1990. do 2007. godine. Podatci su uzeti iz pokrajina država s barem jednim potvrđenim slučajem opsade smaragdnoga jasenovog moljca u 2010. godini. Nakon obrade podataka, koji su uzeli u obzir i utjecaje demografskih razlika, poput prihoda, rase i obrazovanja, pronalasci su se pokazali istinitima te su objavljeni u časopisu American Journal of Preventive Medicine.

„Iz naših pronalazaka spontano se nameće zaključak da veća stopa smrtnosti proizlazi iz kombinacije više parametara, poput prihoda i obrazovanja, a ne gubitka stabala“, rekao je Donovan. „Ali mi smo uočili značajno ponavljanje opisanoga režima kroz demografski vrlo različito ustrojene pokrajine.“

Iako ova studija pokazuje povezanost gubitka stabala s ljudskom smrtnosti od posljedica bolesti krvožilnoga i donjega dišnog sustava, nije dokazala izravan utjecaj. Istraživanje se nastavlja s ciljem utvrđivanja razloga ove povezanosti.

Smaragdni jasenov moljac prvi put je pronađen 2002. godine pokraj Detroita u državi Michigan. Ova vrsta kukca napada svaku od 22 podvrste sjevernoameričkoga jasena i doista ubija svako stablo koje napadne.

Istraživanje je provedeno u suradnji Davida Butryja s Nacionalnoga instituta za standarde i tehnologiju, Yvonne Michael sa Sveučilišta u Drexelu. Jeffreyja Prestemona, Andrewa Liebholda, Demetriosa Gatziolisa i Megan Mao.

Izvor: U.S. Forest Service

"Ne uči, nego izmišljaj to što je nezamislivo. Budućnost će dokazati da smo imali pravo." Mika Antić

8 komentara

8 Comments

 1. Josip von Kamber

  24 siječnja, 2013 kod 9:30 pm

  Ah,stvarno…? konačno je i neko od njih izašao u prirodu…

 2. Sandra Trivanovic Kopljar

  24 siječnja, 2013 kod 9:34 pm

  Od kada je to neka novost ??

 3. Nikolce Inglourious Stojanovski

  24 siječnja, 2013 kod 9:34 pm

  u don´t say

 4. Zaragil von Slangenwald

  24 siječnja, 2013 kod 9:48 pm

  Ne nego pomazu beton, smog, gledanje u TV, buka automobila i ravne linije kud god pogledas. Odoh ja prosetati psa uz rijeku i gledati kako pada snijeg u ponoc dok ovi ne otkriju jos neku novost. 🙂

 5. Megi Dunja

  24 siječnja, 2013 kod 9:59 pm

  samo, nikako ne razumijem što se tu treba dokazivati…

 6. Tati Fi

  24 siječnja, 2013 kod 10:18 pm

  Znanstvenici otkrivaju toplu vodu 🙂

 7. Duska Simcic

  25 siječnja, 2013 kod 6:12 am

  šta je u tome novo i znanstveno ? Šta nismo iz prirode potekli ?

 8. Ivan Stipišić

  25 siječnja, 2013 kod 10:00 am

  da al sad je to znanstveno potvrđeno,sad je tek sigurno ici u šumu.nema opasnosti kazu znanstvenici 😉

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh