Connect with us

Znanost

Znanost

Previše vitamina B12 uzrokuje pojavu akni


akne

S obzirom na činjenicu da je potreban za pravilno funkcioniranje našeg živčanog sustava, ali i za proizvodnju krvi, vitamin B12 prilično je bitan za naše tijelo. No, dok mnogi vjeruju da nikada ne možete imati previše nečega što vam čini dobro, čini se da ovdje to ipak nije slučaj. Prema novom istraživanju, višak ovog vitamina može potaknuti pojavu neželjenih promjena na koži.

Kao što je opisano u časopisu Science Translational Medicine, znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrili su da vitamin B12 utječe na izmjenu djelovanja pojedinih vrsta kožnih bakterija koje su povezane s aknama, potičući ih na proizvodnju spojeva za koje se zna da aktiviraju upalu i izazivaju poremećaj kože.

Iako se vitamin B12 nalazi u raznim prehrambenim proizvodima – uključujući meso, ribu i jaja – u ovoj fazi ne postoji dovoljno dokaza koji ukazuju da promjene u prehrani mogu pomoći ljudima kako bi imali zdraviju kožu. Međutim, ako i daljnja istraživanja potvrde takav uvjetovani odnos između vitamina B12 i pojave akni, ljudi skloni ovakvom stanju kože mogli bi preispitati odluku o uzimanju raznih vitaminskih dodataka, najčešće u obliku multivitaminskih tableta.

Znanstvenici su željeli pronaći moguće objašnjenje za činjenicu da kožna bakterija Propionibacterium acnes uzrokuje akne kod određenog broja ljudi. Eksperiment su započeli usporedbom lica pojedinaca sa zdravom kožom bez akni i onih koji imaju akne. Nakon usporedbe te dvije skupine, istraživači su otkrili da je biokemijski put u bakteriji Propionibacterium acnes, koja proizvodi vitamin B12, značajno produžen u osoba s aknama.

Kako bi dalje ispitali taj potencijalni odnos, analizirani su kožni mikrobi kod osoba sa zdravom kožom bez akni kojima su dane injekcije vitamina B12. Kao potvrdu ranijeg otkrića, uočili su da su bakterijski B12 biosintetski geni utjecali na izmjenu prijašnjeg stanja kože, gotovo u potpunosti zrcaleći rezultate obrazaca uočenih kod osoba s aknama. Jedan je pacijent čak razvio akne samo tjedan dana nakon primljene injekcije.

Za završnu fazu njihove studije, istraživački tim uzgojio je bakteriju Propionibacterium acnes u laboratoriju i izložio je djelovanju vitamina B12 u nadi da će saznati više o potencijalnoj podlozi mehanizma za ovu prividnu vezu. Otkrili su da je vitamin povećao produkciju upalnih spojeva koji se nazivaju porfirini, a koji su već otprije povezani s razvojem akni.

Iako ova studija ne može u potpunosti dokazati da previše vitamina B12 uzrokuje akne, ona ipak dokazuje da je sposobna izmijeniti ekspresiju gena u kožnim bakterijama, što je zanimljivo. Dakako, bit će potrebno provesti daljnja istraživanja prije nego se znanstvenici u potpunosti uvjere u postojanje ove veze, pogotovo jer su neke studije otkrile da vitamin B12 može djelovati protuupalno, što proturječi ovim rezultatima.

Tražili ste na googlu:

vitamin b12, visak vitamina b12 simptomi, visak vitamina b12, višak vitamina b12 u krvi, visakvitaminab12

"If the facts don't fit the theory, change the facts." A. Einstein

2 komentara

2 Comments

 1. Dejan Klasić

  srpanj 20, 2015 kod 8:57 pm

  ja imam pojavu svega bez vitamina je to bolest

 2. bruno

  srpanj 20, 2015 kod 11:25 pm

  Eh, što ti je znanost. Danas je ovako a sutra već nije. Vitamini iz B skupine su “veliki znanstvenici” godinama preporučivali kao jedno od najboljih pomoći kod osoba koje imaju akne. Za pet godina će shvatiti da vitamini B komplexa izazivaju karcinom kože ili nešto slično.

  Koliko su glupi alternativci toliko i znanstvenici brljaju…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Znanost

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh