Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihijatrija

Probiotici smanjuju manične epizode kod bipolarnog poremećaja

Neobično otkriće

Foto: Pixabay

Manične faze kod bipolarnog poremećaja mogu dovesti do hospitalizacije koja traje danima dok se simptomi pacijenta ne uspiju bolje kontrolirati.  No, otkriveno je da postoji jednostavan nadomjestak prehrani koji može pomoći kontroliranju maničnih epizoda ove bolesti – probiotici.

Sve je više pokazatelja kako su promjene raspoloženja povezane s upalama i promjenama mikrobioma, tj. bakterija u probavnom traktu.

Na John Hopkins School of Medicine je napravljena zanimljiva studija da se vidi mogu li probiotici biti od pomoći osobama otpuštenima iz bolnice nakon maničnih epizoda. Testiranje je provedeno na nasumično izabranih 66 pacijenata s bipolarnim poremećajem koji su bili podijeljeni u dvije grupe.

Prva je grupa dobivala kombinaciju lactobacillusa i bifidobakterije, dok je druga grupa dobivala placebo. Praćeni su 24 tjedna. Prije početka su znanstvenici identificirali koji od pacijenata imaju više upalne markere. Rezultati su bili iznenađujući.

Ponovna hospitalizacija se dogodila kod 51% pacijenata koji su uzimali placebo.

Kod onih koji su konzumirali probiotike ponovno ih je hospitalizirano tek 24,2%. Najznačajniji nalaz je bio taj da se dogodilo smanjenje hospitalizacije od čak 90% kod najtežih slučajeva.

Pored toga, pacijenti koji su konzumirali probiotike su ostajali su u bolnici prosječno 2.8 dana, a kontrolna grupa 8.3 dana. Ova studija podupire prijašnje dokaze da crijevna flora ima utjecaja na psihičke bolesti.

Sugerira se da je upala u tijelu vezana uz upalu u crijevima, što može biti od utjecaja na raspoloženje, barem kod onih teških slučajeva.

Istraživanje je bilo prilično malo i odabrani pacijenti su imali izuzetno ozbiljan bipolarni poremećaj. Slične studije kod pacijenata s blažim simptomima depresije i šizofrenije su našle tek manji utjecaj probiotika na raspoloženje.

Ova studija ima potencijala promijeniti praksu postupanja s pacijentima koji pate od bipolarnog poremećaja nakon njihovog otpusta iz bolnice. Dodavanje probiotika lijekovima koji se inače uzimaju je jednostavno, jeftino te nema popratnih pojava.

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Brain, Behavior and Immunity, stres može promijeniti ravnotežu bakterija koje prirodno žive u crijevima. “Ove bakterije utječu na imunološku...

Wellness i prehrana

Kao i životinje, i biljke proizvode čitav niz hormona koji im pomažu u razvoju i preživljavanju. Hormoni imaju utjecaja na sve aspekte rasta biljaka,...

Zdravlje i Medicina

Novija istraživanja pokazuju da primjena antibiotika kod novorođenčadi uzrokuje smanjenjem zdravih bakterija u crijevima. Navedene bakterije su zadužene za probavu mlijeka i povećanje otpornosti...

Bakterije i virusi

Izgleda da neke bakterije imaju čudnovate supermoći, oživljavanje uspavanih virusa. Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Nature. Već od prije znamo da u našim...