Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihijatrija

Probiotici smanjuju manične epizode kod bipolarnog poremećaja

Neobično otkriće

Manične faze kod bipolarnog poremećaja mogu dovesti do hospitalizacije koja traje danima dok se pacijentovi simptomi ne uspiju bolje kontrolirati.  No, otkriveno je da postoji jednostavan nadomjestak prehrani koji može pomoći kontroliranju maničnih epizoda ove bolesti – probiotici.

Sve je više pokazatelja kako su promjene raspoloženja povezane s upalama i promjenama mikrobioma, tj. bakterija u probavnom traktu.

Na John Hopkins School of Medicine je napravljena zanimljiva studija da se vidi mogu li probiotici biti od pomoći osobama otpuštenima iz bolnice nakon maničnih epizoda. Testiranje je provedeno na nasumično izabranih 66 pacijenata s bipolarnim poremećajem koji su bili podijeljeni u dvije grupe.

Prva je grupa dobivala kombinaciju lactobacillusa i bifidobakterije, dok je druga grupa dobivala placebo. Praćeni su 24 tjedna. Prije početka su znanstvenici identificirali koji od pacijenata imaju više upalne markere. Rezultati su bili iznenađujući.

Ponovna hospitalizacija se dogodila kod 51% pacijenata koji su uzimali placebo.

Kod onih koji su konzumirali probiotike ponovno ih je hospitalizirano tek 24,2%. Najznačajniji nalaz je bio taj da se dogodilo smanjenje hospitalizacije od čak 90% kod najtežih slučajeva.

Pored toga, pacijenti koji su konzumirali probiotike su ostajali su u bolnici prosječno 2.8 dana, a kontrolna grupa 8.3 dana. Ova studija podupire prijašnje dokaze da crijevna flora ima utjecaja na psihičke bolesti.

Sugerira se da je upala u tijelu vezana uz upalu u crijevima, što može biti od utjecaja na raspoloženje, barem kod onih teških slučajeva.

Istraživanje je bilo prilično malo i odabrani pacijenti su imali izuzetno ozbiljan bipolarni poremećaj. Slične studije kod pacijenata s blažim simptomima depresije i šizofrenije su našle tek manji utjecaj probiotika na raspoloženje.

Ova studija ima potencijala promijeniti praksu postupanja s pacijentima koji pate od bipolarnog poremećaja nakon njihovog otpusta iz bolnice. Dodavanje probiotika lijekovima koji se inače uzimaju je jednostavno, jeftino te nema popratnih pojava.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Psihologija

Tijekom više od pet proteklih desetljeća provođena su temeljita istraživanja o preferencijama žena, odnosno tražen je odgovor na pitanje što to točno nekog muškarca...

Zdravlje i Medicina

Testiraju se kapi za oči s nanočesticama koje će poboljšavati vid

Oglašavanje