Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Rusija odbija lansirati OneWeb internet satelite nakon britanskih sankcija

Foto: Unsplash

Ruska svemirska agencija odbila je lansirati OneWeb internetske satelite osim ako tvrtka ne pruži jamstvo da se neće koristiti u vojne svrhe te ako Ujedinjeno Kraljevstvo proda svoj udio u OneWebu. Roscosmos je u petak trebao lansirati 36 satelita na Soyuz raketi.

Šef Roscosmosa, Dmitrij Rogozin, rekao je da je agencija postavila zahtjeve kao odgovor na uvođenje sankcija Ujedinjenog Kraljevstva protiv Rusije nakon njezine invazije na Ukrajinu, prenosi CNBC.

Između ostalog, vlada je zabranila ruskim brodovima ulazak u britanske luke i sankcionirala većinu ruskog financijskog sustava.

Kwasi Kwarteng, britanski tajnik za poslovanje i energetiku, sugerirao je da zahtjevi Roscosmosa nisu realni. “Nema pregovora o OneWebu: Vlada Ujedinjenog Kraljevstva ne prodaje svoj udio”, napisao je na Twitteru. “U kontaktu smo s drugim dioničarima kako bismo razgovarali o koracima koji slijede.” Rogozin je rekao da će Velikoj Britaniji dati dva dana za razmatranje.

Do danas, 428 OneWeb satelita lansirano je na Soyuz raketama. OneWeb planira osigurati globalnu internetsku pokrivenost iz svemira pomoću 648 satelita prve generacije, piše Engadget.

U međuvremenu, SpaceX je isporučio Starlink satelitske internet terminale Ukrajini koje je Elon Musk obećao. Terminali će se iskoristiti kako bi Ukrajina ostala na mreži dok se sukob nastavlja.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....