Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Ruska tvrtka dizajnirala prototip “lebdećeg” vlaka

Maglev je sustav željezničkog prijevoza zasnovan na dva kompleta magneta

Ilustracija: Pixabay

Moskovski Institut za toplinsku tehnologiju, ruski inženjerski i znanstveni-istraživački institut, koji je dio svemirske korporacije Roscosmos, dizajnirao je vlak s magnetskom levitacijom (maglev) koji može raditi u bespilotnom režimu, naveo je glavni projektant Jurij Solomonov za TASS.

Maglev je sustav željezničkog prijevoza zasnovan na dva kompleta magneta: jedan postavljen za odbijanje i pomicanje vlaka s pruge, a drugi za kretanje povišenog vlaka naprijed, iskorištavajući nedostatak trenja.

“Cilj projekta je stvoriti cjeloviti demonstracijski model vlaka u punoj veličini za provjeru i potvrdu glavnih tehničkih karakteristika novih tehnoloških rješenja povezanih s primjenom maglev tehnologije.”, objasnio je Solomonov.

Projekt je opsežna modernizacija monorail (jednotračna željeznica) transportnog sustava, stvorenog početkom 2000-ih. Vlak se kreće duž jedne čelične grede, a može raditi u bespilotnom režimu ili uz minimalnu ljudsku kontrolu.

“Testiranja bi trebala započeti tijekom trećeg tromjesečja ove godine”, dodao je Solomonov.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Spomenuti dogovor nije iznenađenje s obzirom na to da su odnosi između Roscosmosa i NASA-e u posljednje vrijeme zahladili

Tehnologija

Tvrtka je dobila potporu od 60.000 funti iz vladinog Fonda za održive inovacije, a cilj je razviti vlak na biometan koji bi mogao primiti...

Bakterije i virusi

Rusija je u subotu odobrila svoje cjepivo protiv koronavirusa Sputnik V za osobe starije od 60 godina, priopćilo je rusko Ministarstvo zdravstva. Osobe starije...

Biljke i životinje

Nove snimke ukazuju na to da Sjeverna Koreja koristi dupine u vojne svrhe, baš kao što to čine Sjedinjene Američke Države i Rusija.

Oglašavanje