Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Sintetička rožnica omogućuje vraćanje vida

Umjetne rožnice su postojale i ranije, ali su zbog složenosti operacija predstavljale posljednji izbor liječnika.

Foto: CorNeat

Jednom slabovidnom čovjeku vraćen je vid uz pomoć umjetne rožnice. Riječ je o pacijentu starom 78 godina koji je bio slijep posljednjih nekoliko godina, a primio je novi tip implantata rožnice. Pothvat je osigurala tvrtka CorNeat, a ovo je prvi implantat koji omogućuje zamjenu oštećene rožnice bez potrebe za ljudskim donatorom. Pacijent je neposredno nakon operacije mogao prepoznati članove obitelji i pročitati brojeve ispisane na panou.

Rožnica ili cornea je prozirna struktura vanjske očne ovojnice smještena u prednjem dijelu oka, a uslijed bolesti ili mehaničkih ozljeda može doći do oštećenja.

Umjetne rožnice su postojale i ranije, ali su zbog složenosti operacija predstavljale posljednji izbor liječnika. Suprotno tome, umetanje CorNeat transplantata relativno je jednostavan postupak koji zahtjeva minimalne rezove i šavove, piše Engadget.

Iz tvrtke su najavili da je još deset pacijenata odobreno za ispitivanje u Izraelu. Testiranja bi trebala započeti i u Kanadi, Francuskoj, SAD-u i Nizozemskoj. Iako implantat ne sadrži nikakvu elektroniku, mogao bi biti od veće pomoći nego neko robotsko oko.

“Nakon svih godina mukotrpnog rada, vidjeti kolegu kako s lakoćom ugrađuje CorNeat K Pro i svjedočiti povratku vida kod osobe bilo je iznimno i dirljivo, a u sobi je bilo puno suza”, rekao je Gilad Litvin, osnivač CorNeat Visiona.


Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Zhiyong Fan sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju u Hong Kongu i njegovi kolege razvili su sferni vizualni senzor koji oponaša strukturu ljudskog oka

Zdravlje i Medicina

Prosječna zaposlena osoba danas provede bar osam sati dnevno gledajući u ekran svog računala na poslu, ne računajući sate koje utroši provjeravajući aplikacije na...

Zdravlje i Medicina

Testiraju se kapi za oči s nanočesticama koje će poboljšavati vid

Zdravlje i Medicina

Znanstvenici sa Sveučilišta Cornell proučavali su seksualno uzbuđenje kod heteroseksualnih, homoseksualnih i biseksualnih žena i muškaraca. Istraživanje su proveli koristeći se pornografskim videima i...

Oglašavanje