Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astrofizika

Službeno potvrđeno otkriće gravitacijskih valova!

Iako se još prije nekoliko mjeseci pojavila neslužbena informacija kako su znanstvenici okupljeni oko projekta LIGO detektirali do sad neuhvatljive gravitacijske valove, sada je i službeno potvrđeno navedeno otkriće, čime je dodana posljednja kockica u mozaiku Einsteinove Teorije relativnosti.

Navedene valove detekirala su dva američka podzemna detektora iz programa Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (LIGO), dizajnirana pratiti minijaturne vibracije u prostorvremenu. Valovi, nastali kao rezultat sudara dvije crne rupe prije 1.3 milijardi godina, na Zemlju su stigla 14. rujna prošle godine, gdje su ih u razmaku od 7.1 milisekundi detektirala dva LIGO detektora, neovisni jedan od drugog.

Kasnijom analizom podataka koju su obavili znanstvenici s MIT-a i Caltecha utvrđeno je kako je masa spomenutih crnih rupa bila 29-36 puta veća od one našeg Sunca. Promatranja su potvrdila prethodne postavke Opće teorije relativnosti prema kojoj su dvije crne rupe, emitirajući gravitacijske valove, polako gubile energiju i u konačnici se strovalile jedna prema drugoj pri brzini od oko 150.000 km/s, a što je polovica brzine svjetlosti. Navedeni sudar imao je za posljedicu stvaranje još veće crne rupe, ali i pretvaranje dijela mase prethodnih crnih rupa u energiju koja se potom proširila svemirom u obliku snažnih gravitacijskih valova.

„Baš kao i u slučaju kad je Galileo usmjerio svoj teleskop prema nebu, ovaj novi način gledanja neba produbit će naše razumijevanje svemira, i dovesti do neočekivanih otkrića. LIGO je doveo do rođenja potpuno nove grane astrofizike“, rekla je dr.France Cordova, ravnateljica United States National Science Foundation, koja je financirala istraživanje.

„S ovim otkrićem, čovječanstvo kreće na novo čudesno putovanje, koje će obilježiti potraga ‘iskrivljenom’ stranom svemira, odnosno objektima i pojavama koje su rezultat zakrivljenosti prostorvremena. Crne rupe koje se sudaraju i gravitacijski valovi su prvi predivni primjeri“, izjavio je uzbuđeni Kip Thorne, poznati profesor teorijske fizike pri Caltechu.

Kako bilo, s konstruiranjem novih detektora, kakav je primjerice talijanski VIRGO, pružit će nam uvid u procese koje do sad nismo bili u mogućnosti proučavati, gdje posebno zanimljivo mjesto istraživanje gravitacijskih procesa u okruženju crnih rupa, ali i drugih objekata kao što su neutronske zvijezde, supernove i magnetari. Tko zna, možda nam nova grana astrofizike pruži objašnjenje i za nedavno detektiranu divovsku eksploziju, koja premašuje parametre čak i samih magnetara.

Izvor: LIGO

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....