Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Šteti li zaista gledanje televizora izbliza našem vidu?

Srećom, za mnoge od nas i za našu djecu, nije poznato da sjedenje preblizu TV-u uzrokuje bilo kakve probleme ljudskom zdravlju.

Ovaj je mit prisutan jer je, 1960-ih, tvrtka General Eletric prodavala pomodne televizore u boji koji su emitirali velike količine zračenja – čak 100 000 puta veće nego su federalne službe smatrale da je sigurno. General Electric brzo je povukla i popravila televizore s greškom, ali ta stigma ostala je do danas.

Ipak, iako elektronske emisije nisu bile problem kod televizora napravljenih poslije 1968. (uključujući današnje LCD i plazma televizore ravnih ekrana), što je sa uzrokovanjem oštećenja nečijeg vida? Dr. Lee Duffner, s Američke Oftalmološke Akademije, nije zabrinut, njegovo je mišljenje da gledanje u ekran televizora – izbliza ili na neki drugi način – “neće uzrokovati nikakvu fizičku štetu vašim očima”. Dodaje, ipak, da puno gledanja TV-a može uzrokovati naprezanje očiju i umor, osobito za one koji mu sjede jako blizu i/ili ga gledaju iz čudnih kutova. Ali postoji lagan lijek za naprezanje očiju i umor: isključiti TV i malo se odmoriti. Uz dobar san crvene bi se oči trebale brzo vratiti u normalu.

Debra Ronca, suradnica na web stranici How Stuff Works, kaže da neki roditelji pogrešno krive gledanje u televizor izbliza za probleme s vidom njihove djece. “Sjedenje blizu televizoru možda dijete neće učiniti kratkovidnim, ali dijete može sjediti jako blizu televizoru zato što je on ili ona kratkovidna, a kratkovidnost nije dijagnosticirana”, kaže ona. “Ako vaše dijete iz navike sjedi preblizu televizoru, da bi ste bili sigurni, dajte mu, ili joj, pregledati oči.”

Naravno, prekomjerno gledanje TV-a od strane djece može neizravno uzrokovati zdravstvene probleme. Prema web stranici KidsHealth, Nemours Foundationa, djeca koja redovno gledaju TV više od 4 sata dnevno, vjerojatnije će biti pretila, što samo po sebi može donijeti kasnije zdravstvene probleme. Također je vjerojatnije da će djeca koja mnogo gledaju TV kopirati loše ponašanje koje vide na ekranu i biti sklona “bojati se da je svijet strašan, i da će im se nešto loše dogoditi.” Nemours također opaža da TV likovi često oslikavaju rizično ponašanje (kao što su pušenje ili konzumiranje alkohola), a imaju i tendenciju nametati uloge spolova i rasnu diskriminaciju.

Zadnjih su se godina također vodile mnoge rasprave o učincima gledanja TV-a na novorođenčad. Studija Seattle Children’s Research Instituta iz 2007. pokazuje da su, za svaki sat koji su novorođenčad provela gledajući dječje DVD-e ili videa, ona naučila 6-8 manje novih riječi nego djeca koja nikada nisu gledala videa. Ali istraživanje iz 2009. Centra za Medije i Dječje Zdravlje Dječje Bolnice u Bostonu, nije otkrilo nikakve negativne kognitivne, ili bilo kakve druge učinke na onu djecu koja su bila češće izložena TV-u, u odnosu na onu koja su bila manje.

Dok je možda neizbježno da vaša djeca gledaju TV, ključ je, kažu stručnjaci, umjerenost. Ograničite izloženost djece ekranima bilo koje vrste, i nadzirite što im je dopušteno gledati. Kao što ističe KidsHealth, roditelji bi trebali naučiti djecu da TV služi za “povremenu zabavu, a ne za stalni bijeg od stvarnosti.”

Izvor: scientificamerican.com

Možda će vas zanimati

Računarstvo i internet

Kvantna tehnologija je fascinantno područje koje koristi principe kvantne fizike za stvaranje novih i moćnih alata. Za razliku od klasične tehnologije, koja se oslanja...

Psihologija

Psihološki eksperimenti često otkrivaju fascinantne uvide u ljudsko ponašanje, ali također mogu podići ozbiljna etička pitanja. Iako su mnogi poznati psihološki eksperimenti pridonijeli našem...

Geografija i geologija

Oceani, koji pokrivaju više od 70% površine Zemlje, predstavljaju najveću i najmanje istraženu zonu našeg planeta. Unatoč svojoj ogromnoj veličini, manje od 5% oceanskog...

Arheologija i paleontologija

Nedavno otkriven fosil neandertalskog djeteta u Španjolskoj izazvao je veliki interes među znanstvenicima. Ovaj fosil, koji pokazuje karakteristike Downovog sindroma, predstavlja prvi dokaz ove...