Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fizika

Što su hologrami i kako oni nastaju?

hologrami

Hologrami su čudesne slike koje izgledaju kao da imaju dubinu poput pravih predmeta. Gledamo li naprimjer, hologram kocke i okrećemo li ga na jednu stranu, vidjet ćemo sve njene stranice kao da je obilazimo!

Hologrami se izrađuju pomoću lasera. Nastaju obasjavanjem predmeta laserskom zrakom. Svjetlost se odbija od predmeta i pada na obližnju fotografsku ploču. Istovremeno se laserska zraka dijeli, tako da se također odbija od zrcala i izravno pada na ploču. Tada se ploča razvija, te se na njoj pojavljuje crno-bijela slika. Kad se jedna strana hologramske ploče ponovno osvjetli laserskom svjetlošću, iza ploče se ukazuje slika predmeta.

Slika je trodimenzionalna, kao i stvarni predmet, ali u boji laserske svjetlosti. Neki hologrami se mogu projicirati laserom tako da se slika pojavljuje na prednjem dijelu ploče. Postoje i posebni hologrami koji se vide na dnevnoj svjetlosti.

Holografija je, dakle, metoda stvaranja i reproduciranja trodimenzionalnih slika na fotografskoj ploči primjenom koherentne svjetlosti (laser). Na fotografskoj ploči ne registrira se samo raspored intenziteta svjetlosnih zraka kao u običnoj fotografiji već i njihovi smjerovi i faze. Zbog toga je holografija omogućila pohranjivanje pune trodimenzionalne strukture snimljenog objekta.

Princip holografije otkrio je još 1948. godine mađarski znanstvenik Dennis Gábor istraživajući mogućnosti bolje moći razlučivanja elektronskog mikroskopa, no tek je šezdesetih godina 20. stoljeća otkriće lasera omogućilo praktičnu primjenu holografije.

Pomoću holografije sa snopom elektrona (elektronska holografija) snimljena je i unutrašnjost atoma. Iako je holografija pospješila rješavanje mnogih problema u fizici i tehnici, sam je postupak relativno složen i skup. Zato se holografija primjenjuje samo onda kad se drugim, pristupačnijim metodama ne mogu postići bolji rezultati.

Možda će vas još zanimati i članak o 3D hologramu kojeg možete dodirivati.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Testiraju se kapi za oči s nanočesticama koje će poboljšavati vid

Neuroznanost

Znanstvenici instituta Scripps Research imaju sretne vijesti. Tvrde da im je pošlo za rukom izliječiti štakore ovisne o alkoholu. Evo o čemu se konkretno...

Oboljenja i poremećaji

Tehnologija opet iznenađuje novim načinima za poboljšanje ljudskih života.

Fizika

Znanstvenici s Instituta za primijenjenu fiziku pri Ruskoj akademiji znanosti objavili kako su otkrili mehanizam stvaranja antimaterije pomoću svjetla, a što u praksi znači...