Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Studija otkriva kako mačke imaju istu inteligenciju kao i psi

U najnovijim istraživanjima japanski znanstvenici su otkrili da mačke imaju jednaku inteligenciju kao i psi kada se radi o epizodnom pamćenju.

Epizodno pamćenje je sposobnost sjećanja autobiografskih i kontekstualnih detalja iz prošlosti. Kada se radi o životinjama, teško je otkriti imaju li one takvo pamćenje. Međutim, nedavno je dokazano kako psi posjeduju takvu sposobnost pamćenja, a sada su im se pridružile i mačke.

U studiji su stručnjaci proučavali 48 mačaka i one su se morale prisjetiti iz koje zdjelice su već jele, a koju nisu koristile i to nakon perioda od 15 minuta. Autori studije su rekli da su mačke točno znale gdje su se nalazile zdjelice i znale su koju hranu su jele. Prisjetile su se i da postoji zdjelica iz koje još nisu jele.

Saho Takagi s University of Kyoto smatra da se mačke kao i psi mogu prisjetiti jednog prošlog događaja, što znači da posjeduju epizodno pamćenje. Ona čak kaže da se mačke vole aktivno prisjećati prošlih iskustava.

“Mačke imaju istu inteligenciju kao i psi, što se protivi uvriježenom mišljenju da su psi pametniji od njih”, rekla je Takagi.  Ona smatra da bi ovo istraživanje moglo pomoći u izgrađivanju boljih odnosa između vlasnika i njihovih ljubimaca.

Znanstvenici će u budućnosti pokušati otkriti mogu li se mačke prisjetiti događaja iz dalje prošlosti. Istraživanja su pokazala kako i psi posjeduju slična sjećanja povezana uz određeno vrijeme i mjesto.

Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Behavioral Processes.

 

3 komentara

3 Comments

 1. Ljubomir Graf

  26 siječnja, 2017 u 10:59 am

  Nije ni moj mačak glup!

 2. Aldrin Belic

  26 siječnja, 2017 u 11:51 am

  DAKLE INTILIGENTNI!!

 3. Leon Juratovac

  26 siječnja, 2017 u 4:39 pm

  Helena Skendrović

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Unatoč prilično rezerviranoj prirodi, mačke su savršeno sposobne prepoznati svoja imena kada ih se zove. Iako su vlasnici mačaka nesumnjivo već dugo sigurni da...

Biljke i životinje

Već je puno puta potvrđeno antistresno djelovanje koje naši kućni ljubimci imaju na nas, kao i mnoge druge blagodati, no moramo li s našim...

Biljke i životinje

Prema studiji koje je provedena od strane Royal Society of Open Science, čini se da psi preferiraju žene u odnosu na muške vlasnike. Znanstvenici su,...

Mikrobiologija

Znanstvenici su namjeravali utvrditi koliki je rizik od zaraze za čovjeka nekom psećom bolešću ako su psi i ljudi testirani istim aparatom za magnetsku...

Oglašavanje