Connect with us

Hi, what are you looking for?

Studija otkriva kako mačke imaju istu inteligenciju kao i psi

U najnovijim istraživanjima japanski znanstvenici su otkrili da mačke imaju jednaku inteligenciju kao i psi kada se radi o epizodnom pamćenju.

Epizodno pamćenje je sposobnost sjećanja autobiografskih i kontekstualnih detalja iz prošlosti. Kada se radi o životinjama, teško je otkriti imaju li one takvo pamćenje. Međutim, nedavno je dokazano kako psi posjeduju takvu sposobnost pamćenja, a sada su im se pridružile i mačke.

U studiji su stručnjaci proučavali 48 mačaka i one su se morale prisjetiti iz koje zdjelice su već jele, a koju nisu koristile i to nakon perioda od 15 minuta. Autori studije su rekli da su mačke točno znale gdje su se nalazile zdjelice i znale su koju hranu su jele. Prisjetile su se i da postoji zdjelica iz koje još nisu jele.

Saho Takagi s University of Kyoto smatra da se mačke kao i psi mogu prisjetiti jednog prošlog događaja, što znači da posjeduju epizodno pamćenje. Ona čak kaže da se mačke vole aktivno prisjećati prošlih iskustava.

“Mačke imaju istu inteligenciju kao i psi, što se protivi uvriježenom mišljenju da su psi pametniji od njih”, rekla je Takagi.  Ona smatra da bi ovo istraživanje moglo pomoći u izgrađivanju boljih odnosa između vlasnika i njihovih ljubimaca.

Znanstvenici će u budućnosti pokušati otkriti mogu li se mačke prisjetiti događaja iz dalje prošlosti. Istraživanja su pokazala kako i psi posjeduju slična sjećanja povezana uz određeno vrijeme i mjesto.

Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Behavioral Processes.

 

Možda će vas zanimati

Znanost

Bobi iz Portugala službeno je postao najstariji pas svih vremena, a oborio je Guinnessov rekord star skoro čitavo jedno stoljeće. Prethodni rekorder bio je...

Znanstvenici su identificirali genetičku razliku između pripitomljenih pasa i vukova koja bi mogla baciti svjetlo na društvenu interakciju između pasa i ljudi. Rezultati studije...

Razotkrivanje mačjih tajni.

Advertisement