Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Svjetska zdravstvena organizacija izdala upozorenje zbog sirupa za kašalj nakon što je 66 djece umrlo u Gambiji

Foto: Pixabay

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je upozorenje zbog četiri sirupa protiv kašlja i prehlade koje je proizvela tvrtka Maiden Pharmaceuticals u Indiji, upozoravajući da bi mogli biti povezani sa smrću 66 djece u Gambiji.

Uz to, UN-ova zdravstvena agencija također je upozorila da su kontaminirani lijekovi možda distribuirani izvan zapadnoafričke zemlje, s “mogućom globalnom izloženošću”, piše The Guardian.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije, Tedros Adhanom Ghebreyesus, rekao je novinarima da su dotična četiri sirupa za prehladu i kašalj “potencijalno povezana s akutnim zatajenjima bubrega i 66 smrtnih slučajeva među djecom” te je nadodao da Svjetska zdravstvena organizacija provodi istragu s regulatornim tijelima u Indiji.

Prema upozorenju o medicinskim proizvodima WHO-a, četiri sporna proizvoda su Promethazine oralna otopina, Kofexmalin dječji sirup za kašalj, Makoff dječji sirup za kašalj i Magrip N sirup protiv prehlade.

Gambijske vlasti počele su prikupljati sirupe i oralne otopine iz ruralnih kućanstava u regijama West Coast i Upper River.

Istraga gambijskog ministarstva zdravstva, koja je započela u srpnju i još je u tijeku, navela je bakteriju E.coli kao mogući uzrok izbijanja akutnog zatajenja bubrega.

“Preliminarni rezultati istrage koja je u tijeku pokazuju da su najvjerojatnije sirupi paracetamola i promethazina uzrokovali slučajeve akutnih zatajenja bubrega u ovom slučaju”, rekao je Abubacarr Jagne, nefrolog koji vodi istragu ministarstva zdravstva.

Zdravstvene vlasti su 23. rujna naredile povlačenje svih lijekova koji sadrže paracetamol ili promethazine sirup.

Gambija je u srpnju doživjela najveću poplavu u posljednjih nekoliko godina koja je uzrokovala prelijevanje kanalizacije.

“Od srpnja 2022. bilježi se porast broja teških bolesti bubrega s visokom stopom smrtnosti među djecom uglavnom nakon proljeva”, navodi se u priopćenju ministarstva u rujnu.

Bakterija E. coli pronađena je u stolici mnoge djece, no mnoga su također uzimala sirup s paracetamolom, stoji u priopćenju.

Maiden Pharma je odbila komentirati navode, dok su pozivi i poruke upućene od strane Reutersa glavnom nadzorniku za lijekove Indije ostali bez odgovora.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da informacije dobivene od indijske Središnje organizacije za kontrolu standarda lijekova pokazuju da je proizvođač isporučio kontaminirane lijekove samo Gambiji.

“Međutim, opskrba ovih proizvoda putem neformalnih ili nereguliranih tržišta drugim zemljama u Africi ne može se isključiti”, rekli su iz UN-a u e-poruci. “Osim toga, proizvođač je možda koristio isti kontaminirani materijal u drugim proizvodima i distribuirao ih lokalno ili izvozio”, upozorava se. “Globalna izloženost je stoga moguća.”

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Njemački znanstvenici s Instituta Max Planck upozoravaju kako većina roditelja ne zna nutritivnu vrijednost ni količinu šećera u obrocima što ih nude svojoj djeci. Provedena...

Društvene znanosti

Jedno istraživanje pokazalo je da su djeca koja su ljubaznija prema drugima zbog toga i sretnija, odnosno popularnija. Prema rezultatima, malo i jednostavno dobro...

Oboljenja i poremećaji

Usporivači plamena (retardanti) spojevi su koji se nalaze u namještaju, elektroničkim uređajima i brojnim drugim proizvodima koje svi imamo u kući, a jedna studija...

Zdravlje i Medicina

Djeca s razvojnim kašnjenjima, uključujući autizam spektralni poremećaj (ASD), imaju 50% veću vjerojatnost da budu prekomjerne tjelesne težine ili pretili u usporedbi s onima...