Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Tajna jeruzalemske kripte: Istraživači našli grob Isusa Krista

Dvojica istraživača, James Tabor i Simcha Jacobovici, probušili su rupu na kripti pomoću robotičke ruke te kamerom montiranom na njoj otkrili nekoliko sarkofaga iz 1. stoljeća. U jednom je, tvrde, vjerojatno bio pokopan Isus Krist.

Na pokrovu kovčega u jednoj kršćanskoj kripti iz 1. stoljeća u Jeruzalemu, dvojica su istraživača otkrili stari grčki natpis koji počinje riječima “Božanski Jahve, ustani, ustani”. Nije im trebalo mnogo da ustvrde kako su pronašli upravo grob Isusa Krista.

Iako je natpis na sarkofagu većinom nečitak, prve riječi jasno se vide.

Pomoć robotičke ruke

James Tabor (na slici u sredini), voditelj Odsjeka za vjerske studije na Sveučilištu Sjeverna Karolina i vrsni poznavatelj Biblije, te redatelj dokumentarnog serijala “Tajne kršćanstva”, Kanađanin židovskog podrijetla Simcha Jacobovici (na slici lijevo) dobili su prije dvije godine dozvolu izraelskih vlasti da na spomenutoj lokaciji u Jeruzalemu korištenjem tzv. robitičke ruke probuše rupe kako bi mogli istražiti kriptu koja se danas nalazi ispod jednog bloka s tornjem.

Na robotičku ruku su postavili kameru i tako u kiripti otkrili nekoliko sarkofaga izrađenih od krečnjaka koji potječu iz 1. stoljeća.

Na jednom od njih uočili su navedeni natpis, a na drugom crtež ribe sa štapom u ustima, što su povezali s biblijskom pričom o proroku Joni i kitu.

Kontroverzna lokacija

Sama grobnica u kojoj su otkriveni zapečaćeni sarkofazi potječe iz 70. godine kada su Rimljani razorili grad. Udaljena je šezdesetak metara od lokacije otkkrivene 80-ih godina prošloga stoljeća koja je otad poznata kao “Isusova obiteljska grobnica” u kojoj si, po riječima arheologa, nalaze sarkofazi s imenima Isusove obitelji – prenosi Kurir.

To je otkriće tada potaklo nagađanja da je Isus ondje bio sahranjen pored Marije Magdalene s kojom se oženio i imao obitelj, no mnogi su teolozi i arheolozi odbacili tu teoriju. Grobnica je kasnije bila zapečaćena, a nad njom izgrađen blok s tornjem.

Javno

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zašto pčele proizvode med? Možda mislite da znate odgovor, ali istina je daleko zanimljivija nego što biste mogli zamisliti. Pčele medarice, te neumorne radilice...

Planete i mjeseci

Teraformiranje Marsa već dugo intrigira znanstvenike i entuzijaste, a ideja da Crveni planet postane naš drugi dom postaje sve realnija. Zamislite život na Marsu,...

Planete i mjeseci

Jupiter je najstariji i najveći planet u našem Sunčevom sustavu, često najsjajniji na noćnom nebu poslije Venere. Znanstvenici ga prate još od prvih teleskopa....

Arheologija i paleontologija

Kako nastaju fosili? Ovo je pitanje koje budi znatiželju mnogih ljubitelja prirode i povijesti. Fosili su čudesni prozori u prošlost, pružajući nam uvid u...