Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fizika

Tesla – prethodnik mnogih važnih otkrića i izuma

Foto: Pixabay

Dok je na području izmjenične struje dobio nedvojbeno svjetsko priznanje i priznat prioritet, u nizu drugih otkrića bio je prethodnik, a što dosad nije adekvatno valorizirano u svjetskoj znanstvenoj povijesti.

“Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje.”

Tesla je idejni začetnik izuma, kao što su naprimjer: vakuumska cijev, fluorescentna svjetiljka, sateliti u geostacionarnoj orbiti, daljinsko upravljanje radiovezom, ionizirana plazma, robot, logički sklop “AND”, radar, oružje na zrake, televizija, krstareći projektili, kriogene tekućine i elektricitet, zrakoplov s vertikalnim uzlijetanjem, svjetski sustav za povezivanje komunikacija u jedan globalni sustav (internet) itd. Navedimo samo dva primjera njegove pionirske uloge.

Foto: Pixabay

Prvi je iznio ideju televizora. Zanimljivo je, kako sam tumači, porijeklo te ideje. U djetinjstvu su mu se priviđale slike, često praćene jakim bljeskovima svjetlosti koje su mu mutile pogled na stvarne predmete i utjecale na misli i djela. Kad bi čuo neku riječ, pojavila bi se živa slika predmeta koji se opisivao u njegovoj viziji. Ponekad nije mogao razlučiti da li je ono što vidi opipljivo ili nije. Potaknut time, smatrao je da te slike izaziva refleksno djelovanje mozga na mrežnicu. Razmišljao je ovako: ako je to objašnjenje točno, na ekranu bi se mogla projicirati slika bilo kojeg predmeta i učiniti je vidljivom. Bio je uvjeren da je “takvo čudo”, koje je nazvao televizijom, moguće, i da će se ostvariti u budućnosti. No treba reći da su već i ranije slike bile prenošene električnim kabelima.

Drugi zanimljivi detalj iz njegova bogatog stvaralaštva je ideja radara. Još na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće Tesla je imao jasnu ideju radara za detekciju zrakoplova. Tek tijekom I. svjetskog rata, prijedlog za izradu radara iznio je vladi SAD-a. Taj je prijedlog trebala valorizirati posebna Vladina komisija, kojoj je na čelu bio slavni američki izumitelj Edison, najljući Teslin suparnik. Nastojeći napakostiti Tesli, odbacio je prijedlog kao nerealan i tako odgodio otkriće radara na više od dva desetljeća.

Najintrigantnija pitanja u vezi ključnih Teslinih fizikalnih otkrića su da li je prvi otkrio elektron, rendgenske zrake, napravio i upotrijebio laser i otkrio kozmičke zrake.

TESLA I OTKRIĆE ELEKTRONA

Godine 1891. objavio je rezultate svojih pokusa s električnim izbojem u vakuumskoj cijevi i to tumačio kao posljedicu djelovanja električki nabijenih čestica. Na taj članak oštro je reagirao engleski fizičar J.J. Thomson i objavio članak u kojem je osporio Teslin rezultat. Šest godina kasnije upravo je Thomson pokusom u magnetnom polju nedvojbeno dokazao postojanje takvih čestica i nazvao ih elektronima. Za to otkriće dobio je Nobelovu nagradu za fiziku, a da pritom nigdje nije spominjao da je tu ideju ranije iznio i Tesla! Kao što je Thomson prešutio Teslinu ulogu u otkriću elektrona, tako je kasnije učinila i svjetska znanstvena povijest.

TESLA I OTKRIĆE RENDGENSKIH ZRAKA

Prema nekim izvorima, prvi je otkrio nove zrake, koje su kasnije dobile ime rendgenske zrake. Godine 1894. u svojim pokusima otkrio je da na fotografskim pločama pokraj katodne cijevi dolazi do oštećenja. Odmah je posumnjao da u katodnoj cijevi nastaje neko posebno zračenje. No početkom 1895. godine izgorio je Teslin laboratorij i uništio sav materijal i opremu, što ga je onemogućilo u radu na neko vrijeme. U isto vrijeme (8. studenog 1895.) Röntgen je objavio svoje otkriće novih zraka. Može se postaviti pitanje nije li znao za Tesline rezultate, jer je više ljudi znalo za njegovo otkriće. U svakom slučaju, čini se da je Tesla prvi otkrio rendgenske zrake. U prilog tome govori činjenica da je samo tri mjeseca nakon Röntgena objavio prvi od niza članaka o novim zrakama i iznio detalje tehnike njihovog dobivanja.

Da u kritičnom trenutku nije došlo do požara u laboratoriju, te bi se zrake danas zvale Teslinim zrakama i vjerojatno bi Tesla bio prvi nobelovac za fiziku.

TESLA I OTKRIĆE LASERA

Godine 1893. konstruirao je rubinski uređaj koji je električki pobuđivao i dobivao “svjetlosnu zraku tanku poput olovke”. Taj uređaj bio je po konstrukciji sličan rubinskom laseru i vjerojatno je Tesla dobio laserski snop svjetlosti. Prema nekim izvorima, 1918. je taj svjetlosni snop poslao na Mjesec. Problem s praktičnom primjenom tog uređaja bio je u tome što se brzo oštećivao. Teškoće s evaluacijom Teslinog lasera su u tome što je ona svoja otkrića koja nisu patentirana prikazivao na stručnim i popularizacijskim skupovima i u popularnim napisima, a ne u znanstvenim časopisima, pa ne postoji pobliži uvid u njegove stvarne rezultate. Očito je imao komponente za konstrukciju lasera, ali nema jasnog dokaza da je dobio laserski snop. No treba reći da nije mogao imati zamisao inverzije naseljenosti stanja, koja je ključna za razumijevanje fizikalnog principa lasera i masera, a koju je tek kasnije iznjedrila kvantna fizika. Moguće je da su “zrake smrti” kojima se Tesla često hvalio pred javnošću u stvari bile laserske zrake.

Izvor: Matematičko-fizički list
Broj 4/224 2005.-2006.

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Istraživači sa Sveučilišta New York su u svojoj novoj studiji iznijeli teoriju da bi veliki dio egipatske Velike sfinge mogao biti rezultat prirodne erozije...

Astronomija

Astronomi su otkrili najudaljeniju crnu rupu dosad viđenu u X-zrakama, koristeći NASA-ine teleskope. Crna rupa je u ranoj fazi rasta koja nikada prije nije...

Biljke i životinje

Istraživanja o anatomiji morskih zvijezda otkrila su iznenađujuće saznanje da njihova struktura više nalikuje na glavu nego na tijelo s udovima kako smo uvijek...

Veliki znanstvenici

Thomas Alva Edison rodio se 11. veljače 1847. godine. Mnogi danas rijetko spominju njegovo ime, bez da se u raspravu uključi i ime Nikole...