Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Tisuću godina stara mumija u položaju fetusa pronađena u Peruu

Foto: Screenshot/YouTube/AP

U podzemnoj grobnici na lokaciji Cajamarquilla, u Peruu, arheolozi su pronašli mumiju staru oko 1.000 godina koja je ležala u fetalnom položaju vezana užetom.

U vrijeme kada je mumija pokopana, Cajamarquilla je bio uspješan grad koji se nalazio na desnoj obali rijeke Rimac, a predstavljao je mjesto gdje su ljudi iz obalnih i planinskih područja Perua trgovali. U to vrijeme u gradu je moglo živjeti više od 10.000 ljudi, objasnili su istraživači s Nacionalnog sveučilišta San Marcos, koji su odgovorni za ovo otkriće.

Dobro očuvana mumija pronađena je u podzemnoj grobnici do koje je vodilo stubište od sedam stepenica. Riječ je o mumiji muškarca koji je imao između 18 i 22 godine kada je umro, a pronađena je prekrivena plahtom i omotana užetom, što je u to vrijeme bila uobičajena praksa za stanovnike planinskih područjima blizu Cajamarquille, piše Live Science.

Pokraj mumije pronađeni su ostaci psa i andskog zamorca, kao i kukuruz i ostaci drugog povrća, objasnio je Pieter Van Dalen Lena, voditelj istraživačkog tima i profesor arheologije na Nacionalnom sveučilištu San Marcos. Smatra se da je pokojnik umro prije oko 1.200 i 800 godina te da je možda bio sin bogatog trgovca.

Članovi obitelji povremeno su obilazili grobnicu kako bi prinosili darove.

“Nakon što se tijelo položi u grobnicu, stalno se obavljaju razni rituali. To znači da se potomci pokojnika godinama vraćaju na grob i prinose hranu i darove”, izjavili su istraživači.

Mumija je sada izložena u muzeju Nacionalnog sveučilišta San Marcos, a analiza je još u tijeku.

Možda će vas zanimati

Znanost

Iako su nam stari Egipćani ostavili velike tekstualne informacije i mnoge mumije, jedva da postoje izvori koji nas informiraju o njihovoj praksi balzamiranja. U...

Arheologija i paleontologija

Igra prijestolja je brutalna? Stvarni život joj za petama. Mladi muškarci niže klase u srednjovjekovnom Londonu bili su žrtve esktremnih razina nasilja, mnogo gorima...

Arheologija i paleontologija

Poljski znanstvenici objavili su da su otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju na svijetu dok su proučavali 2.000 godina stare posmrtne ostatke koji se čuvaju...

Računarstvo i internet

Tim podatkovnih znanstvenika napravio je digitalnu kopiju od 44,8 gigapiksela Noćne straže.