Connect with us

Hi, what are you looking for?

Tisuću godina stara mumija u položaju fetusa pronađena u Peruu

Foto: Screenshot/YouTube/AP

U podzemnoj grobnici na lokaciji Cajamarquilla, u Peruu, arheolozi su pronašli mumiju staru oko 1.000 godina koja je ležala u fetalnom položaju vezana užetom.

U vrijeme kada je mumija pokopana, Cajamarquilla je bio uspješan grad koji se nalazio na desnoj obali rijeke Rimac, a predstavljao je mjesto gdje su ljudi iz obalnih i planinskih područja Perua trgovali. U to vrijeme u gradu je moglo živjeti više od 10.000 ljudi, objasnili su istraživači s Nacionalnog sveučilišta San Marcos, koji su odgovorni za ovo otkriće.

Dobro očuvana mumija pronađena je u podzemnoj grobnici do koje je vodilo stubište od sedam stepenica. Riječ je o mumiji muškarca koji je imao između 18 i 22 godine kada je umro, a pronađena je prekrivena plahtom i omotana užetom, što je u to vrijeme bila uobičajena praksa za stanovnike planinskih područjima blizu Cajamarquille, piše Live Science.

Pokraj mumije pronađeni su ostaci psa i andskog zamorca, kao i kukuruz i ostaci drugog povrća, objasnio je Pieter Van Dalen Lena, voditelj istraživačkog tima i profesor arheologije na Nacionalnom sveučilištu San Marcos. Smatra se da je pokojnik umro prije oko 1.200 i 800 godina te da je možda bio sin bogatog trgovca.

Članovi obitelji povremeno su obilazili grobnicu kako bi prinosili darove.

“Nakon što se tijelo položi u grobnicu, stalno se obavljaju razni rituali. To znači da se potomci pokojnika godinama vraćaju na grob i prinose hranu i darove”, izjavili su istraživači.

Mumija je sada izložena u muzeju Nacionalnog sveučilišta San Marcos, a analiza je još u tijeku.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati

Igra prijestolja je brutalna? Stvarni život joj za petama. Mladi muškarci niže klase u srednjovjekovnom Londonu bili su žrtve esktremnih razina nasilja, mnogo gorima...

Poljski znanstvenici objavili su da su otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju na svijetu dok su proučavali 2.000 godina stare posmrtne ostatke koji se čuvaju...

Tim podatkovnih znanstvenika napravio je digitalnu kopiju od 44,8 gigapiksela Noćne straže.

Veliko groblje s posmrtnim ostatcima nekoliko visokih svećenika drevnog Egipta, zajedno sa njihovim pomoćnicima, otkriveno je u sjevernom dijelu mjesta Tuna el-Gebel, objavilo je...

Advertisement