Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Energija i gorivo

Tvrtka Tesla planira izgradnju rafinerije litija u Teksasu

Foto: Pixabay

Tvrtka Tesla razmatra izgradnju rafinerije litija na obali zaljeva Teksasa, jer želi osigurati opskrbu ključnom komponentom koja se koristi u baterijama usred rastuće potražnje za električnim vozilima, prenosi Reuters.

Potencijalno postrojenje za preradu litij hidroksida za baterije, koje je Tesla reklamirala kao prvo te vrste u Sjevernoj Americi, prerađivat će “sirovi rudni materijal u stanje upotrebljivo za proizvodnju baterija”, najavili su iz tvrtke.

Odluka o ulaganju u Teksas, također, temeljiti će se i na mogućnosti dobivanja olakšice na lokalne poreze na imovinu, objasnili su iz tvrtke.

Glavni izvršni direktor, Elon Musk, još ranije je najavio da će Tesla možda morati izravno ući u rudarsku i prerađivačku industriju zbog porasta cijene litija.

Osiguravanje stabilne opskrbe komponentama baterija smatra se ključnim za Teslu, s obzirom da se tvrtka suočava s oštrom konkurencijom na brzorastućem tržištu električnih automobila.

Ako regulatorno tijelo odobri projekt, izgradnja bi mogla započeti u četvrtom kvartalu 2022. godine, a komercijalnu proizvodnju bi mogla dostići do kraja 2024. godine.

Prema planu, Tesla će slati finalni proizvod iz rafinerije kamionima i željeznicom do različitih Teslinih proizvodnih pogona za baterije, koji podržavaju lanac opskrbe za velike baterije i baterije za električna vozila.

Cijene litija ove su godine naglo porasle zbog velike potražnje u automobilskom sektoru. Kina je i dalje najveći svjetski proizvođač litija. Ipak, postoje i suparnički projekti u SAD-u i Europskoj uniji, ali suočeni su s nizom prepreka.

Ako se Teslin plan ostvari, tvrtka bi mogla postati prva u sektoru koja će izravno ulagati u preradu litija dok se drugi proizvođači automobila bore za sklapanje poslova s tvrtkama iz rudarske i prerađivačke industrije.

Uz to, tvrtka bi mogla imati koristi i od nižih troškova logistike, kao i od poticaja koje može dobiti od američke vlade.

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Izvršni direktor tvrtke Tesla, Elon Musk, na godišnjem Tesla AI Day događaju najavio je razne novitete, a između ostalog i prototip humanoidnog robota kojeg...

Znanost

Istraživači sa Sveučilišta Cornell razvijaju posebnu prometnicu koja je sposobna puniti baterije vozila dok se kreću preko njene površine. To je svijetla vizija budućnosti...

Tehnologija

Znanstvenici predvođeni finskim Sveučilištem Aalto pronašli su način kako “oživiti” litij-ionske baterije i olakšati njihovu ponovnu upotrebu. Postupak, nazvan “re-lithiation”, ima za cilj preokrenuti...

Tehnologija

Projekt je službeno nazvan Convention Center Loop, a prevozit će ljude ispod spomenutog centra autonomnim električnim vozilima.