Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

U kojoj se zemlji konzumira najviše kalorija, a koje su prvaci u alkoholizmu i pušenju?

Big-Apple-Pizza

Ništa ne definira jasnije silne razlike u današnjem svijetu nego infografika koja prikazuje količinu konzumiranih kalorija u državama svijeta po glavi stanovnika. Isto tako, podaci o konzumaciji alkohola i duhana jasno naznačuju gdje te države moraju staviti fokus kad je riječ o zdravlju njihovih stanovnika.

Kalorije naše svagdašnje

Populacija planeta Zemlje broji 7,3 milijarde ljudi. Od toga je 600 milijuna pretilo; s druge strane, 800 milijuna je kronično neuhranjeno. Prekomjerna težina, koja se percipira isključivo kao moderna bolest zapadnih zemalja, počinje predstavljati problem i u nekim azijskim državama.

Čovjek u prosjeku treba 2.500 kalorija dnevno; žene ih pak trebaju 2.000. Točnom izračunu unatoč, u zapadnim zemljama ta se brojka debelo premašuje. Prvo mjesto na ovoj neslavnoj listi drži – pomalo iznenađujuće – Austrija. Svaki Austrijanac u prosjeku konzumira 3.769 kalorija dnevno, a u stopu ga prate Amerikanci, Turci i Belgijanci.

Iza izvješća i pripadajuće infografike stoji organizacija OECD (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj), koja je podatke dobila od svojih članica. Kao što možete primijetiti, istraživanjem nisu obuhvaćene mnoge zemlje Afrike, Azije i Južne Amerike (kao niti neke europske – zato nema Hrvatske). Kad bi i ostale zemlje svijeta bile uključene, podaci bi bili još zanimljiviji.

kalorije

Iz istog izvješća dolazi i prosječna potrošnja alkohola i duhana po glavi stanovnika, s također vrlo intrigantnim rezultatima.

Litva, zemlja dobre kapljice

Najstariji zapisi o proizvodnji i konzumaciji alkohola potječu iz 7. stoljeća prije Krista iz Kine. Kinezi su, naime, pravili opojan napitak od riže, voća i meda te zapisali postupak njegova dobivanja. Od tada su mnoge kulture širom svijeta proizvodile alkohol i konzumirale ga u većoj ili manjoj mjeri. U Rusiji, primjerice, sklonost prema vodki traje još od 16. stoljeća, kad je tadašnja vlada snažno podupirala konzumaciju tog pića kako bi se okoristila na porezima. Navika ispijanja velikih količina votke nastavljena i kasnije, a najizraženija je u bivšoj sovjetskoj republici Litvi, gdje svaki stanovnik u prosjeku konzumira 13,05 litara čistog alkohola godišnje.

alkohol

Najveći konzumenti duhana su Grci

Što se pak pušenja tiče, današnja masivna propaganda protiv te navike polako polučuje rezultata, no ono i dalje ostaje velik zdravstveni problem. Prvaci u konzumaciji duhana su Grci, a njima uz bok stoje Belgijanci i Japanci. Iako je brojka prezentirana na infografici velika sama po sebi, u Grčkoj također postoji razvijeno crno tržište jeftinim cigaretama koje nije obuhvaćeno istraživanjem, a što bi tu zemlju još više podiglo na ovom neslavnom prijestolju.

duhan

 Izvor: IFLS/OECD/Recovery Brands

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...