Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Broj morskih pasa smanjio se za 70 posto u posljednjih 50 godina

Istraživači su kao glavni razlog pada populacije naveli pretjerani izlov.

Foto: Pixbay

Istraživanje objavljeno u akademskom časopisu Nature, pokazalo je da se od 1970. godine populacija morskih pasa i poligača smanjila za 70 posto. Morski psi su važan dio ekosustava i od velike su koristi kako ljudima, tako i ostatku prirodnog lanca.

Studija je provedena od strane Global Shark Trends Projecta, a ustanovljeno je da je glavni razlog pada populacije pretjerani izlov.

Istraživači su analizirali podatke 31 vrste morskih pasa i poligača, a za polovinu njih se smatra da su ugrožene ili kritično ugrožene vrste. Na taj podatak su upozorili iz Međunarodne unije za zaštitu prirode.

“Smanjenje broja ovih vrsta ne prestaje. Naši oceani su vrlo iscrpljeni i zato su nam potrebne proaktivne mjere kako bi spriječili kolaps. Ovakvi rezultati bi donositeljima odluka trebali biti poziv na uzbunu”, rekao je Nathan Pacoureau, vodeći autor studije i istraživač kanadskog Sveučilišta Simon Fraser.

Za potrebe ovog istraživanja korišteni su podaci iz ranijih studija i podaci o ulovu. Međutim, autori ove studije strahuju da je broj morskih pasa i poligača u stvarnosti još i manji jer nisu imali podatke od 1950. godine kad je počeo masovni industrijski ribolov, piše The Guardian.

Osim prekomjernog izlova, morske pse i poligače ugrožavaju i udari brodova koji su česti, eksploatacija nafte i plina te klimatske promjene. Ranija istraživanja pokazala su da se svake godine ubije oko 100 milijuna morskih pasa, čime se smanjuje i njihova sposobnost razmnožavanja. U određenim područjima, peraje morskih pasa koriste se za pravljenje juha, pa nakon što im ribari odsjeku peraju, vrate ih u more.

“Konstantni pad broja ovih životinjskih vrsta pokazuje da ključni dio ekosustava u oceanima nismo zaštitili od prekomjernog ribolova. Ako nešto ne poduzmemo, to će imati negativan utjecaj i na same oceane.”, upozorila je biologinja australskog Sveučilišta James Cook i koautorica studije Cassandra Rigby.

Istraživanje je također pokazalo da se stanje donekle poboljšalo nakon 2000. godine. U Tihom oceanu smanjio se pad populacije, ali to nije slučaj u Indijskom oceanu u kojem se broj morskih pasa i poligača neprestano smanjuje od 1970. godine.

Napori za suzbijanje ovog problema do sada nisu imali pretjeranog efekta. Ovog tjedna održat će se online samit na kojem bi se trebalo razgovarati o ovom problemu.

Dr. Rigby pozvala je nadležne da se okrenu ribolovu koji će biti temeljen na znanosti. Objasnila je da se na taj način moraju i mogu zaštiti vrste koje su ključne za ekosustav.

Znanstvenica Pfleger smatra da bi države trebale zabraniti prodaju peraja morskih pasa. Na tome se inzistira u SAD-u, a u Kanadi je zabranjeno još 2019. godine.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Biotehnologija

U potrazi za ekološki prihvatljivijim izvorima hrane, svijet se okreće neobičnim rješenjima. Jedno od takvih su i veliki pitoni, koji se pokazuju kao obećavajući...