Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

U zadnjih 50 godina broj morskih pasa smanjio se za 70 posto

Istraživači su kao glavni razlog pada populacije naveli pretjerani izlov.

Foto: Pixbay

Nova studija, objavljena u akademskom časopisu Nature, pokazala je da se od 1970. godine populacija morskih pasa i poligača smanjila za 70 posto. Studija je provedena od strane Global Shark Trends Projecta.

Kao glavni razlog pada populacije autori studije naveli su pretjerani izlov.

Istraživači su analizirali podatke 31 vrste morskih pasa i poligača, a za polovinu njih se smatra da su ugrožene ili kritično ugrožene. Na taj podatak su upozorili iz Međunarodne unije za zaštitu prirode.

“Smanjenje broja ovih vrsta ne prestaje. Naši oceani su vrlo iscrpljeni i zato su nam potrebne proaktivne mjere kako bi spriječili kolaps. Ovakvi rezultati bi donositeljima odluka trebali biti poziv na uzbunu”, rekao je Nathan Pacoureau, vodeći autor studije i istraživač kanadskog Sveučilišta Simon Fraser.

Za potrebe ovog istraživanja korišteni su podaci iz ranijih studija i podaci o ulovu. Međutim, autori ove studije strahuju da je broj morskih pasa i poligača u stvarnosti još i manji jer nisu imali podatke od 1950. godine kad je počeo masovni industrijski ribolov, piše The Guardian.

Osim prekomjernog izlova, morske pse i poligače ugrožavaju i udari brodova koji su česti, eksploatacija nafte i plina te klimatske promjene. Ranija istraživanja pokazala su da se svake godine ubije oko 100 milijuna morskih pasa, čime se smanjuje i njihova sposobnost razmnožavanja. U određenim područjima, peraje morskih pasa koriste se za pravljenje juha, pa nakon što im ribari odsjeku peraju, vrate ih u more.

“Konstantni pad broja ovih životinjskih vrsta pokazuje da ključni dio ekosustava u oceanima nismo zaštitili od prekomjernog ribolova. Ako nešto ne poduzmemo, to će imati negativan utjecaj i na same oceane.”, upozorila je biologinja australskog Sveučilišta James Cook i koautorica studije Cassandra Rigby.

Istraživanje je također pokazalo da se stanje donekle poboljšalo nakon 2000. godine. U Tihom oceanu smanjio se pad populacije, ali to nije slučaj u Indijskom oceanu u kojem se broj morskih pasa i poligača neprestano smanjuje od 1970. godine.

Napori za suzbijanje ovog problema do sada nisu imali pretjeranog efekta. Ovog tjedna održat će se online samit na kojem bi se trebalo razgovarati o ovom problemu.

Dr. Rigby pozvala je nadležne da se okrenu ribolovu koji će biti temeljen na znanosti. Objasnila je da se na taj način moraju i mogu zaštiti vrste koje su ključne za ekosustav.

Znanstvenica Pfleger smatra da bi države trebale zabraniti prodaju peraja morskih pasa. Na tome se inzistira u SAD-u, a u Kanadi je zabranjeno još 2019. godine.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Kao posljedica invazije na njihovo stanište, broj Hainan gibona pao je s oko 2000 tijekom 1950-tih na svega desetak majmuna 1970. godine.

Biljke i životinje

Kornjača i mali morski pas

Biljke i životinje

Svatko se nosi sa stresom na svoj način

Biljke i životinje

Evo zašto ovo nije samo obična lijepa priča

Oglašavanje