Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Udane majke dulje obavljaju kućanske poslove i kraće spavaju od samohranih

Iako imaju partnera kao pomoć

Majke koje su u braku provode više vremena obavljajući kućanske poslove i kraće spavaju od samohranih, usprkos činjenici da imaju partnera s kojim mogu podijeliti zadatke. To je otkriće istraživanja Eunice Kennedy Shriver Instituta.

“Pomisao da udana majka obavlja više kućanskih poslova iako ima supruga može zvučiti neobično, ali to je stvarnost većine američkih kućanstava”. Tako tvrdi demografkinja Linda Jacobsen.

Znanstvenici smatraju da je spomenuta razlika između udanih žena i onih koje nemaju partnera posljedica očekivanja koje društvo postavlja pred žene koje su u braku.

“Da bi udane žene imale osjećaj da su dovoljno dobre, moraju dati prioritet kućanskim poslovima i brizi o djeci. To najvjerojatnije proizlazi iz pretpostavki društva o tome što znači biti dobra supruga i majka”. Pojašnjenje je to koautorice istraživanja Joanne Pepin.

Srodno istraživanje pokazuje sličan trend među ženama u braku, ali u onim kućanstvima u kojima otac ostaje kod kuće. Ta studija je pokazala kako udane majke koje jedine u kućanstvu zarađuju – troše oko sat vremena na kućanske poslove u danu. Očevi koji jedini donose prihod u dom na zadaće u kući troše oko deset minuta dnevno.

“Kada je majka primarni roditelj u kući, postoji jasno očekivanje da je ona zadužena za obiteljski život u kući. To nije nužno slučaj kad je u kućanstvu primarni roditelj otac”, tvrdi Noelle Chelsey koja je vodila srodno istraživanje.

“Obje studije jasno pokazuju da majke koje žive s partnerima obavljaju više dnevnih kućanskih poslova nego samohrane majke. Čak ako su udane jedini hranitelji, po povratku s posla i dalje obavljaju bitan dio kućanskih poslova”, zaključuje Jacobsen.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Kemijska sredstva djeluju poput cigareta, ali samo na žene

Psihologija

Jesu li godine samo broj?

Zdravlje i Medicina

Manje svađa i nasilja

Oboljenja i poremećaji

Nakon rođenja djeteta novopečeni roditelji nisu uvijek preplavljeni osjećajem radosti i sreće. Tjelesne i emocionalne promjene koje donosi roditeljstvo mogu izazvati postnatalnu depresiju, ne...

Oglašavanje