Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Udane majke dulje obavljaju kućanske poslove i kraće spavaju od samohranih

Iako imaju partnera kao pomoć

Majke koje su u braku provode više vremena obavljajući kućanske poslove i kraće spavaju od samohranih, usprkos činjenici da imaju partnera s kojim mogu podijeliti zadatke. To je otkriće istraživanja Eunice Kennedy Shriver Instituta.

“Pomisao da udana majka obavlja više kućanskih poslova iako ima supruga može zvučiti neobično, ali to je stvarnost većine američkih kućanstava”. Tako tvrdi demografkinja Linda Jacobsen.

Znanstvenici smatraju da je spomenuta razlika između udanih žena i onih koje nemaju partnera posljedica očekivanja koje društvo postavlja pred žene koje su u braku.

“Da bi udane žene imale osjećaj da su dovoljno dobre, moraju dati prioritet kućanskim poslovima i brizi o djeci. To najvjerojatnije proizlazi iz pretpostavki društva o tome što znači biti dobra supruga i majka”. Pojašnjenje je to koautorice istraživanja Joanne Pepin.

Srodno istraživanje pokazuje sličan trend među ženama u braku, ali u onim kućanstvima u kojima otac ostaje kod kuće. Ta studija je pokazala kako udane majke koje jedine u kućanstvu zarađuju – troše oko sat vremena na kućanske poslove u danu. Očevi koji jedini donose prihod u dom na zadaće u kući troše oko deset minuta dnevno.

“Kada je majka primarni roditelj u kući, postoji jasno očekivanje da je ona zadužena za obiteljski život u kući. To nije nužno slučaj kad je u kućanstvu primarni roditelj otac”, tvrdi Noelle Chelsey koja je vodila srodno istraživanje.

“Obje studije jasno pokazuju da majke koje žive s partnerima obavljaju više dnevnih kućanskih poslova nego samohrane majke. Čak ako su udane jedini hranitelji, po povratku s posla i dalje obavljaju bitan dio kućanskih poslova”, zaključuje Jacobsen.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Demografi s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu došli su do iznenađujuće spoznaje da se u Hrvatskoj u sve većoj mjeri razvode najniže obrazovani parovi, te...

Društvene znanosti

Lijepo odjevena skupina neudanih žena kruži konferencijskom dvoranom prepunom stolova, neobavezno razgovarajući i razmjenujući životopise kako bi pronašle bračnog partnera. Sve su u pratnji roditelja.  Jedna 39-godišnjakinja,...

Oboljenja i poremećaji

Nakon rođenja djeteta novopečeni roditelji nisu uvijek preplavljeni osjećajem radosti i sreće. Tjelesne i emocionalne promjene koje donosi roditeljstvo mogu izazvati postnatalnu depresiju, ne...

Oboljenja i poremećaji

Kemijska sredstva djeluju poput cigareta, ali samo na žene

Oglašavanje