Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Elektronika

Uskoro će se svjetlost koristiti umjesto žica u računalima

Svjetlost je mnogo, mnogo bolji prenosnik podataka nego što je struja žicama, no ostvarivanje te ideje u praksi je pomalo problematično.

light wire
“Optička veza” (Image credits: Vuckovic Lab)

Tim inženjera nedavno je predstavio novi uređaj koji se zove „optička veza”, načinjen od silikona koji se može savijati pod pravim kutem, što je važan korak prema zamjeni žica u računalu s optikom. Istraživanje je vodila Jelena Vuckovic sa Sveučilišta Stanford, te je rezultate objavila u časopisu Scientific Reports.

„Svjetlost može prenijeti više podataka od žica, te je potrebno manje energije za prijenos fotona nego za prijenos elektrona”, objašnjava Vuckovic.

Tim koji vodi Vuckovic razvio je algoritam koji dopušta nužnim optičkim uređajima da se automatski razvijaju. Algoritam je također omogućio i dizajniranje nanostrukture koje su nužne za manipuliranje svjetlom za optički prijenos podataka.

Taj algoritam dozvolio je timu da izgradi optičku vezu, a sastoji se od vrlo malog djelića silikona s vertikalnim nanogravurama. Veza dužine osam mikrona ponaša se kao prizma, koja razbija zrake svjetla na razini valnih dužina. Gravure su oblikovane tako da usmjeravaju svjetlost na kutove od 90 stupnjeva u suprotnim smjerovima, tako da formiraju T. Sposobnost manipuliranja svjetlom na ovaj način je značajan korak prema u optičkom prijenosom podataka.

Veza se satoji od silikona zbog njegovog indeksa prelamanja (indikator brzine svjetlosti kroz određene materijale) koji iznosi 3,5. To je mnogo sporije od brzine infracrvene svjetlosti kroz vodu (1,3) ili zraka (oko 1). Prostor između linija gravura omogućava znanstvenicima da precizno manipuliraju načinima na koje će svjetlo biti reflektirano i preneseno dok ono prolazi kroz zraki i silikon.

„Željeli smo da softver dizajnira strukturu određene veličine samo s poznatim željenim inputima i outputima uređaja. Tijekom mnogih godina, istraživači nanofotonike kreirali su strukture koristeći samo jednostavnu geometriju i pravilne oblike. Strukture koje ovaj algoritam proizvodi su nešto što se dosad nikad nije napravilo”, objašnjava Vuckovic.

Iako je veza impresivni uređaj danas, algoritam kojim se prvo pristupilo jest običan komadić silikona. Linije gravure su dodane i zaglađene po potrebi, što se temeljilo na predviđenom uspjehu prema korištenju računalnog modela konveksne optimizacije. Iako računalo prolazi nekoliko stotina pokusa da bi se ustanovilo da optička veza točno funkcionira, za to treba samo 15 minuta.

„Ne postoji način da se analitički dizajniraju takvi uređaji”, dodaje koautor Alexander Piggot, istićući nadmoćnu prednost ovog algoritma.

T oblikovane zrake svjetla koje proizvodi veza u ovom istraživanju su moguće zbog tog algoritma imaju beskonačne načine manipuliranjem svjetla, što je vrlo korisno u prijenosu optičkih podataka, pogotovo sad s brzim razvojem ove grane tehnologije.

9 komentara

9 Comments

 1. Damir Kadić

  24 ožujka, 2015 u 2:18 pm

  a možda sami sebe uništimo do tad :p

 2. More Haste Less Speed

  24 ožujka, 2015 u 2:25 pm

  to će biti početak postupka oživljavanja i osamostaljenja umjetne inteligencije

 3. perodeformero

  24 ožujka, 2015 u 3:56 pm

  A da to nije ipak Jelena Vučković iz Srbije?
  Previše doslovno prepisan članak, bez objašnjenja nekih detalja, pa je malo nerazumljiv.
  Nema veze. Samo naprijed.

 4. Miljenko Posel

  24 ožujka, 2015 u 3:07 pm

  uskoro, da, za 10 godina u superkompjuterima, a nama običnim smrtnicima će biti dostupno za 50 godina

  • Ivan Sironic

   25 ožujka, 2015 u 10:30 pm

   pa ne mora bit u danasnje vrijeme svi idi na kapitalizam i zaradu ma naci ce se neko tko ce to pretvorit da bude jeftino i da prodaje svima

 5. Sandra

  25 ožujka, 2015 u 9:19 am

  Stalno neke novosti iz znanosti ali malo toga vidimo u svakodnevnom životu

 6. Ivan Sironic

  25 ožujka, 2015 u 10:29 pm

  prije 30 godina su se svi smijali bill gates-u kad je reko da ce mo u roku od 20 godina svi imati computere doma,a sad? sve je moguce i to u kratkom vremenskom roku

 7. Sandra Marija

  28 ožujka, 2015 u 8:56 pm

  Za 100.godina???

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Psihijatrija

Ljudi s depresijom fokusiraju se na negativne aspekte života zato što misle da iz njih mogu više naučiti, otkrila je nova studija. Računalni psihijatri...

Wellness i prehrana

Visoko kalorična hrana i sjedilački način života najčešća su objašnjenja pretilosti, no nova istraživanja također su povezala pretilost s izloženošću umjetnoj rasvjeti tijekom noći, navodi...

Fizika

Zamislite da ste u parku i gledate list na grani drveta. Znamo da se svjetlost odbija s lista u vaše oko, i tako doznajete...

Tehnologija

Osobno računalo ima 74 posto hrvatskih kućanstava, što je za dva postotna boda manje nego u 2018., dok ih 81 posto ima pristup internetu i to...

Oglašavanje