Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

UV lampe za nokte mogu oštetiti DNK i uzrokovati mutacije? Evo što kaže nova studija…

Foto: Shutterstock

Otkako se pojavila na tržištu 2010. godine, gel manikura postala je najtraženija stvar u salonima za njegu noktiju diljem svijeta, a nije teško zaključiti zašto. U usporedbi s tradicionalnim lakom za nokte, gel varijante su otpornije na oštećenja i razmazivanje te zadržavaju sjaj sve dok ih se ne skine s noktiju. Osim toga, predstavljaju ideal za one nestrpljive prirode jer nije potrebno čekati sat ili više da se gel manikura osuši. Sve te prednosti dolaze zahvaljujući načinu na koji se lak stvrdnjava, odnosno UV svjetlu koje aktivira kemikalije unutar gela uzrokujući njegovo stvrdnjavanje.

Iako su opasnosti od UV svjetla, osobito kod sunčanja, dobro poznate, znanstvenici do sada nisu proučavali kako ultraljubičasto svjetlo koje se koristi za stvrdnjavanje gel lakova može utjecati na ljudsku kožu. Ono što znamo o solarijima, ovdje ne možemo primijeniti s obzirom da lampe koje koriste saloni za manikuru emitiraju drugačiji spektar ultraljubičastog svjetla.

Kako bi saznali nešto više o tome, grupa istraživača s kalifornijskog sveučilišta San Diego odlučila je proučiti uređaje, a posebice nakon što se pojavila vijest o natjecateljici na natjecanju ljepote kojoj je dijagnosticiran rijedak oblik raka kože.

Koristeći različite kombinacije ljudskih i mišjih stanica, istraživači su otkrili da je jedna 20-minutna izloženost ultraljubičastom sušilu za lak dovela do umiranja čak 30 posto stanica u petrijevoj zdjelici. Tri uzastopne sesije od 20 minuta uzrokovale su odumiranje 65 do 70 posto izloženih stanica. Među preostalim stanicama, istraživači su uočili oštećenja mitohondrija i DNK, uz mutacije koje su pojavljuju kod pacijenata s rakom kože.

“Rezultati ovog eksperimenta, ali i prethodni dokazi, snažno upućuju na to da zračenje koje emitiraju UV uređaji za sušenje laka za nokte mogu uzrokovati rak na rukama te da, slično solarijima, mogu povećati rizik od rane pojave raka kože”, objasnili su istraživači u studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications.

Ipak, istraživači napominju da je potrebno dulje istraživanje prije nego što se može konačno zaključiti da korištenje UV uređaja za sušenje laka dovodi do povećanog rizika od raka kože, a za to će, prema navodima istraživača, biti potrebno najmanje desetljeće.

Možda će vas zanimati

Znanost

Novo istraživanje sugerira da posjedovanje mačke kao kućnog ljubimca može potencijalno udvostručiti rizik osobe od razvoja poremećaja povezanih sa shizofrenijom. Analiza je obuhvatila 17...

Wellness i prehrana

Mediteranska prehrana je jedna od najzdravijih na svijetu, a znanstvenici su u jednoj studiji za Svjetski fond za istraživanje raka otkrili da snižava rizik...

Oboljenja i poremećaji

U Švedskoj svaka osoba nosi jedinstveni osobni broj. Svaki posjet liječniku i svaki recept se elektronski zavodi u nacionalnim bazama podataka. Od 2001. godine...

Oboljenja i poremećaji

Karcinomi su povezani s dobi i javljaju se mnogo češće kod starih nego kod mladih ljudi. Članak čiji su autori iz Centra za rak...