Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

UV lampe za nokte mogu oštetiti DNK i uzrokovati mutacije? Evo što kaže nova studija…

Foto: Shutterstock

Otkako se pojavila na tržištu 2010. godine, gel manikura postala je najtraženija stvar u salonima za njegu noktiju diljem svijeta, a nije teško zaključiti zašto. U usporedbi s tradicionalnim lakom za nokte, gel varijante su otpornije na oštećenja i razmazivanje te zadržavaju sjaj sve dok ih se ne skine s noktiju. Osim toga, predstavljaju ideal za one nestrpljive prirode jer nije potrebno čekati sat ili više da se gel manikura osuši. Sve te prednosti dolaze zahvaljujući načinu na koji se lak stvrdnjava, odnosno UV svjetlu koje aktivira kemikalije unutar gela uzrokujući njegovo stvrdnjavanje.

Iako su opasnosti od UV svjetla, osobito kod sunčanja, dobro poznate, znanstvenici do sada nisu proučavali kako ultraljubičasto svjetlo koje se koristi za stvrdnjavanje gel lakova može utjecati na ljudsku kožu. Ono što znamo o solarijima, ovdje ne možemo primijeniti s obzirom da lampe koje koriste saloni za manikuru emitiraju drugačiji spektar ultraljubičastog svjetla.

Kako bi saznali nešto više o tome, grupa istraživača s kalifornijskog sveučilišta San Diego odlučila je proučiti uređaje, a posebice nakon što se pojavila vijest o natjecateljici na natjecanju ljepote kojoj je dijagnosticiran rijedak oblik raka kože.

Koristeći različite kombinacije ljudskih i mišjih stanica, istraživači su otkrili da je jedna 20-minutna izloženost ultraljubičastom sušilu za lak dovela do umiranja čak 30 posto stanica u petrijevoj zdjelici. Tri uzastopne sesije od 20 minuta uzrokovale su odumiranje 65 do 70 posto izloženih stanica. Među preostalim stanicama, istraživači su uočili oštećenja mitohondrija i DNK, uz mutacije koje su pojavljuju kod pacijenata s rakom kože.

“Rezultati ovog eksperimenta, ali i prethodni dokazi, snažno upućuju na to da zračenje koje emitiraju UV uređaji za sušenje laka za nokte mogu uzrokovati rak na rukama te da, slično solarijima, mogu povećati rizik od rane pojave raka kože”, objasnili su istraživači u studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications.

Ipak, istraživači napominju da je potrebno dulje istraživanje prije nego što se može konačno zaključiti da korištenje UV uređaja za sušenje laka dovodi do povećanog rizika od raka kože, a za to će, prema navodima istraživača, biti potrebno najmanje desetljeće.

Možda će vas zanimati

Ovisnost i liječenje

Čini vam se kako neprestano žudite za uživanjem na suncu? Prema studiji objavljenoj u časopisu Cell sunčanje bi vrlo lako moglo postati više od...

Oboljenja i poremećaji

FDA upozorava kako je sve više slučajeva žena koje imaju rijedak oblik karcinoma povezan s implantatima u grudima. Brojka oboljelih još uvijek nije golema,...

Arheologija i paleontologija

Iako je čovječanstvo kroz cijelu povijest, počevši od erupcije vulkana Toba prije 70.000 godina, pa sve do današnjih prirodnih katastrofa, bilo izloženo nemilosrdnim udarima...

Zdravlje i Medicina

Da unos masti pospješuje nastanak mestastaza i širenje raka zaključak je tima s dva instituta iz Barcelone koji je objavljen u studiji u znanstvenom časopisu...