Connect with us

Hi, what are you looking for?

Znanost

Vidljivi svemir manji je 0.7% nego što se do sad smatralo

Nakon što je od posljednjeg mjerenja veličine vidljivog svemira prošlo više od deset godina, sada imamo ažurirane podatke o veličini navedenoga, a koji pokazuju kako je dotični manji za oko 320 milijuna svjetlosnih godina u svim smjerovima.

Podsjetimo, pojam vidljivog svemira odnosi se na onaj dio svemira koji je sada moguće promatrati sa Zemlje, budući da je svjetlost tijela koja vidimo imala dovoljno vremena da dođe do nas od nastanka svemira prije 13,7 milijardi godina.

Novo mjerenje obavili su fizičari Paul Halpern i Nick Tomasello s University of the Sciences iz Philadelphije, koristeći se pritom podacima o širenju svemira koje je prikupio ESA-in satelit Planck. Dvojac je pritom ustanovio kako je vidljivi svemir 0,7% manji u odnosu na prethodna mjerenja, čime je polumjer dotičnog smanjen sa 45,66 na 45,34 milijarde svjetlosnih godina.

„Razlika od 320 milijuna svjetlosnih godina može se činiti zanemarivom na kozmičkoj razini, no navedena ipak upotpunjuje naše spoznaje o svemiru“, naveo je Tomasello.

Budući da nam je poznato kad je svemir otprilike nastao, te da svjetlost putuje konačnom brzinom, možemo reći kako postoji granica udaljenosti koju je svjetlost mogla prevaliti od nastanka svemira do danas. Navedeno ograničenje naziva se čestični horizont, a koje nam pomaže pri određivanju veličine vidljivog svemira.

Međutim, valja imati u vidu kako se svemir širi, i to, ako je vjerovati nedavnom istraživanju, brže nego što to danas poznati zakoni fizike dopuštaju. Stoga je sasvim opravdano postaviti pitanje na koji način izmjeriti maksimalnu udaljenost koju svjetlost može prevaliti u nečemu što se stalno širi.

Rješenje navedenog problema još je 2003. godine ponudio tim pod vodstvom prof. J. Richarda Gotta s Princeton University, uzevši tzv. rekombinaciju kao početni moment za mjerenje. Riječ je o procesu koji se zbio oko 378.000 godina nakon Velikog praska, kad se svemir dovoljno ohladio za početak vezivanja elektrona i protona u atome vodika. Kombinirajući navedeni događaj sa stopom širenja svemira u iznimno složenu simulaciju, došli su do podatka kako je svemir ima polumjer od 45,66 milijardi svjetlosnih godina.

Jedan od važnijih alata prilikom navedenog mjerenja bio je i sada umirovljeni satelit WMAP, koji je imao zadatak mjeriti pozadinskog zračenje nastalo tijekom Velikog praska. Iako je navedeni satelit obavio dobar posao, unapređenje u tehnologiji koje predstavlja satelit Planck, donijelo je nešto preciznija mjerenja, a što je imalo za posljedicu i korekciju u veličini vidljivog svemira.

Izvor: University of the Sciences, Medium

16 Comments

16 Comments

 1. Stanislav Skvorc

  August 21, 2016 at 9:01 pm

  To ne zna nitko jer što Bog stvori čovjek može samo sanjati

  • Augustin Simic

   August 22, 2016 at 9:00 am

   Sto ako smo mi stvorili Boga?

  • Stanislav Skvorc

   August 22, 2016 at 12:49 pm

   Takvo pitanje ne postavlja onaj tko zna Stvoritelja

  • Vedran Ožir

   August 24, 2016 at 6:54 pm

   Netko ga je upoznao??

  • Dino Alberini

   September 8, 2016 at 6:58 pm

   Mislim da si fulao stranicu

  • jura

   January 25, 2017 at 9:07 pm

   micek moj mali – ti si na krivom portalu… drži se ti radije popova i bezgrešnog zaćeća

 2. Saša Denatz

  August 21, 2016 at 9:17 pm

  Ovisi kako zamisljamo Boga….

 3. Lignjos Kalamaros

  August 22, 2016 at 8:47 am

  Mozda je 0.8

 4. Joško Padovan

  August 22, 2016 at 9:57 am

  Vidi ga koliki je ima vise od 14 galaksija
  ,

  • Stanislav Skvorc

   August 22, 2016 at 12:50 pm

   I to je svemir,a koliko milijardi ima svemira itd itd.

  • Vedran Ožir

   August 24, 2016 at 6:58 pm

   Koliko?

  • Joško Padovan

   August 24, 2016 at 9:02 pm

   To je bila interna sala neocekiva se od vas da to razumijete razumio je ko je trebao

  • Dino Alberini

   September 9, 2016 at 5:44 am

   Ima i više od 17… ali ne puno više

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati

Visoko kalorična hrana i sjedilački način života najčešća su objašnjenja pretilosti, no nova istraživanja također su povezala pretilost s izloženošću umjetnoj rasvjeti tijekom noći, navodi...

Elektronika

Svjetlost je mnogo, mnogo bolji prenosnik podataka nego što je struja žicama, no ostvarivanje te ideje u praksi je pomalo problematično. Tim inženjera nedavno...

Zamislite da ste u parku i gledate list na grani drveta. Znamo da se svjetlost odbija s lista u vaše oko, i tako doznajete...

Zdravlje i Medicina

Iznutra su crvene kao krv, a nama kroz kožu izgledaju plavo

Advertisement