Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ovisnost i liječenje

WHO: Potrošnja alkohola od 2003. u Rusiji pala za 43 posto

Potrošnja alkohola u Rusiji, zemlji čiji su stanovnici poznati kao veliki ljubitelj votke, u razdoblju od 2003. do 2016. smanjila se za 43 posto, stoji u izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljenom u utorak.

“Ruska Federacija već dugo se smatra jednom od zemalja u kojima ljudi piju više nego igdje na svijetu”, kaže se u izvješću uz napomenu da je alkohol značajno pridonio porastu broja umrlih devedesetih godina prošlog stoljeća i demografskoj krizi koja je uslijedila nakon pada Sovjetskog Saveza.

“No posljednjih su godina ti trendovi obrnuti”, navode iz WHO.

Autori izvješća kažu da je smanjenje konzumiranja alkohola pridonijelo povećanju očekivanog trajanja životnog vijeka koji je u 2018. godini dosegnuo rekordnu razinu – 78 godina za žene i 68 godina za muškarce. Početkom devedesetih životni vijek muškaraca iznosio je svega 57 godina.

Bivši sovjetski vođa Mihail Gorbačov pokušao je smanjiti potrošnju alkohola pokretanjem kampanje protiv alkoholizma. Djelomično je to pokušao realizirati zabranom prodaje alkoholnih pića sredinom osamdesetih, no nakon pada SSSR-a 1991. godine, konzumacija alkohola je “eksplodirala”, nastavivši rasti sve do početka dvijetisućitih.

U razdoblju vladavine Vladimira Putina Rusija je postupno uvela ograničenja, poput zabrane prodaje alkoholnih pića s najviše promila u trgovinama nakon 23:00 sata.

I minimalna maloprodajna cijena alkohola drastično je porasla, dok je oglašavanje zabranjeno.

Po ranijim izvještajima WHO-a, odrasle osobe u Rusiji sada prosječno konzumiraju manje alkohola nego odrasle osobe u Francuskoj i Njemačkoj.

Rusija je pokrenula i masovnu kampanju protiv pušenja, zabranivši ga na brojnim javnim mjestima, uključujući i mnoge parkove.

Od 1. bit će zabranjeno čak i pušenje na balkonu vlastitog stana.

Između 2009. i 2016. godine potrošnja duhana se smanjila za više od 20 posto, a prema najnovijem Globalnom istraživanju o broju pušača među odraslim osobama, danas u Rusiji puši oko 30 posto stanovnika.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Predviđeno je da klinička ispitivanja tog cjepiva budu okončana u siječnju 2021. godine.

Arheologija i paleontologija

Fragmente skeleta mamuta s komadićima mekog tkiva lokalni su stanovnici otkrili na obali jezera Pechevalavato.

Robotika

Humanoidni robot pruža pomoć pri izdavanju potvrda o nekažnjavanju i nekonzumiranju opijata, što je u Rusiji neophodno za rješavanje brojnih pravnih poslova.

Bakterije i virusi

Koronavir je jedan od prvih lijekova u Rusiji i u svijetu koji se ne bori protiv komplikacija izazvanih SARS-CoV-2, već se bori protiv samog...

Oglašavanje