Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Zašto insekti stupaju u istospolne odnose?

Foto: Shutterstock

Seks kod insekata čini se poprilično jednostavna stvar, no određena istraživanja o homoseksualnosti u svijetu kukaca ukazuju na to da ni kod njih stvari nisu tako jednoobrazne.

Istraživači su napravili sveobuhvatna istraživanja o homoseksualnosti kod sisavaca i ptica, te je mnogo manje onih istraživanja koja su se bavila paucima i insektima. Kako bi napravio analizu niza vrsta obrazloženja o temi istospolnih odnosa kod beskralješnjaka, tim biologa sa izraelskog sveučilišta Tel Aviv i švicarskog Državnog tehnoškog instituta u Zurichu pozabavio se rezultatima gotovo stotinu postojećih studija koje se bave tom temom. Članak je objavljen početkom mjeseca u časopisu Behavioral Ecology and Sociobiology.

Kako bi pojednostavili analizu, istraživači su se fokusirali na odnose između dva mužjaka i ustanovili da se takve interakcije većinom događaju slučajno. Dok su krupnije životinje razvile mnogo kompliciranije homoseksualne motivacije, poput održavanja saveza (što je ustanovljeno kod određenih primata i nekih vrsta galebova), čini se da insekti u tom činu sudjeluju zabunom, tijekom njihove užurbane potrage za partnerom.

“Oni su evolucijom razvili parenje na brzinu”, tvrdi suautor studije Inon Scharf, evolucijski ekolog sa sveučilišta Tel Aviv. “I iskoristit će svaku priliku koja im se pruži kako bi se parili. Budu li prespori, velika je vjerojatnost da će izgubiti šansu za parenje.”

“U nekim slučajevima, mužjak na sebi nosi miris ženke kojom se upravo pario i tako šalje zbunjujuće signale drugom mužjaku. U drugim slučajevima, mužjaci i ženke su gotovo isti pa mužjak ne može odrediti je li potencijalni mužjak zapravo ženka, dok “je” ne zaskoči i obavi sam čin”, kaže Scharf.

“Ponekad takvo ekstremno neprepoznavanje vodi ka općenju s neživim objektima, što je primijećeno kod kornjaša koji su pokušavali pariti staklenu bocu. Staklena boca njima izgleda kao divovska ženka”, tvrdi Scharf. “Oni se jednostavno pokušavaju pariti sa bilo čim što im daje dojam da bi u tome mogli i uspjeti.”

Neke studije, međutim, pružaju dokaze o mnogo namjernijoj i malicioznijoj motivaciji koja leži iza homoseksualnog ponašanja kod insekata. Mužjaci leptira, moljaca i osa koriste se istospolnim susretima kako bi takmace odvratili od potencijalne ženke za parenje. Kod određenih vrta kornjaša primijećeno je da mužjaci stupaju u istospolne odnose kako bi svoju spermu preko drugog mužjaka proslijedili dalje ženki s kojom se bude pario, iako se smatra da taj sistem ne pokazuje neku veliku učinkovitost.

S obzirom na to da anatomija mužjaka kod insekata nije dizajnirana za prihvat muških genitalija, neprikladna penetracija može prouzročiti tjelesna oštećenja od strane agresivnih, nadmetački raspoloženih mužjaka. Jedna studija utvrdila je da su mužjaci nekih vrsta insekata razvili genitalije nalik onima kod ženke, kako bi smanjili rizik oštećenja.

“Što se tiče seksa između dviju ženki kod insekata, izgleda da za njih vrijedi potpuno drugačiji motivacijski sklop i zaslužuje potpuno odvojenu analizu”, kaže Scharf. Čini se da se interakcija između dviju ženki odvija s mnogo više namjere nego što je to slučaj kod mužjaka. Jedna studija je pokazala da se ženke jedne vrste kornjaša pare kako bi izgledale veće i na taj način privukle više mužjaka za parenje.

“Učestalost homoseksualnog ponašanja kod insekata još uvijek je nedovoljno istraženo područje i treba još dosta promatranja na terenu kako bi se potvrdilo da njihovo “zastranjivanje” nije posljedica stresnog laboratorijskog okruženja i uvjeta izoliranosti”, zaključio je Scharf.

Izvor: LiveScience

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Znanstvenici u Švicarskoj smatraju da bi se širenje ambrozije, biljke izuzetno štetne za ljudsko zdravlje, moglo kontrolirati uz pomoć jednog insekta. Alergije izazvane ambrozijom...

Društvene znanosti

Ljutite žene doživljavamo kao muškarce, pokazala su istraživanja objavljena u časopisu Journal of Vision. U prvom od dva istraživanja ustanovljeno je kako ljutite izraze...

Znanost

Ovo definitivno nisu klasični sićušni kukci

Psihologija

Ništa nije 100%