Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Zašto mačke jedu travu?

Foto: YouTube

Mačke su poznati mesožderi i ljubimci poznati po svojoj izbirljivosti. Ono što je ipak i mačkama i psima zajedničko jest da ih povremeno možemo zateći kako žvaču travu.

Kod pasa je utvrđeno da su uzroci takvog ponašanja želučani problemi i urođeni način na koji psi sprječavaju povraćanje. Međutim, kad su u pitanju mačke, ova pojava je dugo bila nerazjašnjena.

Nedavno je Međunarodno društvo za primjenjenu etologiju održalo prezentaciju u Bergenu, u Norveškoj, pri čemu je ponuđen odgovor za neobično ponašanje mačaka, koje mnogi vlasnici povezuju s želučanim tegobama.

Znanstvenici Sveučilišta Davis u Kaliforniji su promatrali ponašanje 1.021 mačke. I to od različitih vlasnika, u periodu od po 3 sata dnevno. Ispostavilo se da je 71% mačaka u nekom trenutku dana žvakalo travu. Četvrtina je nakon žvakanja trave zaista povraćala, a 91% vlasnika tih mačaka se izjasnio da njihovi ljubimci nisu djelovali kao da su se razboleli.

S obzirom na to da mačke nisu primjenjivale biljnu hranu u svrhu samoizlječenja, znanstvenici su predložili da se uzrok krije u evoluciji.

Kako su mačke kroz povijest uglavnom same lovile svoje obroke i najčešća poslastica su im bili štakori i miševi, jedući ove glodavce mačke su unosile i parazite – valjkaste crve i rudarske gliste. Kako bi nakon obroka bogatog parazitima očistile probavni trakt, mačke su žvakale travu.

Poznato je da trava pospješuje aktivnost mišića probavnog trakta mačaka, pri čemu se neželjeni, prateći sastojci hrane izbacuju iz crijeva velikom brzinom.

Istraživanje je pokazalo, također, da su mačke mlađe od tri godine više konzumirale travu od starijih, kao i to da su rijeđe povraćale nakon te aktivnosti.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Pas nije samo kućni ljubimac; on je član obitelji, najbolji prijatelj i pouzdan pratilac. Stoga, kada naš četveronožni prijatelj počne bježati od kuće, to...

Biljke i životinje

Bili smo u krivu cijelo vrijeme.

Biljke i životinje

Razotkrivanje mačjih tajni.

Biljke i životinje

Psiholozi obično koriste model “velikih pet” (eng. Big Five) faktora za opis ljudske ličnosti. To je sljedećih pet faktora: otvorenost spram iskustva, savjesnost, ekstraverzija,...