Connect with us

Znanost

Fizika

Zašto teretni brod ne potone?

Teretni brod ne potone zato što vrijedi tzv. Arhimedov zakon koji kaže: Tijelo uronjeno u tekućinu će prividno izgubiti na težini onoliko koliko teži tekućina koju je to tijelo istisnulo.

Za ilustraciju, zamislimo da u kockastu posudu dimenzija 1 dm x 1 dm x 1 dm, do vrha punu vode, stavimo mali kockasti kamen dimenzija 1 cm x 1 cm x 1 cm. Pretpostavimo da van vode kamen ima masu 10 g (to odgovara gustoći kamena od 10 g/cm3), pa je prema tome njegova težina otprilike jednaka 10 g puta 10 m/s2 što iznosi 0.1 N. Kada kamen stavimo u vodu, on će istisnuti volumen vode jednak volumenu kamena, a to je jednako 1 cm3. Kako je gustoća vode jednaka 1 g/cm3, to znači da je masa istisnute vode jednaka 1 g, a pripadna težina 0.01 N. Dakle, kamen u vodi je istisnuo količinu vode koja teži 0.01 N, pa je prema Arhimedovom zakonu, kamen prividno izgubio na težini 0.01 N, tj. on sad teži 0.09 N.

Zamislimo sada da u vodu stavljamo drvenu kockicu. Pretpostavimo da je gustoća drva otprilike jednaka 0.5 g/cm3. Ako sada stavimo takvu kockicu u vodu (tako da bude potpuno pod vodom!), ona će prividno izgubiti na težini opet (!) 0.01 N. Međutim, težina kockice van vode je 0.005 N, tako da bi ukupna težina te kockice u vodi bila 0.005 N – 0.01 N = -0.005 N, težina manja od nule! Negativan rezultat znači da na kockicu djeluje sila u smjeru suprotnom od težine, dakle, prema gore. Ako se komadić drva potpuno potopi pod vodu, a na njega se ne djeluje nekom silom, on će isplivati!

Ako se drvena kockica samo do pola uroni u vodu, ona će na težini izgubiti samo pola od prijašnje vrijednosti, jer je pripadni istisnuti volumen vode upola manji. U tom slučaju ona je ukupno teška 0.005 N – 0.005 N = 0 N, tj. ona je prividno izgubila težinu. To znači da bi kockica plivala na površini: jednim svojim dijelom ispod vode, a drugim iznad!

U ovom primjeru s kockicom se krije i odgovor na pitanje: teretni brod ne potone upravo zato jer na težini izgubi upravo toliko koliko iznosi njegova težina van vode. Time njegova (prividna) ukupna težina postaje jednaka nuli kao i u slučaju s drvenom kockicom.

Izvor: eskola.hfd.hr

Tražili ste na googlu:

kontejner ship

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Fizika

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh