Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Zbogom plombe – izumljen je gel za obnavljanje zubi

Izumljen je gel pomoću kojeg se zubna caklina sama regenerira. Približava li se vrijeme da kažemo zbogom plombama?

Ovaj nevjerojatni izum mogao bi spasiti ljude od odlaska zubaru i bušenja rupa u zubu kako bi se u njih stavila plomba, no olakšao bi život i svim ostalima koji se ne boje spomenutog procesa.

Budući da su plombe napravljene od stranih materijala poput metala, porculana i smole,  često olabave što može dovesti do ponovnog stvaranja karijesa.

Kako bi se riješio taj problem, kemičar Ruikang Tang i njegovi kolege sa Sveučilišta Zhejiang u Kini proizveli su gel koji sadrži kalcij i fosfat, građevne blokove prirodne cakline, ne bi li pokušali potaknuti zube na samoobnavljanje.

Testirali su sve tako što su to nanosili na već izvađene ljudske zube koje su prije toga oštetiti kiselinom. Zatim su zube stavili u posude s tekućinom koje oponašaju uvjete koji postoje unutar naših usta i držali ih tako oko 48 sati.

Gel je djelovao na način da je stimulirao rast nove cakline. Novi površinski sloj bio je debljine svega 3 mikrometra, što je oko 400 puta tanje od neoštećene cakline.

Tang svejedno smatra da bi gel trebao biti puno efikasniji ako se nanosi više puta i da bi u tom slučaju mogao potaknuti stvaranje debljeg sloja cakline.

Ovo nije prvi put da se testira obnavljanje cakline, a znanstvenici trenutno testiraju gel na miševima i vjeruju da će ga uskoro moći klinički testirati na ljudima.

“Moramo biti sigurni da su kemikalije u gelu sigurne i da se nova caklina može formirati u ustima čak i kad ljudi jedu i piju“, pojasnio je Tang.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Geografija i geologija

Zašto je more slano? Ovo pitanje jednako intrigira znatiželjnike i znanstvenike, otkrivajući duboku povezanost između geologije, kemije i ekologije naše planete. Oceani pokrivaju preko...