Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Žene s više od dvoje djece imaju veći rizik od srčanog udara

Rizik se dramatično povećava ako žena ima više od petero djece

Foto: Pixabay

I prije smo znali da majčinstvo ima nekih loših posljedica, a sada istraživanja Sveučilišta Cambridge i North Carolina pokazala su da su žene koje su rodile petero ili više djece imale 38% veći rizik od srčanog udara u usporedbi sa ženama koje su rodile samo jednom ili dvaput.

Saznanja se temelje na pregledu 30 godina zdravstvenih podataka kod 8.583 žena u dobi od 45 do 64 godine. Pokazalo se da žene s troje ili više djece imaju umjereni rizik od srčanog udara, za razliku od onih koje su rodile samo jedno ili dva djeteta. Rizik od srčanog udara znatno raste s rastom broja djece.

“Cilj istraživanja nije da plaši žene s više od dvoje djece, nego da privuče njihovu pozornost kako bi znale da mogu biti pod povećanim rizikom od srčanog udara”, izjavila je dr. Clare Oliver-Williams. “Znamo da trudnoća i porođaj predstavljaju ogroman pritisak na srce, a podizanje djece također može biti vrlo stresno. Želimo ljude obogatiti saznanjima da moraju nešto učiniti za svoje zdravlje. “

Dr. Oliver-Williams izjavila je da je statistička analiza prilagođena brojnim čimbenicima koji su poznati da utječu na zdravlje žena, uključujući dob, rasu, prebivalište, socioekonomski status, zdravstveno osiguranje, status pušenja, godine reproduktivnog života, korištenje oralnih kontraceptiva i hormonske nadomjesne terapije. Istraživanje je također uzimalo u obzir dob žene u prvoj trudnoći i vrijeme dojenja (prethodna istraživanja su povezivala dojenje s poboljšanim kardiovaskularnim zdravljem kod majki)

Žene koje su imale višestruke pobačaje tijekom razdoblja istraživanja pokazale su 60% veću stopu srčanih bolesti i 45% veću stopu zatajenja srca u usporedbi sa ženama koje su rodile jedno ili dvoje djece.

Jedino ograničenje studije jest da ne omogućuje saznanje je li fiziološka šteta koja je dovela do kardiovaskularnih događaja proizašla iz staža ponavljanih trudnoća, iscrpljujućeg podizanja djece ili i jednog i drugog zajedno.

“Iako možda nije iznenađujuće što veći broj djece može značiti da majke imaju manje vremena za brigu o vlastitom zdravlju, ovo istraživanje potvrđuje koliko je važno da svatko drži na oku zdravlje vlastitog srca”, komentirao je Jeremy Pearson, voditelj britanske zaklade Heart Foundation.

“Istraživanja poput ovog nas podsjećaju na to da, bez obzira na stereotip prekomjerno teškog sredovječnog čovjeka sa srčanim udarom, srčane bolesti pogađaju i muškarce i žene.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Psihologija

Evo što kaže znanost

Psihologija

Dugotrajna analiza nekoliko stotina adolescentskih mozgova pokazala je da socioekonomski status (SES) obitelji može igrati bitnu ulogu u razvoju ključnih područja mozga odgovornih za...

Psihologija

Razgovarajte s djecom što je moguće više

Biljke i životinje

Prema studiji koje je provedena od strane Royal Society of Open Science, čini se da psi preferiraju žene u odnosu na muške vlasnike. Znanstvenici su,...

Oglašavanje