Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Znanstvenici tvrde da sivi kitovi u Tihom oceanu umiru od gladi

Znanstvenici strahuju da će se trend izumiranja sivih kitova nastaviti i ove godine

Foto: Fabian Rodríguez-González/ Sveučilište Aarhus

Zagrijavanje Arktika i manjak plijena prijete sivim kitovima, a ekološki problem vidljiv je duž zapadne obale Meksika, SAD-a i Kanade. Sve je započelo 2019. godine, kad je zabilježeno 378 uginulih sivih kitova koji su pripadali populaciji istočnog dijela Sjevernog Pacifika. Puno je veći broj onih koji nisu registrirani, a mnogi kitovi su pronađeni u vrlo teškom stanju.

Znanstvenici strahuju da će se trend izumiranja sivih kitova nastaviti i ove godine. Kitovi su iscrpljeni i to na početku njihove migracijske rute, piše Interesting Engineering.

Novo istraživanje Sveučilišta Aarhus otkrilo je da je glad vjerojatno glavni uzročnik uginuća velikog broja kitova. Istraživanje je objavljeno u akademskom časopisu Marine Ecology Progress Series.

Sivi kitovi (Eschrichtius robustus) svakog siječnja migriraju iz Beringovog, Čukotskog i Arktičkog mora u kojima se hrane te dolaze u vode Južne Kalifornije i Meksika gdje se razmnožavaju.

Prvo istraživanje ovih veličanstvenih životinja provedeno je između 1977. i 1982 godine u Meksiku. Laguna San Ignacio Ecosystem Science Program (LSIESP) pokrenut je 2006. godine, a unutar programa vršene su detaljne analize i proučavanja dužine i širine kitova na temelju vertikalnih fotografija napravljenih uz pomoć dronova. Zahvaljujući tome, znanstvenici su mogli istražiti relativno stanje kitova, a u samo dvije godine dokumentirali su pogoršanje stanja mladih i odraslih kitova koji obitavaju duž meksičke obale. Unutar istraživanja koje je započelo 2019. godine, zabilježeno je i novo pogoršanje, odnosno primijećeno je smanjeno razmnožavanje.

Kao razlog navodi se i manjak amfipoda, glavnog plijena sivih kitova u njihovim temeljnim hranilištima. Kako se broj amfipoda smanjuje zbog zagrijavanja arktičkih voda uslijed klimatskih promjena, time se povećava ugroženost populacije sivih kitova.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Australski čudnovati kljunaš na rubu je izumiranja, pokazala je studija znanstvenika sa Sveučilišta Novi Južni Wales. Čudnovati kljunaš ili platipus jedinstvena je vrsta sisavca...

Fizika i Kemija

Bio je 25. srpnja 1946. godine. Mjesto radnje – atol Bikini na Pacifiku. Događaj – prva podvodna detonacija nuklearne bombe i peta ukupno. Fotografije su vidjeli...

Društvene znanosti

Više od 300 tisuća tona hrane bace kućanstva godišnje u Hrvatskoj, dok udruge i organizacije istodobno nastoje pobuditi solidarnost prema stotinama gladnih i beskućnika....

Znanost

Znanstvenici s Cambridgea tvrde da nas može uništiti glad, roboti ubojice, asteroridi, ali i – tirani. Dabogda živio u zanimljiva vremena, kaže stara kletva....

Oglašavanje