Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Znanstvenici tvrde da sivi kitovi u Tihom oceanu umiru od gladi

Znanstvenici strahuju da će se trend izumiranja sivih kitova nastaviti i ove godine

Foto: Fabian Rodríguez-González/ Sveučilište Aarhus

Zagrijavanje Arktika i manjak plijena prijete sivim kitovima, a ekološki problem vidljiv je duž zapadne obale Meksika, SAD-a i Kanade. Sve je započelo 2019. godine, kad je zabilježeno 378 uginulih sivih kitova koji su pripadali populaciji istočnog dijela Sjevernog Pacifika. Puno je veći broj onih koji nisu registrirani, a mnogi kitovi su pronađeni u vrlo teškom stanju.

Znanstvenici strahuju da će se trend izumiranja sivih kitova nastaviti i ove godine. Kitovi su iscrpljeni i to na početku njihove migracijske rute, piše Interesting Engineering.

Novo istraživanje Sveučilišta Aarhus otkrilo je da je glad vjerojatno glavni uzročnik uginuća velikog broja kitova. Istraživanje je objavljeno u akademskom časopisu Marine Ecology Progress Series.

Sivi kitovi (Eschrichtius robustus) svakog siječnja migriraju iz Beringovog, Čukotskog i Arktičkog mora u kojima se hrane te dolaze u vode Južne Kalifornije i Meksika gdje se razmnožavaju.

Prvo istraživanje ovih veličanstvenih životinja provedeno je između 1977. i 1982 godine u Meksiku. Laguna San Ignacio Ecosystem Science Program (LSIESP) pokrenut je 2006. godine, a unutar programa vršene su detaljne analize i proučavanja dužine i širine kitova na temelju vertikalnih fotografija napravljenih uz pomoć dronova. Zahvaljujući tome, znanstvenici su mogli istražiti relativno stanje kitova, a u samo dvije godine dokumentirali su pogoršanje stanja mladih i odraslih kitova koji obitavaju duž meksičke obale. Unutar istraživanja koje je započelo 2019. godine, zabilježeno je i novo pogoršanje, odnosno primijećeno je smanjeno razmnožavanje.

Kao razlog navodi se i manjak amfipoda, glavnog plijena sivih kitova u njihovim temeljnim hranilištima. Kako se broj amfipoda smanjuje zbog zagrijavanja arktičkih voda uslijed klimatskih promjena, time se povećava ugroženost populacije sivih kitova.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...