Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Evolucija

Znanstvenici u zapadnoj Norveškoj otkrili brod iz doba Vikinga

Norveški znanstvenici otkrili su plovilo iz vremena Vikinga na grobnome humku u zapadnoj Norveškoj te procjenjuju da bi ono moglo biti staro više od 1000 godina.

“Ovaj je brod vrlo značajan za našu zajedničku povijest”, rekao je u petak novinarima Ola Elvestuen, ministar klime i zaštite okoliša.

“Sada još moramo poraditi na tomu na koji ćemo ga način najbolje sačuvati”.

Ostaci plovila na otoku Edoy pronađeni su uz pomoć posebnog georadara koji prodire duboko u zemlju. Lokacija se nalazi blizu povijesno važne priobalne morske rute koja vodi prema gradu Trondheimu.

Čitavo područje može se pohvaliti bogatom arheološkom baštinom.

Na otoku je pronađen više od 900 godina star runski kamen s natpisom na kojemu se, koliko je poznato, prvi put spominje Norveška.

Ostaci plovila otkriveni su na području grobnog humka, a fotografije svjedoče o tomu da je kobilica bila dugačka oko 13 metara.

Pretpostavlja se da je plovilo nekoliko metara duže te treba uzeti u obzir da su krma i pramac vjerojatno oštećeni, kažu stručnjaci.

O otkriću su izvijestili arheolozi Norveškog instituta za istraživanje kulturne baštine (NIKU) koji su surađivali s kolegama iz okruga More i Romsdal te općine Smola.

“Još je prerano govoriti o starosti broda, no zasad procjenjujemo da je iz merovinškog ili vikinškog razdoblja, što znači da je star više od 1000 godina”, kazao je Knut Paasche iz Odjela za digitalnu arheologiju NIKU-a, i stručnjak za brodove drevnih Vikinga.

On pretpostavlja da je broj dugačak oko 17 metara, no zasad nema planova o njegovu iskopavanju.

Merovinško razdoblje trajalo je između 570. i 800. godine, a vikinško između 796. i 1066. godine.

U ožujku je zahvaljujući georadaru, koji se služi geofizičkom metodom u sklopu koje se za dobivanje slike podzemlja koriste radarske impulsi, pronađen brod zakopan zapadno od Osla.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....