Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Znate li kakvog je mirisa svemir?

Pregorjeli odresci i automobilske utrke

Jeste li se kad zapitali kako miriše svemir?
Ako ste bili na automobilskim utrkama možda ste već dobili približan dojam kako je u beskrajnom međuzvjezdanom prostoru.

To je jedna šarolika kombinacija vrućeg metala, roštiljskog dima i plinova koji se dobiju nakon sagorijevanja dizela, a izvor i glavni krivac upravo takvog specifičnog mirisa su – umiruće zvijezde, navode znanstvenici.

Nusproizvod umiranja zvijezda su određeni spojevi nimalo ugodnog mirisa – policiklični aromatični ugljikovodici (PAH). To su upravo oni spojevi koji se oslobađaju također roštiljanjem mesa.

Te molekule su rasute po čitavom svemiru i zauvijek plutaju okolo pojavljujući se u tako kometima, meteorima i svemirskoj prašini”, objašnjava Louis Allamandola, osnivač i voditelj Laboratorija astrofizike i astrokemije u NASA-inom istraživačkom centru “Ames”. Navodi se i kako su ti ugljikovodici moguća osnova najranijih oblika života na našem planetu. Spomenuti policiklični aromatični ugljikovodici se mogu naći u ugljenu, nafti, pa i u hrani.

Ljudi, dakako, ne mogu osjetiti miris svemira, ali astronauti koji izlaze iz Međunarodne svemirske stanice u “šetnju” mogu. I opisuju to kao miris prženog ili pregorjelog odreska.

Miris svemira je toliko izražen da je prije 3 godine NASA tražila od Stevena Piercea iz “Omega Ingredients”, kompanije koja se inače bavi proizvodnjom mirisa, da proizvede “miris svemira”za trening simulacije za astronaute. “Nedavno smo proizveli i miris Mjeseca, a astronauti su ga uspoređivali s barutom”, tvrdi Pierce.

Znanstvenici pojašnjavaju da je Sunčev sustav osobito aromatičan, jer je pun ugljičnog dioksida, uz malo kisika. Baš kao što je i kod automobila, ukoliko nema dovoljno kisika, počne se javljati čađa i osjećati neugodan miris.

Zvijezde koje su bogate kisikom imaju aromu koja podsjeća na roštilj za ugljen, dok izvan Mliječne staze mirisi mogu  zaista biti zanimljivi, tvrde znanstvenici.

U mračnim dijelovima svemira su molekularni oblaci puni čestica sitne prašine koje odlikuje cijela paleta mirisa – od slatkog šećera pa do sumporastog smrada trulih jaja.

5 komentara

5 Comments

 1. Josip

  24 siječnja, 2018 u 7:46 am

  Kojom metodom astronauti mirišu svemir?

 2. pero

  25 siječnja, 2018 u 7:08 am

  Metodom ulaska u komoru nakon povratka iz svemirske šetnje, vraćanja tlaka zraka u komoru, skidanja kacige i ostale opreme sa sebe.
  Vraćanje zraka ne znači kompletno izbacivanje molekula koje plutaju svemirom, tako i komorom dok je otvorena.

  • Josip

   25 siječnja, 2018 u 7:38 am

   Hvala

 3. Marko

  25 siječnja, 2018 u 4:51 pm

  Što ako mi nismo krivi za rupu u ozonu, nego svemir 😀 negdje uvlači iz svemira te plinove koji nisu baš zdravi za ozon

 4. Zoran Petrović

  28 srpnja, 2019 u 7:32 pm

  U svemiru 4% energije je materjalizirano u atome. Od toga 73% je vodik a 25 % heli. Ostalo je 0.4 % kisik i 0.4 % a svi ostali su u 0.2%. Na 10km2 je jedna molekula vodika sa temperaturom minus 270.16 st C neznam o čemu govorite. Miris ide samo od nas jer ga stvara naša flora. Naša osjetila nisu pouzdana i ono što mozak pokušava prepoznati nije objektivno.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Javnost po prvi put dobiva mogućnost u bočici osjetiti kako miriše svemir.

Svemir

Ubrzava se lansiranje Galileo navigacijskih satelita, pa se očekuje da se u svemiru nađu već 2024. godine, umjesto 2027., kako je prvobitno planirano.

Svemir

Jedno od najbitnijih pitanja tijekom priprema za lansiranje bilo je koliko kapsula može izdržati u svemiru.

Svemir

Ovi signali spadaju među najfascinantnije misterije u svemiru.

Oglašavanje