Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Znate li kakvog je mirisa svemir?

Pregorjeli odresci i automobilske utrke

Jeste li se kad zapitali kako miriše svemir?
Ako ste bili na automobilskim utrkama možda ste već dobili približan dojam kako je u beskrajnom međuzvjezdanom prostoru.

To je jedna šarolika kombinacija vrućeg metala, roštiljskog dima i plinova koji se dobiju nakon sagorijevanja dizela, a izvor i glavni krivac upravo takvog specifičnog mirisa su – umiruće zvijezde, navode znanstvenici.

Nusproizvod umiranja zvijezda su određeni spojevi nimalo ugodnog mirisa – policiklični aromatični ugljikovodici (PAH). To su upravo oni spojevi koji se oslobađaju također roštiljanjem mesa.

Te molekule su rasute po čitavom svemiru i zauvijek plutaju okolo pojavljujući se u tako kometima, meteorima i svemirskoj prašini”, objašnjava Louis Allamandola, osnivač i voditelj Laboratorija astrofizike i astrokemije u NASA-inom istraživačkom centru “Ames”. Navodi se i kako su ti ugljikovodici moguća osnova najranijih oblika života na našem planetu. Spomenuti policiklični aromatični ugljikovodici se mogu naći u ugljenu, nafti, pa i u hrani.

Ljudi, dakako, ne mogu osjetiti miris svemira, ali astronauti koji izlaze iz Međunarodne svemirske stanice u “šetnju” mogu. I opisuju to kao miris prženog ili pregorjelog odreska.

Miris svemira je toliko izražen da je prije 3 godine NASA tražila od Stevena Piercea iz “Omega Ingredients”, kompanije koja se inače bavi proizvodnjom mirisa, da proizvede “miris svemira”za trening simulacije za astronaute. “Nedavno smo proizveli i miris Mjeseca, a astronauti su ga uspoređivali s barutom”, tvrdi Pierce.

Znanstvenici pojašnjavaju da je Sunčev sustav osobito aromatičan, jer je pun ugljičnog dioksida, uz malo kisika. Baš kao što je i kod automobila, ukoliko nema dovoljno kisika, počne se javljati čađa i osjećati neugodan miris.

Zvijezde koje su bogate kisikom imaju aromu koja podsjeća na roštilj za ugljen, dok izvan Mliječne staze mirisi mogu  zaista biti zanimljivi, tvrde znanstvenici.

U mračnim dijelovima svemira su molekularni oblaci puni čestica sitne prašine koje odlikuje cijela paleta mirisa – od slatkog šećera pa do sumporastog smrada trulih jaja.

5 komentara

5 Comments

 1. Josip

  24 siječnja, 2018 u 7:46 am

  Kojom metodom astronauti mirišu svemir?

 2. pero

  25 siječnja, 2018 u 7:08 am

  Metodom ulaska u komoru nakon povratka iz svemirske šetnje, vraćanja tlaka zraka u komoru, skidanja kacige i ostale opreme sa sebe.
  Vraćanje zraka ne znači kompletno izbacivanje molekula koje plutaju svemirom, tako i komorom dok je otvorena.

  • Josip

   25 siječnja, 2018 u 7:38 am

   Hvala

 3. Marko

  25 siječnja, 2018 u 4:51 pm

  Što ako mi nismo krivi za rupu u ozonu, nego svemir 😀 negdje uvlači iz svemira te plinove koji nisu baš zdravi za ozon

 4. Zoran Petrović

  28 srpnja, 2019 u 7:32 pm

  U svemiru 4% energije je materjalizirano u atome. Od toga 73% je vodik a 25 % heli. Ostalo je 0.4 % kisik i 0.4 % a svi ostali su u 0.2%. Na 10km2 je jedna molekula vodika sa temperaturom minus 270.16 st C neznam o čemu govorite. Miris ide samo od nas jer ga stvara naša flora. Naša osjetila nisu pouzdana i ono što mozak pokušava prepoznati nije objektivno.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Osamnaestogodišnji student fizike čiji se otac nalazi na čelu tvrtke Somerset Capital Partners, pridružit će se Jeff Bezosu na turističkom putovanju u svemir, koje...

Svemir

Dva kineska astronauta obavili su svemirsku šetnju iz nove orbitalne kapsule Shenzhou kako bi postavili kamere i osposobili 15-metarski robotizirani instrument s funkcijom umjetne...

Svemir

Deseci mladih havajskih liganja odletjelo je u svemir početkom ovog mjeseca u misiji tvrtke SpaceX koja za cilj ima opskrbu Međunarodne svemirske stanice. Havajske...

Planete i mjeseci

Kina je objavila seriju novih fotografija s Marsa koje je rover Zhurong Mars poslao prije par dana. Fotografije zaista oduzimaju dah, a predstavljaju veliki...

Oglašavanje