Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Svemir

Znate li kakvog je mirisa svemir?

Pregorjeli odresci i automobilske utrke

Jeste li se kad zapitali kako miriše svemir?
Ako ste bili na automobilskim utrkama možda ste već dobili približan dojam kako je u beskrajnom međuzvjezdanom prostoru.

To je jedna šarolika kombinacija vrućeg metala, roštiljskog dima i plinova koji se dobiju nakon sagorijevanja dizela, a izvor i glavni krivac upravo takvog specifičnog mirisa su – umiruće zvijezde, navode znanstvenici.

Nusproizvod umiranja zvijezda su određeni spojevi nimalo ugodnog mirisa – policiklični aromatični ugljikovodici (PAH). To su upravo oni spojevi koji se oslobađaju također roštiljanjem mesa.

Te molekule su rasute po čitavom svemiru i zauvijek plutaju okolo pojavljujući se u tako kometima, meteorima i svemirskoj prašini”, objašnjava Louis Allamandola, osnivač i voditelj Laboratorija astrofizike i astrokemije u NASA-inom istraživačkom centru “Ames”. Navodi se i kako su ti ugljikovodici moguća osnova najranijih oblika života na našem planetu. Spomenuti policiklični aromatični ugljikovodici se mogu naći u ugljenu, nafti, pa i u hrani.



Ljudi, dakako, ne mogu osjetiti miris svemira, ali astronauti koji izlaze iz Međunarodne svemirske stanice u “šetnju” mogu. I opisuju to kao miris prženog ili pregorjelog odreska.

Miris svemira je toliko izražen da je prije 3 godine NASA tražila od Stevena Piercea iz “Omega Ingredients”, kompanije koja se inače bavi proizvodnjom mirisa, da proizvede “miris svemira”za trening simulacije za astronaute. “Nedavno smo proizveli i miris Mjeseca, a astronauti su ga uspoređivali s barutom”, tvrdi Pierce.

Znanstvenici pojašnjavaju da je Sunčev sustav osobito aromatičan, jer je pun ugljičnog dioksida, uz malo kisika. Baš kao što je i kod automobila, ukoliko nema dovoljno kisika, počne se javljati čađa i osjećati neugodan miris.

Zvijezde koje su bogate kisikom imaju aromu koja podsjeća na roštilj za ugljen, dok izvan Mliječne staze mirisi mogu  zaista biti zanimljivi, tvrde znanstvenici.

U mračnim dijelovima svemira su molekularni oblaci puni čestica sitne prašine koje odlikuje cijela paleta mirisa – od slatkog šećera pa do sumporastog smrada trulih jaja.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

4 komentara

4 Comments

  1. Josip

    siječanj 24, 2018 kod 7:46 am

    Kojom metodom astronauti mirišu svemir?

  2. pero

    siječanj 25, 2018 kod 7:08 am

    Metodom ulaska u komoru nakon povratka iz svemirske šetnje, vraćanja tlaka zraka u komoru, skidanja kacige i ostale opreme sa sebe.
    Vraćanje zraka ne znači kompletno izbacivanje molekula koje plutaju svemirom, tako i komorom dok je otvorena.

    • Josip

      siječanj 25, 2018 kod 7:38 am

      Hvala

  3. Marko

    siječanj 25, 2018 kod 4:51 pm

    Što ako mi nismo krivi za rupu u ozonu, nego svemir 😀 negdje uvlači iz svemira te plinove koji nisu baš zdravi za ozon

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Svemir

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh