Od čega se radi plastika? Pitanje koje ste sigurno postavili barem jednom dok ste klizili među policama supermarketa, gledajući sve te šarene proizvode. Plastika...
Znanost kuhanja postaje sve intrigantnija kako molekularna gastronomija ulazi na velika vrata u svijet kulinarstva. Ovaj fascinantni pravac kulinarske znanosti nije samo kuhanje; to...
Kemija ljubavi nije samo metafora; ona je stvarni znanstveni fenomen koji oblikuje naše najdublje emocije i veze. Ljubav i privlačnost su doživljaji koji sežu...
Znanstvenici su nedavno otkrili do sada neviđeni oblik kisika, čije bi ponašanje moglo dovesti u pitanje postojeće teorije nuklearne fizike o “magičnim brojevima”. U...
Kristalizacija je prirodni ili umjetno potaknut proces prelaska tvari iz neorganiziranog stanja (kao što je otopina, talina ili plin) u čvrstu, redovito poredanu strukturu...
Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) udružili su snage s kolegama sa Sveučilišta u Cagliariju kako bi istražili načela kemijskih reakcija potaknutih mehaničkom silom. Rezultati...
U zadnjih desetak godina razvoj umjetno izraslih dijamanata dobio je novi zamah. Iz domene laboratorijskih istraživanja krenulo se prema komercijalizaciji dijamanata za draguljarsku industriju...
Znanstvenici misle da se prije otprilike 3,8 milijardi godina koktel organskih spojeva nekako uspio izmiješati i stvoriti prvi život. Znamo da je to bio...