Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tutoriali

Kako ubrzati laptop? 10 trikova za poboljšanje performansi

kako ubrzati laptop

Kako ubrzati laptop može biti jednostavnije nego što mislite, čak i ako nemate tehničkog znanja. S vremenom, svaki uređaj može postati spor zbog nakupljenih privremenih datoteka, preopterećenog sustava ili zastarjelog softvera. Ali, ne brinite – nekoliko jednostavnih trikova može značajno poboljšati performanse vašeg laptopa i omogućiti vam brži i ugodniji rad. 

U ovom vodiču pokazat ćemo vam kako ubrzati svoj laptop, očistiti ga od nepotrebnih datoteka i optimizirati rad sustava. Pridržavajući se naših koraka, vaš će uređaj ponovno biti kao nov, a vi ćete uživati u glatkom i bržem radu. Slijedite naše savjete i ubrzo ćete osjetiti razliku!

1. Provjerite pokrenute programe 

Jedan od načina kako ubrzati laptop je smanjiti broj programa koji se automatski pokreću kada uključite uređaj. Puno programa voli “ući u red” za pokretanje čim upalite laptop, što ga može usporiti. Da biste isključili te nepotrebne programe, pritisnite tipke Ctrl + Shift + Esc istovremeno kako biste otvorili Task Manager (Upravitelj zadataka). Kliknite na karticu Startup Apps (Pokretanje) i desnim klikom onemogućite sve što vam nije prijeko potrebno. 

Također, provjerite koje aplikacije rade u pozadini i možda troše resurse, iako ih ne koristite. Na isti način u Upravitelju zadataka, zatvorite aplikacije koje ne koristite. Ovime ćete odmah osjetiti poboljšanje u brzini rada. 

2. Deinstalirajte nepotrebne programe 

Ako želite ubrzati laptop, oslobodite malo prostora brisanjem programa koje više ne koristite. Ti nepotrebni programi zauzimaju prostor i usporavaju rad uređaja. Da biste ih uklonili, idite na Postavke, zatim odaberite Aplikacije, pronađite programe koje ne koristite i kliknite na Deinstaliraj

Kako biste bili sigurni da je sve temeljito očišćeno, možete koristiti alat za čišćenje sustava poput Disk Cleanup ili jednostavan besplatni program kao što je CCleaner. Oni će ukloniti sve ostatke i privremene datoteke koje su možda ostale nakon deinstalacije. 

3. Očistite privremene datoteke i predmemoriju 

Kako biste ubrzali laptop, redovito brišite privremene datoteke koje se nakupljaju tijekom korištenja. Ove datoteke mogu zauzimati prostor na disku i usporavati rad uređaja. Najjednostavniji način je korištenje ugrađenog alata Disk Cleanup. Samo upišite “Disk Cleanup” u tražilicu na laptopu, odaberite pogon (obično C:) i slijedite upute za brisanje. 

Ako želite i dodatno čišćenje, možete koristiti CCleaner koji će ukloniti predmemoriju preglednika i druge privremene datoteke koje se nakupljaju tijekom vremena. Redovito čišćenje ovih datoteka može znatno ubrzati laptop. 

čišćenje memorije laptopa

4. Provjerite ima li ažuriranja za operativni sustav i drivere 

Ažuriranje laptopa može riješiti mnoge probleme i poboljšati brzinu rada. Windows redovito izbacuje nova ažuriranja koja ispravljaju greške i čine uređaj bržim. Da biste provjerili ima li novih ažuriranja, idite u Postavke, odaberite Ažuriranje i sigurnost, a zatim kliknite na Provjeri ažuriranja. Ako postoji nešto novo, instalirajte ga. 

Također, ažuriranje upravljačkih programa (drivera) može pomoći da se laptop brže pokrene i bolje radi. Ako niste sigurni kako to učiniti, posjetite web stranicu proizvođača laptopa ili koristite besplatni softver koji automatski prepoznaje koje drivere treba ažurirati. 

5. Defragmentirajte tvrdi disk (za HDD) 

Ako vaš laptop koristi stari tip diska (HDD), podaci na njemu se mogu s vremenom “razbacati” po disku, što može usporiti uređaj. Defragmentacija pomaže “posložiti” te podatke tako da laptop brže pronađe ono što traži. 

Da biste pokrenuli defragmentaciju, upišite “Defragmentiraj” u tražilicu na laptopu i kliknite na Defragmentiraj i optimiziraj diskove. Odaberite pogon koji želite defragmentirati i kliknite na Optimiziraj. Ako niste sigurni imate li HDD ili noviji tip diska (SSD), nemojte brinuti – alat će vam reći što koristiti.

6. Dodajte više RAM-a ili zamijenite stari SSD/HDD 

Jedan od najučinkovitijih načina kako ubrzati laptop je nadogradnja fizičkih komponenti, poput dodavanja više RAM-a ili zamjene starog diska (HDD) s bržim SSD-om. RAM (radna memorija) omogućuje računalu da brže izvršava zadatke i otvara više aplikacija odjednom. Ako primjećujete usporenje prilikom rada s više aplikacija, dodavanje RAM-a može biti pravo rješenje.

S druge strane, prelazak sa starog HDD-a na SSD može značajno ubrzati rad sustava jer SSD-ovi pristupaju podacima mnogo brže. Ako ne znate koji je izbor najbolji za vaš laptop, provjerite specifikacije uređaja ili se posavjetujte s tehničarem. Generalno, ako imate manje od 8 GB RAM-a, nadogradnja RAM-a je odlična opcija. Ako već imate dovoljno RAM-a, razmislite o zamjeni diska. 

čovjek drži ssd i hdd diskove u rukama za usporedbu

7. Isključite vizualne efekte 

Starija ili slabija računala mogu postati znatno brža ako se smanje ili isključe nepotrebni vizualni efekti u sustavu Windows. Ovi efekti uključuju animacije, sjene i prozirnost prozora koji mogu opterećivati resurse uređaja. 

Da biste prilagodili postavke performansi, idite na Kontrolna ploča > Sustav > Napredne postavke sustava. U prozoru Performanse odaberite opciju Prilagodi za najbolje performanse. Ovo će automatski isključiti sve vizualne efekte, ali možete ručno uključiti one koje smatrate važnima. Nakon prilagodbe, primijetit ćete da će laptop raditi brže, osobito ako koristite stariji uređaj. 

8. Provjerite postoje li virusi ili zlonamjerni softver 

Ako se pitate kako ubrzati svoj laptop, svakako provjerite je li uređaj zaražen virusima ili zlonamjernim softverom. Takvi programi mogu uzrokovati usporavanje rada, pa čak i štetiti podacima na uređaju. Da biste zaštitili laptop i poboljšali performanse, redovito skenirajte uređaj pomoću pouzdanog antivirusnog alata. 

Ako nemate antivirusni program, možete preuzeti besplatni alat kao što je Windows Defender, koji je već ugrađen u Windows. Otvorite ga, odaberite Zaštita od virusa i prijetnji i pokrenite Brzo skeniranje. Ako se pronađu prijetnje, slijedite upute za njihovo uklanjanje. Redovitim skeniranjem pomoći ćete svom laptopu da radi glatko i bez ometanja. 

9. Resetiranje sustava ili ponovno instaliranje operativnog sustava 

Kada nijedna druga opcija nije pomogla, resetiranje ili ponovno instaliranje operativnog sustava može vratiti laptop u prijašnju brzinu. Prije nego što to učinite, obavezno napravite sigurnosnu kopiju svih važnih datoteka. To možete učiniti na vanjskom disku, USB-u ili u oblaku

Za resetiranje sustava idite u Postavke > Ažuriranje i sigurnost > Oporavak, a zatim odaberite opciju Vrati računalo na početno stanje. Ako želite potpuno svježi početak, možete ponovno instalirati sustav pomoću USB instalacijskog medija s Windowsom. Ovi koraci mogu zvučati zahtjevno, ali pratite upute na ekranu i ubrzo ćete imati svjež, brz laptop. 

instaliranje windowsa s usb-a

10. Očistite ventilatore i pobrinite se za hlađenje 

Jedan od razloga zašto laptop može usporiti jest pregrijavanje. Kada se laptop pregrijava, sustav automatski smanjuje performanse kako bi se spriječilo oštećenje hardvera. Da biste to izbjegli, redovito čistite ventilatore i osigurajte pravilno hlađenje

Prašina se s vremenom nakuplja na ventilatorima i unutarnjim komponentama, što smanjuje njihovu učinkovitost. Za čišćenje koristite komprimirani zrak, ali pazite da ne oštetite osjetljive dijelove. Ako niste sigurni kako otvoriti laptop, možete koristiti vanjski uređaj za hlađenje poput rashladne podloge koja smanjuje temperaturu tijekom korištenja. 

Provjerite i da li ventilatori rade ispravno. Postoje programi, poput SpeedFan, koji mogu pokazati brzinu vrtnje ventilatora i temperature različitih komponenti. Ako primijetite da je ventilator vrlo tih ili ne radi pravilno, možda ga je potrebno zamijeniti. Redovitim održavanjem hlađenja pomoći ćete svom laptopu da radi brže i stabilnije.

Kako ubrzati laptop – Zaključni savjeti za brže performanse

Ako tražite načine kako ubrzati laptop, isprobajte ove trikove kako biste poboljšali performanse svog uređaja. Počnite s jednostavnim koracima poput upravljanja pokrenutim programima, uklanjanja nepotrebnih datoteka i provjere ažuriranja. Ako želite dodatno poboljšanje, razmislite o nadogradnji RAM-a, zamjeni HDD-a s SSD-om ili smanjenju vizualnih efekata.

Redovito održavanje, kao što je čišćenje ventilatora i provjera na viruse, također može pomoći u održavanju brzine i stabilnosti vašeg laptopa. U krajnjem slučaju, resetiranje sustava ili ponovna instalacija operativnog sustava može vratiti laptop na početne performanse.

Najčešće postavljena pitanja i odgovori (FAQ)

1. Koliko često treba čistiti ventilatore laptopa da bi se poboljšale performanse? 

Preporučuje se čišćenje ventilatora svakih šest mjeseci do godinu dana, ovisno o tome koliko često koristite laptop i u kakvim uvjetima. Redovitim čišćenjem smanjit ćete pregrijavanje i time pomoći kako ubrzati laptop.

2. Može li previše otvorenih kartica u pregledniku usporiti laptop? 

Da, previše otvorenih kartica može opteretiti RAM i procesor, što može znatno usporiti rad uređaja. Zatvaranjem nepotrebnih kartica i korištenjem proširenja za upravljanje karticama možete ubrzati svoj laptop.

3. Kako ubrzati laptop bez dodatnih ulaganja u hardver? 

Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti bez ulaganja: deinstalirajte nepotrebne programe, isključite vizualne efekte, očistite privremene datoteke, i redovito provjeravajte ima li virusa ili zlonamjernog softvera.

4. Je li korisno koristiti vanjski program za čišćenje sustava, poput CCleanera? 

Da, alati poput CCleanera mogu pomoći s pitanjem kako očistiti i ubrzati laptop uklanjanjem privremenih datoteka, predmemorije i nepotrebnih stavki registra. Međutim, budite oprezni s brisanjem datoteka koje ne razumijete.

5. Može li instaliranje dodatnog antivirusnog programa usporiti laptop? 

Da, korištenje više antivirusnih programa istovremeno može opteretiti resurse laptopa. Preporučuje se da koristite samo jedan pouzdan antivirusni alat za optimalne performanse.

6. Kako ubrzati laptop sa starim HDD-om, a da ga ne mijenjam? 

Defragmentacija diska i redovito čišćenje privremenih datoteka mogu pomoći. Također, smanjite broj pokrenutih programa i vizualnih efekata kako biste poboljšali performanse.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...