Geekmaxi
Web & IT

Microsoft kaže da su lozinke stvar prošlosti

Bez obzira na to koliko se ljude upozorava, najčešće korištene lozinke i dalje su katastrofalne. Slabe lozinke olakšavaju hakerima krađe identiteta i glavni su izvor gubitka podataka. To je jedan od razloga zbog kojeg je Microsoft danas uputio poziv da se lozinke prestanu koristiti.

Tvrtka Redmond kaže da su lozinke relikvija iz ranih dana računarstva koje su nadživjele svoju korisnost. Redovno mijenjanje lozinke za drugi teško pamtljiv niz slova i brojki nije ni najbolje ni najsigurnije rješenje.

Bret Arsenault, korporativni potpredsjednik i glavni časnik informacijske sigurnosti u Microsoftu, rekao je: „Već nekoliko desetljeća industrija je usmjerena na osiguravanje uređaja. Taj model treba preobraziti. Osiguranje uređaja je važno, ali nije dovoljno. Trebali bismo se usredotočiti na osiguranje pojedinaca. Možemo poboljšati vaše iskustvo i sigurnost tako da vi postanete zaporka.“

Jedan od Microsoftovih odgovora na problematiku lozinki je Windows Hello, koji provjerava identitet korisnika skeniranjem lica, otiska prsta, pa čak i šarenice oka. Tvrtka kaže da ovu tehnologiju koristi većina njihovih zaposlenika, a 70 posto korisnika Windowsa 10 na uređajima koji imaju biometrijske funkcije biraju Windows Hello iznad standardnih lozinki.

Microsoft je član upravnog odbora FIDO-a. Fast Identity Online Alliance (FIDO) surađuje s voditeljima industrije uključujući Intel i Google kako bi razvio specifikacije i certifikate za tehnologiju koja će zamijeniti lozinke, poput USB tokena, biometrije i mobilnih rješenja.

Windows Hello, međutim, nije nepogrešiv, barem na starijim inačicama OS-a. Prošlog je tjedna njemačka sigurnosna tvrtka SYSS otkrila da može prevariti tehnologiju prepoznavanja lica pomoću isprintane fotografije glave, iako je to moguće samo na Windows 10 sustavima koji još nisu primili ažuriranje Fall Creators Update.

Druga velika tvrtka koja ističe prednosti biometrijske autentifikacije je, naravno, Apple. Unatoč nekolicini primjera u kojima je Face ID sustav prevaren fotografijama i rođacima korisnika, očekuje se da će sustav biti inkorporiran i u druge Appleove uređaje sljedeće godine.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh