Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Reolink RLC-542WA nadzorna kamera [RECENZIJA]

Reolink RLC-542WA

Već nekoliko godina recenziram nadzorne kamere, a ovog puta ispred sebe imam Reolink RLC-542WA. Riječ je o nadzornoj kameri namijenjenoj vanjskoj upotrebi i koja za razliku od dosadašnjih modela ima jednu vrlo korisnu osobinu: otporna je na oštećenja. To znači da je provalnik neće moći razbiti niti spriječiti da ga snimi u krađi.

Kod instalacije kamere obično se preporuča pozicionirati ih na teško dostupna mjesta. Time se potencijalni provalnik sprječava da onemogući njen rad. Kod Reolink RLC-542WA to nije slučaj, jer je smještena u čvrstu kupolu otpornu na udarce. Zbog toga ćete puno manje brinuti gdje postaviti kameru, a provalniku dati do znanja da je naišao na tvrd orah.

Reolink RLC-542WA

Kamera pokriva 27°-96° vodoravno te 21°-69° okomito te snima u maksimalnoj rezoluciji od 5 megapiksela, a tu je i peterostruki optički zoom. Podržani su operativni sustavi Windows i Mac OS, kao i oba operativna sustava za mobilne platforme, Android i iOS.

Instalacija kamere Reolink RLC-542WA

Kao što je to već slučaj s kamerama ovog proizvođača, u kutiji se nalazi prava šuma Striborova. Osim same kamere, tu su adapter za napajanje, kabel za napajanje, mrežni kabel, upute te paket s vijcima za montažu. Uključena je i naljepnica koja upozorava prolaznike kako je vaš dom pod 24-satnim nadzorom.

Reolink RLC-542WA

Reolink RLC-542WA možete na dva načina povezati na svoju mrežu. Putem mrežnog kabela, ili ju možete povezati na WiFi, što je puno praktičnije. Skrećem pozornost kako je mrežni kabel iz kutije dugačak tek 1,5 metara, zbog čega ćete morati kupiti dodatni kabel. Ovaj je jednostavno prekratak. Ako se odlučite na bežično povezivanje, napominjem kako ćete se svejedno prvo morati spojiti putem mrežnog kabela. Inicijalna instalacija, naime, iz sigurnosnih razloga zahtijeva fizičko povezivanje, za što će vam dobro doći baš ovaj kratki mrežni kabel iz kutije. Povežite kameru na router, a zatim preuzmite Reolink aplikaciju na svoj pametni telefon. Pratite korake za instalaciju iz uputa, a taj će posao potrajati nekoliko minuta. Jedan od koraka prilikom instalacije je skeniranje QR koda sa zaslona ekrana vašeg mobitela, pri čemu obavezno koristite svijetlu temu. Kamera inače neće prepoznati QR kod.

Više od istog autora: Reolink E1 Outdoor, recenzija nadzorne kamere

Nakon što završite proces povezivanja kamere s aplikacijom, možete pratiti sve što kamera bilježi. Ako imate još koju Reolink kameru kao ja, Reolink RLC-542WA bit će dodana na popis unutar aplikacije. U tom je slučaju potrebno tek odabrati željenu kameru, a postoji mogućnost paralelnog praćenja aktivnosti na svim Reolink kamerama istovremeno.

Iako je povezivanje s aplikacijom jednostavno, fizička instalacija kamere je nešto složenija. Da bi ste ju pričvrstili na željeno mjesto, potrebno je odvojiti donji dio kućišta. To činite uklanjanjem vijaka koji drže kućište u jednom komadu, pri čemu vas upozoravam da pripazite jer ćete time otkriti unutrašnjost kamere. Ovaj dio je nepotrebno kompliciran, jer ako niste pažljivi, možete lako otkinuti neku žicu.

Korištenje kamere Reolink RLC-542WA

Ovu kameru možete koristiti na nekoliko načina. Prvi je već spomenut: sve što se događa možete pratiti unutar aplikacije na vašem mobitelu. Pritom ističem kako je Reolink ima odličnu aplikaciju, koja je vrlo jednostavna za korištenje. Isto tako, moguće je instalirati desktop aplikaciju na računalo i na taj način pratiti što se događa u okolini vašeg doma ili poslovnog prostora.

Reolink RLC-542WA možete koristiti u realnom vremenu, dakle prenosit će na zaslon vašeg mobitela ili monitora sve što se događa ispred senzora. Drugi način odnosi se na detekciju pokreta. Unutar aplikacije moguće je podesiti uključivanje kamere tek kad se primijeti pokret, bilo po danu ili po noći. Moguće je podesiti osjetljivost na pokrete, kako vas ne bi uzbunjivala ptica ili mačka. Treća je mogućnost određivanja točnog vremena kad će se kamera uključivati. Ova je opcija zanimljiva za vlasnike kioska ili trgovina, koji mogu podesiti uključivanje kamere izvan radnog vremena ili u vrijeme najveće gužve.

Softver kamere je dovoljno pametan da prepozna što je snimio. Drugim riječima, ako je uočeno vozilo ili osoba, reagirat će slanjem upozorenja na vaš mobitel. Na taj se način izbjegavaju lažne uzbune, dok ćete vi uvijek i na vrijeme dobiti obavijest o neželjenoj posjeti. Sve što Reolink RLC-542WA snimi moguće je pohraniti na memorijsku karticu, koja se umetne u kameru. Nju, naravno, kupujete odvojeno, a podržan je kapacitet do 256 GB. Druga opcija je pohrana u oblaku, ali nama je beskorisna, jer Reolink Cloud usluga još uvijek nije podržana za Hrvatsku.

KUPI REOLINK RLC542WA!

Zaključak

Već sam recenzirao nekoliko kamera ovog proizvođača, zbog čega je samo recenziranje išlo prilično brzo – bio sam na poznatom terenu. Doduše, prvi puta se susrećem s ovako oklopljenom kamerom, koju smatram odličnim izborom za lokale i manje trgovine, gdje nema puno manevarskog prostora za smještaj sigurnosnih uređaja. Smeta mi što prvo povezivanje na mrežu mora ići putem mrežnog kabela, jer je taj korak nepotreban. Isto tako, fizička instalacija bi mogla biti jednostavnija. Kamera je robusno građena, otporna je na vanjske uvjete (posjeduje certifikat otpornosti IP66), što znači da je otporna na kišu, prašinu, vjetar i snijeg. Ako ste zainteresirani za ovu kameru, skočite do službene stranice za više detalja.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...