Pratite nas

Hi-tech

Xiaomi robotski usisavači – zašto su toliko dobri?

Objavljeno

-


Xiaomi je posljednjih godina tiho i sigurno gradio konstelaciju kompanija oko svoje poslovne jezgre i tome može zahvaliti za svoju sve jaču prisutnost u prostoru potrošačke elektronike. Prije nekih 4-5 godina osnivač Xiaomija Lei Jun ugledao je potencijal mladih tvrtki i tvrtki u usponu, te je počeo ulagati u startup tvrtke i ponudio im svojevrstan inkubacijski prostor, a one zauzvrat šire paletu proizvoda s Xiaomijevim logom u inovativnim smjerovima.

Lei Jun je uočio priliku u činjenici da postoji toliko proizvoda koji se već duži niz godina nisu mijenjali, dizajn im je ostao isti, nisu se razvili ni povezali na internet. Prvi veliki uspjeh s kućanskim aparatima Xiaomi je postigao kada je lansiran pročišćivač zraka, jedan inače relativno dosadan i neatraktivan uređaj koji je, uz Xiaomijev minimalistički i pomalo futuristički dizajn te niz uvedenih funkcija koje se mogu kontrolirati mobilnom aplikacijom, postigao zapanjujući komercijalni uspjeh. I tako smo dobili veliku mrežu Mi pametnih uređaja, koji tvore Xiaomi (Mi) ekosustav.

S rastućim brojem inovacija u području robotike i umjetne inteligencije, i u kombinaciji s razvojem koncepta Interneta stvari, mreže međusobno povezanih uređaja, unazad nekoliko godina tržište su počeli preplavljivati roboti usisavači, mala i obično okrugla računala koja metu i brišu pod umjesto vas, a služe se senzorima, AI algoritmima i strojnim učenjem kako bi mapirali i zapamtili prostor te na taj način s vremenom bili učinkovitiji.

Među proizvođačima robotskih usisavača istaknuo se, tko drugi nego Xiaomi, čiji je Mi Robot Vacuum Cleaner iz 2016. godine odnio pobjedu nad konkurencijom lijepim dizajnom, fino ugođenim algoritmima i pristupačnijom cijenom.

Prošle godine Xiaomi je lansirao drugu generaciju robota usisavača. Cijena mu je bila oko 530 dolara, ovisno o trgovini, a sada se može naći, primjerice na Geekbuyingu po znatno nižoj cijeni, (besplatni shipping).

Usisavač je izašao pod imenom Roborock brenda, jednog od Xiaomijevih hardverskih partnera. Promjena oznake u skladu je sa ciljem da se više ističu partneri konstelacije Mi Ecosystem. Roborock S50 (iako ga se naziva i Xiaomi Mi Robot Vacuum 2) poboljšanje vidi u kotačima koji mogu podići tijelo robota i na deblji tepih i preko većih prepreka te dodanim komponentama za brisanje poda krpom i vodom.

Dizajn nije prošao kroz velike izmjene, i dalje dominira bijela boja sa sivim i crnim elementima. Najveća promjena je tome što je uz funkciju metenja i usisavanja suhim četkama druga generacija obogaćena spremnikom za vodu i krpom za mokro pranje podova.

Sve to stane u male dimenzije okruglog usisavača, uključujući i zvučnike, ladicu za skupljanje prašine, tipke za WiFi reset itd.

Četke za suho pranje su nepromijenjene u odnosu na prvu generaciju, dakle sustav se sastoji od jedne rotirajuće četke sa strane koja prikuplja prašine čestice i jedna cirkularna četka ispod usisavača koja usisava prljavštinu. Kao i kod prve generacije, tu su dva kotača i jedan manji balansirajući kotač. Mi Robot 2 može se podići na prepreke do 2 cm visine, i ima unaprijeđeni algoritam za prepoznavanje tepiha pa prilikom usisavanja tepiha koristi jaču usisnu silu.

Robot čisti tako da određenu prostoriju podijeli u zone te ide naprijed-nazad kako bi prošao čitav prostor; druga generacija ima bolji algoritam za smjer.

Mi Robot 2 ima 12 senzora uz pomoć kojih stvara virtualnu mapu prostora, a počinje tako što određuje granice.

Mi Robot 2 ima jači motor (2.000Pa) u odnosu na model prve generacije (1.800Pa). Baterija ima kapacitet 5.200mAh što je dovoljno za otprilike 45 minuta čišćenja a kad je prazan, sam se spaja na dock za punjenje i nastavlja gdje je prethodno završio.

I, naravno, sve to kontroliraš ti putem aplikacije na svom mobitelu ili tabletu.

Prva generacija i dalje se smatra iznimno dobrim proizvodom, i za one koji ga imaju neka generalna poruka je da nema potrebe zamijeniti Xiaomi Mi Robot Vacuum 1 s Roborock S50 generacijom. Za one koji razmišljaju o kupovini robotskog usisavača ali ne žele ili ne mogu izdvojiti ovaj iznos, Geekbuying u ponudi ima i prvu generaciju i Xiawoa model s prilagodljivim nasumičnim algoritmom, pa svakako bacite oko na ponudu jer s Xiaomijem je teško, gotovo pa nemoguće pogriješiti. A kuća nek’ je čista!

POGLEDAJ PONUDU NA GEEKBUYINGU

Nastavi čitati
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Hi-tech

Xiaomi svoj Poco brend pretvara u novu tvrtku

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Xiaomi

Prošle godine Xiaomi je uspio nadmašiti OnePlus lansiranjem snažnog Pocophone F1 pametnog telefona kojeg su opremili Snapdragon 845 procesorom, i to sve za samo 300 dolara. Kineska tvrtka najavila je da će se taj pod-brend sad pretvoriti u potpuno novu tvrtku naziva Poco. Izvršni direktor tvrtke izjavio je za TechCrunch kako je došlo vrijeme da Poco postane samostalan.

Foto: Xiaomi

Xiaomi je četvrti najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, a posebno je popularan u Indiji. Iako se pretežito bavi prodajom uređaja srednjeg i nižeg ranga, 2018. godine lansirao je Poco pod-brend kako bi se mogao natjecati s pametnim telefonima visokog ranga kao što su Samsung, OnePlus i drugi.

Xiaomi već ima svoje pod-marke, a to su Mi/ Redmi, koje su stvorili za prodaju pametnih telefona, računala, televizora i drugih proizvoda u Europi i na drugim tržištima. Ti pod-brendovi ostaju pod Xiaomijem, dok će se Poco pretvoriti u potpuno novu tvrtku.

Detalji o budućim Poco proizvodima još nisu poznati, a šef Poco brenda Alvin Tse izjavio je da Poco radi na drugim pametnim telefonima i ostalim kategorijama proizvoda. Također nije poznato koje će resurse (proizvodnja, marketing) nova tvrtka dijeliti s Xiaomijem.

Poco će se pridružiti prepunom i relativno teškom tržištu koje nije puno poraslo u posljednjih nekoliko godina. Xiaomi odnedavno proizvodi i premium uređaje poput K20 Pro i CC9, pa će se Poco osim s ostalim proizvođačima, također natjecati i s vlastitim tvorcem.

Nastavi čitati

Hi-tech

Kina lansirala prvi širokopojasni satelit

Objavljeno

-

Objavio

Prvi kineski širokopojasni satelit s komunikacijskimkapacitetom od 10 gigabajta u sekundi lansiran je u 11:02 sati po lokalnom vremenu iz Centra za lansiranje Jiuquan.

Satelit, koji je napravila svemirska kompanija Galaxy Space, sa sjedištem u kineskoj prijestolnici Pekingu, lansiran je na nosaču raketa Kuaizhou-1A (KZ-1A).

Riječ je o prvom satelitu navedene kineske firme i on će se nalaziti u nižoj Zemljinoj orbiti, navode kineski mediji.

Globalna mreža

Ova vrsta satelita u niskoj orbiti pomaže stabilnom i brzom signalu u pustinjama i oceanima, kao i brzim vozovima i avionima do kojih nekada ne dopire telekomunikacijski signal.

Navodi se kako Galaxy Space želi izgraditi mrežu širokopojasnih satelita u nižoj orbiti i tako stvoriti globalnu 5G komunikacijsku mrežu.

Raketa KZ-1A je niskotarifni nosač s čvrstim gorivom i visokom pouzdanošću.

Nastavi čitati

Gadget

OVEVO Q65 Pro bežične slušalice dostupne svima

Objavljeno

-

Objavio

Danas su bežične slušalice na vrhuncu popularnosti i definitivno se radi o jednom od najpoželjnijih gadgeta uopće. Velika potražnja učinila je svoje – tržište je odgovorilo bujanjem ponude, ali i agresivnim obaranjem cijena. To nas je dovelo u situaciju da više ni kupci s vrlo ograničenim budžetom ne moraju u startu odustati od bežičnih modela.

U današnjoj ponudi, popularna internet trgovina eBay donosi nam OVEVO Q65 Pro bežične slušalice po super jeftinoj cijeni.

Slušalice podržavaju novi Bluetooth 5.0 standard tako da se brže uparuju, nema kašnjenja i gubitka kvalitete, a i troše manje baterije. Inače podržavaju dvokanalnu TWS tehnologiju (True Wireless Stereo) što znači da se svaka slušalica istovremeno uparuje s pametnim telefonom za razliku od velike većine konkurentskih slušalica koje se prvo međusobno upare, a onda s pametnim telefonom.

Vrlo su lagane, samo 4,5 grama, a svaka slušalica ima mikrofon tako da možete primati telefonske pozive. Isto tako, slušalice imaju i bateriju od 55mAh, dok kutija za punjenje ima bateriju od 500mAh tako da ih možete nekoliko puta napuniti. S jednim punjenjem mogu raditi oko 6 sati što je poprilična izdržljivost. Na sebi imaju dodirne senzore tako da reagiraju na dodir tako da kada želite pojačati ili stišati zvuk, primiti i završiti telefonski poziv i slično samo ih dodirnete. Uz Hi-Fi kvalitetu i duboki bas zasigurno ćete uživati u glazbi.

Slušalice su otporne na znojenje, ali i kišu te prskanje vodom tako da ih uvijek i u svakoj prilici možete koristiti, bez obzira u kojoj se prilici nalazite.

OVEVO Q65 Pro bežične slušalice možete pronaći na eBayu po cijeni od 14,59 eura.

Nastavi čitati

Preporučeno