Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Xiaomi robotski usisavači – zašto su toliko dobri?

Xiaomi je posljednjih godina tiho i sigurno gradio konstelaciju kompanija oko svoje poslovne jezgre i tome može zahvaliti za svoju sve jaču prisutnost u prostoru potrošačke elektronike. Prije nekih 4-5 godina osnivač Xiaomija Lei Jun ugledao je potencijal mladih tvrtki i tvrtki u usponu, te je počeo ulagati u startup tvrtke i ponudio im svojevrstan inkubacijski prostor, a one zauzvrat šire paletu proizvoda s Xiaomijevim logom u inovativnim smjerovima.

Lei Jun je uočio priliku u činjenici da postoji toliko proizvoda koji se već duži niz godina nisu mijenjali, dizajn im je ostao isti, nisu se razvili ni povezali na internet. Prvi veliki uspjeh s kućanskim aparatima Xiaomi je postigao kada je lansiran pročišćivač zraka, jedan inače relativno dosadan i neatraktivan uređaj koji je, uz Xiaomijev minimalistički i pomalo futuristički dizajn te niz uvedenih funkcija koje se mogu kontrolirati mobilnom aplikacijom, postigao zapanjujući komercijalni uspjeh. I tako smo dobili veliku mrežu Mi pametnih uređaja, koji tvore Xiaomi (Mi) ekosustav.

S rastućim brojem inovacija u području robotike i umjetne inteligencije, i u kombinaciji s razvojem koncepta Interneta stvari, mreže međusobno povezanih uređaja, unazad nekoliko godina tržište su počeli preplavljivati roboti usisavači, mala i obično okrugla računala koja metu i brišu pod umjesto vas, a služe se senzorima, AI algoritmima i strojnim učenjem kako bi mapirali i zapamtili prostor te na taj način s vremenom bili učinkovitiji.

Među proizvođačima robotskih usisavača istaknuo se, tko drugi nego Xiaomi, čiji je Mi Robot Vacuum Cleaner iz 2016. godine odnio pobjedu nad konkurencijom lijepim dizajnom, fino ugođenim algoritmima i pristupačnijom cijenom.

Prošle godine Xiaomi je lansirao drugu generaciju robota usisavača. Cijena mu je bila oko 530 dolara, ovisno o trgovini, a sada se može naći, primjerice na Geekbuyingu po znatno nižoj cijeni, (besplatni shipping).

Usisavač je izašao pod imenom Roborock brenda, jednog od Xiaomijevih hardverskih partnera. Promjena oznake u skladu je sa ciljem da se više ističu partneri konstelacije Mi Ecosystem. Roborock S50 (iako ga se naziva i Xiaomi Mi Robot Vacuum 2) poboljšanje vidi u kotačima koji mogu podići tijelo robota i na deblji tepih i preko većih prepreka te dodanim komponentama za brisanje poda krpom i vodom.

Dizajn nije prošao kroz velike izmjene, i dalje dominira bijela boja sa sivim i crnim elementima. Najveća promjena je tome što je uz funkciju metenja i usisavanja suhim četkama druga generacija obogaćena spremnikom za vodu i krpom za mokro pranje podova.

Sve to stane u male dimenzije okruglog usisavača, uključujući i zvučnike, ladicu za skupljanje prašine, tipke za WiFi reset itd.

Četke za suho pranje su nepromijenjene u odnosu na prvu generaciju, dakle sustav se sastoji od jedne rotirajuće četke sa strane koja prikuplja prašine čestice i jedna cirkularna četka ispod usisavača koja usisava prljavštinu. Kao i kod prve generacije, tu su dva kotača i jedan manji balansirajući kotač. Mi Robot 2 može se podići na prepreke do 2 cm visine, i ima unaprijeđeni algoritam za prepoznavanje tepiha pa prilikom usisavanja tepiha koristi jaču usisnu silu.

Robot čisti tako da određenu prostoriju podijeli u zone te ide naprijed-nazad kako bi prošao čitav prostor; druga generacija ima bolji algoritam za smjer.

Mi Robot 2 ima 12 senzora uz pomoć kojih stvara virtualnu mapu prostora, a počinje tako što određuje granice.

Mi Robot 2 ima jači motor (2.000Pa) u odnosu na model prve generacije (1.800Pa). Baterija ima kapacitet 5.200mAh što je dovoljno za otprilike 45 minuta čišćenja a kad je prazan, sam se spaja na dock za punjenje i nastavlja gdje je prethodno završio.

I, naravno, sve to kontroliraš ti putem aplikacije na svom mobitelu ili tabletu.

Prva generacija i dalje se smatra iznimno dobrim proizvodom, i za one koji ga imaju neka generalna poruka je da nema potrebe zamijeniti Xiaomi Mi Robot Vacuum 1 s Roborock S50 generacijom. Za one koji razmišljaju o kupovini robotskog usisavača ali ne žele ili ne mogu izdvojiti ovaj iznos, Geekbuying u ponudi ima i prvu generaciju i Xiawoa model s prilagodljivim nasumičnim algoritmom, pa svakako bacite oko na ponudu jer s Xiaomijem je teško, gotovo pa nemoguće pogriješiti. A kuća nek’ je čista!

POGLEDAJ PONUDU NA GEEKBUYINGU
Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...