Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biologija

Poslijepodnevno spavanje je dobro za učenje

Dobra vijest za tinejdžere

Znanstvenici sa Sveučilišta Delaware i Pennsylvania su htjeli pomnije razmotriti odnos između spavanja tijekom dana te moždanih funkcija kod adolescenata. Rezultati studije su objavljeni u časopisu Behavioral Sleep Medicine.

Kod adolescenata se neurokognitivna funkcija izuzetno jako koristi u tom važnom razvojnom periodu.

Znanstvenici su proučavali adolescente u Kini, gdje je praksa za djecu školske dobi (a i odrasle) odspavati nakon ručka. Prikupili su podatke o tim poslijepodnevnim obrascima spavanja, ali i noćnom spavanju te kvaliteti sna, a potom su mladi izvršavali neurokognitivne zadatke.

Zanimali su ih učestalost i trajanje sna kako bi se pokušalo naći optimalno vrijeme i količina sna. Otkriveno je kako su oni koji su spavali poslije podne 5 dana tjedno bolje izvršavali zadatke. Pokazali su više održive pažnje, neverbalnog razmišljanja te prostornog pamćenja. Najproduktivnija količina vremena za san bila je između 30 i 60 minuta, ali nikako nakon 16 sati.

Međutim, znanstvenici su ostali iznenađeni pozitivnom vezom između poslijepodnevnog i noćnog sna – pretpostavka je da kada spavamo više tijekom dana to će utjecati na kvalitetu ili samu mogućnost spavanja noću.

Cirkadijalni ritmovi (naši unutrašnji tjelesni satovi) su najslabiji između podneva i 14 sati. U to vrijeme se najvjerojatnije osjećamo usporeno i neproduktivno. U zapadnim školama se to ne uzima u obzir onako kako se uzima u obzir u školama u Kini, primjerice.

”Dnevno spavanje je pomalo kontroverzna tema u Sjedinjenim Državama. U zapadnoj kulturi se monofazni obrazac spavanja smatra znakom sazrijevanja mozga,” rekao je glavni autor Xiaopeng Ji. ”U Kini je vrijeme za spavanje ugrađeno u raspored nakon ručka za mnoge odrasle u radnom okruženju i učenike u školama.”

Autori priznaju kako je u pitanju studija eksperimentalnog tipa i kako se samim tim ne može potvrditi uzročnost, ali da rezultati predstavljaju dodatak sve većem broju podataka koji ukazuju na to da trenutni školski sati i rasporedi možda nisu najkorisniji za učenje.

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...