Brojni ljudi nisu ljubitelji posjeta stomatologu, uglavnom zbog boli. Uzrok te boli često je karijes. Iako danas postoje razni alati kojima se karijes zaustavlja, otkrivanje zašto isti nastaje je mnogo teže. Tj. znaju se rizični čimbenici zašto bi karijes mogao nastati, ali ipak se ne može pojedinačno odrediti kod koga će se karijes razviti, a kod koga ne. Nova studija donosi alat koji može upravo to, mjeriti kiselost koju stvaraju bakterije u plaku koji dovodi do karijesa.
O-pH je prototip optičkog uređaja koji emitira LED svjetlo te mjeri reakciju tog svjetla. Radi se o metodi fluorescencije. Pomoći reakcije svjetla bilježi se numeričko očitanje pH vrijednosti, odnosno kiselosti plaka koji prekriva zube. Informacija o tome koliko je plak kiseo može stomatolozima uvelike pomoći da procjene koji dio zuba ima veliki rizik za razvoj karijesa.
Plak inače ima puno bakterija koje proizvode kiselinu kada stupe u interakciju sa šećerom u našoj hrani. Ta kiselina kada nastaje uzrokuje koroziju površine zuba i na kraju karijes. Dakle, ukoliko dobijemo informaciju o aktivnostima kiselosti, možemo dobiti ujedno i informaciju u kojem dijelu se nalazi više bakterija.
Kako bi testirali uređaj, istraživači su analizirali zube djece između 10 i 18 godina. Uzeli su tako mladu populaciju jer je caklina kod djece mnogo tanja nego li kod odraslih. Radi se o neinvazivnom testu. Na zube se nanese boja koja se snima sondom koja prikuplja svjetlost. Zubi su snimani po nekoliko puta u različitim situacijama, poput ispiranja šećerom i prije i poslije profesionalnog čišćenja zubiju.
Ovo istraživanje bi moglo pomoći u edukaciji populacije o boljoj higijeni usne šupljine. Rezultati ukazuju da ljudi pristupaju ozbiljnije higijeni usne šupljine kada dobiju vizualni prikaz svoje usne šupljine i bakterija koje se tamo nalaze te kako se ponašaju nakon obroka s puno šećera.