Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

5 znakova da upravljate svojim novcem bolje nego što mislite

novac

Svakome tko je opterećen dugovima, bori se s lošim načinom života ili osjeća strah zbog trenutačnog stanja inflacije, lako je pomisliti da su se osobne financije otele kontroli. Možda vas muči tjeskoba i pretpostavljate da ste “loši s novcem”. Ali kada živimo u stanju tjeskobe, donosimo gore financijske odluke. Kako biste poboljšali svoj odnos s novcem, važno je procijeniti stvari koje radite kako treba. Evo nekoliko primjera dobrih praksi u osobnim financijama koje možete proslaviti kad god trebate izgraditi perspektivu i osjećati se bolje u vezi sa svojim financijskim zdravljem.

Imate budžet

Ako imate nekakav proračun svojih troškova, već bolje upravljate svojim financijama od većine drugih. Naravno, imati budžet i pridržavati se budžeta dvije su različite bitke. Ipak, ako ste napravili barem jedno od toga, učinili ste ključni prvi korak da budete svjesni kako vam stoje financije.

Ako još nemate budžet, možda je ovo vaš znak da ga sada napravite. Opet, ovdje se ne mora raditi o postavljanju strogih pravila za sebe – radi se o razumijevanju vaših navika potrošnje i postavljanju financijskih ciljeva.

Postoji mnogo različitih metoda proračuna koje možete isprobati kako biste odredili najbolji način upravljanja svojim novcem. Popularna opcija za isprobavanje je metoda 50/20/30. Evo kako ona izgleda u praksi:

  • 50% vaše mjesečne potrošnje ide na osnovne stvari poput režija, goriva, hrane, lijekova, itd.
  • 20% vaše mjesečne potrošnje ide prema ciljevima štednje. U ovu kategoriju možete grupirati i otplate dugova, budući da vam otplata duga kasnije pomaže u stvaranju ušteda.
  • 30% vaše mjesečne potrošnje odlazi na sve ostalo. To može uključivati vaše članstvo u teretani, putovanja, darove i ostalo.

Točno znate kamo ide vaš novac

Čak i ako se osjećate zabrinuti zbog svojih navika trošenja, važno je znati koje su to navike. Ne znati kamo odlazi vaš novac crveni je alarm za stanje vaših financija.

Kako biste bili savjesniji potrošač, počnite tako da pogledate svoj bankovni izvod za najmanje zadnjih 90 dana. Nakon što pregledate svoju potrošnju, vjerojatno ćete otkriti područja u kojima možete smanjiti troškove, kao i područja za koja niste ni bili svjesni da uzalud trošite novac (primjerice neke pretplate koje ste davno prestali koristiti).

Znate status svog duga

Slično kao što trebate znati kamo ide vaš novac, također je ključno znati koliko novca dugujete. Ne želite živjeti u strahu i biti u neznanju kada je u pitanju vaš dug. Evo našeg vodiča kako se dovoljno organizirati da otplatite svoj dug:

Odaberite način isplate

Nakon što saznate svoje kamatne stope, možete izraditi strategiju svog plana isplate na dvije metode.

Prva metoda daje prioritet dugu s visokim kamatama, pomažući vam da dugoročno platite manje kamate tako što ćete što je prije moguće izbaciti dugove s višim kamatama.

Druga metoda daje vam poticaj za motivaciju tako što vam pomaže da prvo platite najniža dugovanja.

Čak i ako za početak izvršite samo minimalnu uplatu duga, pobrinite se da platite svaki račun na vrijeme, svaki put. Propuštanje tog datuma dospijeća moglo bi rezultirati i zakašnjelom i kaznenom godišnjom kamatnom stopom, što znači da biste neko vrijeme mogli plaćati kamate do 30% umjesto svoje normalne kamatne stope. Suočavanje s tom stopom zateznih kamata moglo bi značajno unazaditi vaše planove isplate.

Kako biste lakše izbjegli katastrofe s plaćanjem, postavite automatska plaćanja. Uvijek možete izvršiti dodatne uplate kada ste u mogućnosti platiti više od minimuma ili prilagoditi iznos svojih mjesečnih plaćanja.

Konsolidirajte svoj dug ili prenesite stanje

Ako vam je teško platiti više od minimuma za svoje dugove, razmislite o poduzimanju koraka za smanjenje kamatnih stopa. Postoje dva glavna načina na koje to možete učiniti.

Konsolidirajte: Ako imate dobar kredit, istražite uzimanje osobnog zajma u iznosu duga s visokim kamatama, poput zajmova na rate ili kreditnih kartica. Možda ćete moći dobiti zajam koji će vaš dug podijeliti na lakše otplate uz daleko nižu kamatnu stopu.

Prijenos: Kod izdavatelja vaše kreditne kartice provjerite ponude za prijenos salda bez kamate, koje vam omogućuju prijenos salda s drugog izvora duga na vaš tekući račun. Razdoblja ponude bez kamate obično mogu trajati između devet i 18 mjeseci.

Ako ste u dugovima, sada nije vrijeme da pokušate optimizirati korištenje svoje kreditne kartice kako biste zaradili maksimalnu nagradu. Vrijeme je da zamrznete svoje kreditne kartice dok ne ojačate svoje financijske temelje.

Zatražite pomoć ako zapnete

Ako se osjećate preopterećeno ili kao da se nikada nećete moći osloboditi dugova, nemojte čekati da postanete očajni i zatražite pomoć.

Ako vam je teško platiti minimalne otplate duga zbog financijskih poteškoća poput gubitka posla, možete pitati svoju banku ima li program pomoći korisnicima. Možda ćete moći odgoditi svoja plaćanja na nekoliko mjeseci dok vam se životna situacija ne poboljša.

Također možete dobiti drugo mišljenje o svom planu otplate duga, bez obzira na to je li vaš mjesečni proračun u teškom stanju ili se jednostavno osjećate zaglavljeno. Možete zatražiti besplatno kreditno savjetovanje od neprofitne organizacije koja će vas spojiti sa stručnjakom koji će vas voditi i odgovoriti na vaša pitanja. Ovisno o vašoj situaciji, možda imate pravo na plan upravljanja dugom kako biste lakše podnijeli svoju mjesečnu uplatu.

Imate fond za hitne slučajeve

Početni fond za hitne slučajeve ili fond za “crne dane” iznosi otprilike jednu mjesečnu stanarinu plus odbitak od osiguranja. Ako ste uštedjeli taj iznos – i ne morate ga uložiti da biste platili rutinske račune – tada ste poduzeli važan korak kako biste sebi osigurali sigurniju financijsku budućnost.

Nastavite graditi svoj fond za hitne slučajeve kako biste došli do točke u kojoj vas može pokrivati šest mjeseci ili dulje. Ako je moguće, pratite koliko štedite i pobrinite se da stupanj štednje raste s vašom zaradom.

Vaš odnos prema novcu vas ne koči

Ako neprestano osjećate grižnju savjesti zbog kupovine, osjećate se nesposobnim za donošenje odluka i neprestano gubite san zbog novca, nešto morate promijeniti. Kada ste uvjereni da trošite samo na stvari koje volite, a ne rasipate novac na stvari koje ne volite, donosit ćete mnogo bolje financijske odluke za sebe.

Omalovažavanje samog sebe zbog svojih novčanih navika može se vratiti u obliku donošenja odluka temeljenih na strahu. Možete si pomoći tako da se odmaknete od negativnog razmišljanja i proslavite snagu svojih osobnih financija kako biste imali samopouzdanja da nastavite donositi pametnije financijske odluke. 

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...