Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Neočekivano: Pronađen led na najvišim vulkanima Sunčevog sustava

Olympus mons - voda na Marsu
Olympus Mons s mrazom prikazanim plavom bojom. Izvor slike: ESA/DLR/FU Berlin

Planetarni znanstvenici su uočili neočekivani fenomen iznad najviših vrhova Marsa. U regiji Tharsis, vulkani pokazuju tragove mraza, ali za razliku od ostatka Marsa, ovo nije smrznuti ugljikov dioksid, već vodeni led.

Zapanjujuće otkriće na Olympus Monsu

Mars ima tanku atmosferu koja se uglavnom sastoji od ugljikovog dioksida, a ti ugasli vulkani izdižu se kroz značajan dio te atmosfere. Olympus Mons, najveći vulkan, je štitasti vulkan promjera 600 kilometara, što je otprilike veličina Ukrajine. Njegova visina je oko 25 kilometara, što ga čini dva i pol do tri puta višim od Mt. Everesta, najvišeg planinskog vrha na Zemlji.

Ostali vulkani, kao što su Arsia Mons, Pavonis Mons i Ascraeus Mons, visoki su između 14 i 18 kilometara. Kaldera ovih vulkana je urušena, što stvara prostor za kondenzaciju mraza, omogućujući stvaranje jedinstvene mikroklime koja dopušta kondenzaciju vodenog leda čak i na niskim geografskim širinama vulkana. Nitko nije očekivao da visina može igrati ulogu u formiranju mraza zbog tanke Marsove atmosfere.

Neočekivani uvjeti za stvaranje mraza

Adomas Valantinas, glavni autor istraživanja, izjavio je: “Mislili smo da je nemoguće da se mraz formira oko Marsovog ekvatora, jer kombinacija sunčeve svjetlosti i tanke atmosfere održava temperature relativno visokima na površini i vrhu planina – za razliku od onoga što vidimo na Zemlji, gdje biste mogli očekivati vidjeti zaleđene vrhove.”

“Njegovo postojanje ovdje je uzbudljivo i nagovještava da postoje iznimni procesi koji omogućuju formiranje mraza..”

Istraživači već nekoliko godina proučavaju oblak vodenog leda koji se formira iz Arsia Mons tijekom Marsovog proljeća. Sada se čini da se pojavljuju i drugi vodeni fenomeni. Čini se da vulkani fokusiraju malu količinu vlage prisutne u Marsovoj atmosferi na vrhove gdje su uvjeti idealni za kondenzaciju leda.

Nicolas Thomas, koautor istraživanja, dodao je: “Vjetrovi putuju uz padine planina, donoseći relativno vlažan zrak s površine na veće visine, gdje se kondenzira i taloži kao mraz.”

Taj fenomen se može vidjeti na Zemlji i drugim dijelovima Marsa, gdje uzrokuje sezonski produženi oblak iznad Arsia Mons. Mraz na vrhovima Marsovih vulkana posebno se taloži u zasjenjenim dijelovima kaldera, gdje su temperature niže.

Zašto ovo nije otkriveno ranije?

Iako su ovi vulkani među najviše proučavanima u Sunčevom sustavu, otkriće vodenog leda na njima nije bilo lako. Valantinas je objasnio da su dva ključna razloga za to: potreba za orbitom koja omogućuje promatranje lokacije rano ujutro i povezanost taloženja mraza s hladnijim marsovskim sezonama.

“Moramo znati gdje i kada tražiti prolazni mraz. Slučajno smo ga tražili blizu ekvatora zbog drugog istraživanja, ali nismo očekivali da ćemo ga vidjeti na vrhovima Marsovih vulkana!”

Ovo otkriće dodaje novo znanje o vodi na Marsu i bit će ključno za buduća istraživanja, kako robota, tako i ljudi. Studija je objavljena u časopisu Nature Geoscience.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Zašto pčele proizvode med? Možda mislite da znate odgovor, ali istina je daleko zanimljivija nego što biste mogli zamisliti. Pčele medarice, te neumorne radilice...

Arheologija i paleontologija

Tijekom neolitičkog razdoblja, od oko 9.000. godine prije Krista do 3.000. godine prije Krista, svijet je bio potpuno drugačiji. S razvojem poljoprivrede, nomadska društva...

Planete i mjeseci

Jupiter je najstariji i najveći planet u našem Sunčevom sustavu, često najsjajniji na noćnom nebu poslije Venere. Znanstvenici ga prate još od prvih teleskopa....