Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

8 najljepših pustinja na svijetu

Ovakvi krajolici prekrivaju trećinu planeta

Foto: Pixabay

Područja su to koja zbog velike oskudice vlage nemaju razvijenog vegetacijskog pokrova. Usprkos tome, utočište su mnogim živim bićima koja ostaju skrivena i katkad su zapanjujuće ljepote.

Sahara

Foto: Unsplash

Prostire se na području 10 država, zauzimajući površinu od nevjerojatnih 9.400.000 km2. Veći dio Sahare (područja Libije, Alžira i Egipta) nije pristupačan za turiste u ovom trenutku, ali karavane s devama vode posjetitelje u najromantičnije predjele za uživanje u noći pod vedrim nebom s mnoštvom sjajnih zvijezda.

Sonora

Foto: Unsplash

Prostire se djelomično preko Arizone, Kalifornije i Meksika, a ovaj prostrani pejzaž uključuje mnoge zaštićene oblasti u koje spada i nacionalni park. Ovo je i jedino mjesto na kojem kaktus Saguaro raste u divljini. Dom je raznim životinjskim vrstama, što uključuje i više od tisuću različitih vrsti pčela.

Dolina smrti

Foto: Unsplash

Dolina smrti nadmašuje ostale pustinje po pitanju geografskih ekstrema. Spada u najniže, najtoplije i najsuše oblasti u Sjevernoj Americi. Naziv je dobila iz vremena Zlatne groznice kad je 13 lovaca na zlato umrlo tijekom jedne ekspedicije. Zbog svoje niske nadmorske visine (86m ispod razine mora) i okolnih planina koje zadržavaju temperaturu – ima uvijek paklenu vrućinu.

Gobi

Foto: Unsplash

Nalazi se na području sjeverne i sjeverozapadne Kine te južne Mongolije, ispunjena ravnicama i stepama. Temperature su ekstremne: noći su hladne, a preko dana je vrelo. Mjesto je otkrića mnogih fosila, a tu su i prvi put otkrivena jaja dinosaura. Dom je mnogim životinjskim vrstama uključujući i dvogrbe deve.

Takla Makan

Foto: Wikimedia Commons/loveshasha

U prijevodu “Uđeš, a ne izađeš” je pustinja smještena u središtu Azije, ali politički pripada Kini. Oskudna je vegetacijom i ne posjeduje stalno naseljene životinjske vrste. Zbog jako nerazvijenog i sušnog tla ima izuzetno malu naseljenost, a malobrojno nomadsko stanovništvo uglavnom živi uz krajeve pustinje baveći se stočarstvom.

Tar

Foto: Unsplash

Tzv. Velika indijska pustinja se prostire preko sjeverozapadnog dijela Indije i jugoistočnog dijela Pakistana. Zauzima površinu od oko 446.000 km². Tar je sačinjena od pjeskovitih zemljišta i pašnjaka. Dom je mnogim biljnim i životinjskim vrstama poput jelena i gazela te stablima bagrema.

Dašt-e Lut

Foto: Wikimedia Commons/Erik Albers


Smještena je u jugoistočnom dijelu Irana, a poznata je i po nazivu Prazna pustinja. Glasi za jedno od najsuših i najtoplijih mjesta na svijetu, a rekorderka je po najvišoj ikad izmjerenoj temperaturi pijeska od čak 70.7°C. Najekstremnija zona ovog područja je nazvana ”spržena pšenica” i to je veliki plato ispunjen crnom lavom.

Dašt-e Kavir

Foto: Unsplash


Tzv. Velika slana pustinja je smještena u centralnom dijelu Iranske visoravni. Naziv je dobila po zanimljivim kristalima soli koji prekrivaju tlo, a koji su nastali uslijed nedostatka kiše. Njezina ukupna površina iznosi 77.600 km². Ljetne temperature su ekstremne i obično prelaze 50°C.

Možda će vas zanimati

Svemir

Tim japanskih i francuskih znanstvenika utvrdio je da je meteorit nekad bio lava, ali da se ohladio i pretvorio u krut objekt

Biljke i životinje

Tim od 24 znanstvenika iz Europe, SAD-a i Afrike otkrio je da je tzv. subvlažna zona iznenađujuće ispunjena biljnim svijetom.

Klima

Najveća svjetska pustinja nije ostala neokrznuta klimatskim promjenama

Geografija i geologija

Jedna od zanimljivijih geoloških formacija na našem planetu, koja je ostala neotkrivena sve do vremena svemirskih letova s ljudskom posadom, jest geološka formacija Richat,...