Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

8 najljepših pustinja na svijetu

Ovakvi krajolici prekrivaju trećinu planeta

Foto: Telegraph

Područja su to koja zbog velike oskudice vlage nemaju razvijenog vegetacijskog pokrova. Usprkos tome, utočište su mnogim živim bićima koja ostaju skrivena i katkad su zapanjujuće ljepote.

SAHARA

Foto: Telegraph

Prostire se na području 10 država, zauzimajući površinu od nevjerojatnih 9.400.000 km2. Veći dio Sahare (područja Libije, Alžira i Egipta) nije pristupačan za turiste u ovom trenutku, ali karavane s devama vode posjetitelje u najromantičnije predjele za uživanje u noći pod vedrim nebom s mnoštvom sjajnih zvijezda.

SONORA

Foto: Telegraph

Prostire se djelomično preko Arizone, Kalifornije i Meksika, a ovaj prostrani pejzaž uključuje mnoge zaštićene oblasti u koje spada i nacionalni park. Ovo je i jedino mjesto na kojem kaktus Saguaro raste u divljini. Dom je raznim životinjskim vrstama, što uključuje i više od tisuću različitih vrsti pčela.

DOLINA SMRTI

Foto: Telegraph

Dolina smrti nadmašuje ostale pustinje po pitanju geografskih ekstrema. Spada u najniže, najtoplije i najsuše oblasti u Sjevernoj Americi. Naziv je dobila iz vremena Zlatne groznice kad je 13 lovaca na zlato umrlo tijekom jedne ekspedicije. Zbog svoje niske nadmorske visine (86m ispod razine mora) i okolnih planina koje zadržavaju temperaturu – ima uvijek paklenu vrućinu.

GOBI

Foto: Telegraph

Nalazi se na području sjeverne i sjeverozapadne Kine te južne Mongolije, ispunjena ravnicama i stepama. Temperature su ekstremne: noći su hladne, a preko dana je vrelo. Mjesto je otkrića mnogih fosila, a tu su i prvi put otkrivena jaja dinosaura. Dom je mnogim životinjskim vrstama uključujući i dvogrbe deve.

TAKLA MAKAN

Foto: Telegraph

U prijevodu “Uđeš, a ne izađeš” je pustinja smještena u središtu Azije, ali politički pripada Kini. Oskudna je vegetacijom i ne posjeduje stalno naseljene životinjske vrste. Zbog jako nerazvijenog i sušnog tla ima izuzetno malu naseljenost, a malobrojno nomadsko stanovništvo uglavnom živi uz krajeve pustinje baveći se stočarstvom.

TAR

Foto: Telegraph

Tzv. Velika indijska pustinja se prostire preko sjeverozapadnog dijela Indije i jugoistočnog dijela Pakistana. Zauzima površinu od oko 446.000 km². Tar je sačinjena od pjeskovitih zemljišta i pašnjaka. Dom je mnogim biljnim i životinjskim vrstama poput jelena i gazela te stablima bagrema.

DAŠT-E LUT

Foto: Telegraph


Smještena je u jugoistočnom dijelu Irana, a poznata je i po nazivu Prazna pustinja. Glasi za jedno od najsuših i najtoplijih mjesta na sijvetu, a rekorderka je po najvišoj ikad izmjerenoj temperaturi pijeska od čak 70.7°C. Najekstremnija zona ovog područja je nazvana ”spržena pšenica” i to je veliki plato ispunjen crnom lavom.

DAŠT-E KAVIR

Foto: Telegraph


Tzv. Velika slana pustinja je smještena u centralnom dijelu Iranske visoravni. Naziv je dobila po zanimljivim kristalima soli koji prekrivaju tlo, a koji su nastali uslijed nedostatka kiše. Njezina ukupna površina iznosi 77.600 km². Ljetne temperature su ekstremne i obično prelaze 50°C.

1 komentar

1 komentar

  1. Viktor

    18 srpnja, 2019 u 4:33 pm

    Draže su mi travnate livade, bujne šume s potocima, planine i gore… U pustinjama nema života, ili se varam?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Fizika

Voditelj ove studije profesor Darren Chian Siau Chen sa National University of Singapore’s Faculty of Engineering je sa svojim timom znanstvenika proučavao što se...

Klima

Najveća svjetska pustinja nije ostala neokrznuta klimatskim promjenama

Geografija i geologija

Jedna od zanimljivijih geoloških formacija na našem planetu, koja je ostala neotkrivena sve do vremena svemirskih letova s ljudskom posadom, jest geološka formacija Richat,...

Elektronika

Google Street View kamere vozile su se na automobilima, brodovima, našle su se čak i pod vodom, no posljednje prikupljanje snimaka obavljeno je uz...

Oglašavanje