Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

AI namijenjen medicinskim radnicima ispravlja greške liječnika

Foto: Pixabay

Jedna od alarmantnih medicinskih statistika prolazi dosta nezapaženo u javnosti. Naime, u Sjedinjenim Američkim Državama zabilježeno je 250 000 smrtnih slučajeva godišnje nastalih zbog medicinskih pogrešaka, a 4 od 10 pacijenata bude oštećeno u zdravstvenim ustanovama. Također, ustanovljeno je da se čak 80% tih pogrešaka može izbjeći.

Tvrtka MedAware predstavila je svoj AI namijenjen medicinskim radnicima čiji zadatak je smanjiti ovu alarmantnu statistiku. Njihov sustav umjetne inteligencije dizajniran je tako da provjerava liječničke odluke i upozorava ih ako uoči mogućnost greške.

Uz pomoć dr. Gidi Steina, stručnjaka nove generacije koji se bavi medicinom i informatikom, MedAware razvio je algoritam koji sprječava greške koje se javljaju kod upotrebe elektroničkih zdravstvenih kartona pacijenata. Algoritam djeluje kao svojevrsni ‘spell-check’ za liječnike. Naime, kad liječnik prepiše lijek koji se ne podudara s podacima o zdravlju pacijenta, ili sa specijalizacijom liječnika, pali se “alarm” koji ukazuje da je potrebno još jednom razmisliti o njegovoj upotrebi. Osim toga, algoritam može ukazati liječnicima i ako prepisuju dva lijeka, koji mogu imati negativne posljedice ako se koriste istovremeno, piše ZDNet.

Sustav je za sada implementiran u određenim bolnicama u SAD-u i Izraelu i već je pokazao učinkovitost. Neki od primjera grešaka koje je uočio su propisivanje lijekova za plodnost osobi staroj 85 godina i Viagre dvogodišnjaku. Također, pomogao je spriječiti mnoge greške opasne po život. Istraživanje koje je provelo Sveučilište Harvard pokazalo je da je 80% upozorenja koje je generirao MedAware bilo klinički valjano, kao i da čak 68.2 posto upozorenja ne bi generirali konvencionalni sustavi detekcije grešaka. Posljedice takvih grešaka su goleme. Ako izuzmemo gubitak ljudskih života, koji su nenadoknadivi, direktni godišnji troškovi ovih medicinskih pogrešaka iznose više od 20 milijardi dolara, dok su troškovi medicinske odgovornosti veći od 13 milijardi dolara.

Upravo zato zdravstveni sustavi žele iskoristiti svaku priliku za povećanje učinkovitosti. Umjetna inteligencija u ovom području djeluje kao obećavajuća tehnologija. Dosadašnji, konvencionalni sustavi provjere odnosili su se uglavnom na interakciju među lijekovima, provjere ispravnosti doziranja i na eventualne alergijske reakcije pacijenata, dok AI analiza u obzir uzima daleko više različitih faktora.

MedAware AI engine je osmišljen kao sigurnosna razina koja se može lako uklopiti u postojeće medicinske informacijske sustave, a tijekom vremena uči iz prethodnih iskustava pa postaje sve precizniji i “pametniji”.

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Primjena umjetne inteligencije (AI) u analizi umjetničkih djela otvara nove, revolucionarne mogućnosti u razumijevanju povijesti umjetnosti i autentičnosti djela. Nedavni primjer toga je analiza...

Psihijatrija

Ljudi s depresijom fokusiraju se na negativne aspekte života zato što misle da iz njih mogu više naučiti, otkrila je nova studija. Računalni psihijatri...

Tehnologija

Alphabetova tvrtka za istraživanje umjetne inteligencije DeepMind najavila je sljedeću generaciju svog AI jezičnog modela, za koji tvrdi da može čitati tekst baš poput...

Robotika

Engineered Arts, tvrtka sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, razvila je humanoidnog robota koji s lakoćom može oponašati ljudske izraze lica. U kratkom videu koji...