Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

COVID-19 pod plahtama: Utjecaj na seksualnost žena

COVID i seks

COVID-19 i stanje poznato kao dugi COVID mogu negativno utjecati na seksualni život žena, prema nedavnim studijama. Istraživanja pokazuju da bi zaraza koronavirusom mogla uzrokovati probleme sa seksualnim funkcijama kod žena, smanjujući želju, uzbuđenje, vlažnost i općenito zadovoljstvo seksom. Iako je mnogo istraživanja razmatralo kako COVID utječe na različite aspekte našeg zdravlja, poput umora i gubitka tjelesnih sposobnosti, malo ih se dotaklo tema seksualnog zdravlja, osobito među ženama.

Ovo istraživanje, koje vodi Amelia M. Stanton, stručnjakinja za seksualno i mentalno zdravlje s Bostonskog sveučilišta, prvo je koje izravno istražuje kako dugi COVID utječe na seksualni život žena. Uključujući više od 2.000 žena, studija je otkrila da su one koje su preboljele COVID, posebno u obliku dugog COVID-a, iskusile smanjenu seksualnu funkciju.

„Ako ste oboljeli od COVID-a, vjerojatno ste manje zainteresirani za seks i možda je vaše tijelo manje pripremljeno za seks”, rekla je Stanton u izjavi. “Ali ono što bi nekima moglo biti iznenađujuće je da simptomi dugog COVID-a stvarno mogu imati fiziološki i psihološki utjecaj na seksualno blagostanje žena.”

COVID-19 i seksualno zdravlje žena: Neviđene posljedice

Istraživački tim je analizirao kako COVID-19, uključujući i njegov dugotrajni oblik, utječe na seksualni život žena. Koristili su online anketu poznatu kao Indeks seksualne funkcije žena (FSFI) kako bi usporedili iskustva žena koje nikada nisu imale COVID, onih koje su ga imale bez dugotrajnih posljedica, i onih koje su se suočile s dugim COVID-om. Anketom, koja ispituje uzbuđenje i zadovoljstvo kroz pitanja poput učestalosti seksualne želje u posljednja četiri tjedna, obuhvaćeno je 1.313 sudionica.

Rezultati su pokazali da su žene koje su preboljele COVID imale niže razine želje, uzbuđenja, lubrikacije i zadovoljstva u usporedbi s onima koje nisu imale COVID, s posebno izraženim smanjenjem kod onih s dugim COVID-om. Također, u grupi s dugim COVID-om zabilježeni su znatno niži rezultati za orgazam i viši rezultati za bol.

Otkriveno: Žene s dugim COVID-om suočavaju se s izraženijim padom seksualne želje i zadovoljstva, te većim izazovima s orgazmom i bolom, u usporedbi s onima bez COVID-a.

Istraživanje zaključuje da infekcija COVID-19 može značajno narušiti kako kognitivne tako i fiziološke aspekte seksualne funkcije, s dodatnim otkrićem da žene s dugim COVID-om doživljavaju dodatno pogoršanje seksualne funkcije u usporedbi s onima koje su se oporavile od COVID-19 bez dugotrajnih simptoma.

Također su pokušali otkriti utječe li prisutnost simptoma dugog COVID-a ili emocionalnih poteškoća na vezu između prethodne zaraze COVID-19 i seksualnog zdravlja, no nisu pronašli dokaze koji bi potkrijepili tu teoriju.

Razbijanje tabua

Iako se ovo istraživanje bazira na korelacijama i suočava se s određenim ograničenjima, poput fokusa isključivo na cisrodne žene umjesto na uključivanje transrodnih ili rodno raznolikih osoba – skupine koje su često zanemarene u studijama seksualnog zdravlja – istraživački tim vjeruje da će njihovi rezultati biti dragocjeni za kliničare i pacijente.

Naglašavaju važnost otvorene komunikacije između cisrodnih žena koje su preboljele COVID-19 i njihovih liječnika o seksualnoj funkciji, te potiču na korištenje dostupnih resursa. Stanton ističe mogućnost da pacijenti iniciraju razgovor sa svojim liječnicima o seksualnim problemima koje doživljavaju, što može pomoći u razbijanju tišine koja često okružuje ovu temu.

Unatoč tome što je seks i dalje tabu tema u mnogim krugovima, rad istraživača poput Stantona teži promjeni te dinamike. “Nadam se da će naše istraživanje pružiti potvrdu. Sada, kada žene pretražuju ‘seks i dugi COVID’, nešto će se definitivno pojaviti,” kaže Stanton. Ova studija nudi novi uvid i objavljena je u časopisu Journal of Sexual Medicine, pružajući nadu za bolje razumijevanje i otvoreniji dijalog o seksualnom zdravlju nakon COVID-19.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...