Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Deset upečatljivih svemirskih fotografija koje je snimila NASA

nasa logo

Kao najmoćnija svemirska agencija u svijetu, NASA je od svog osnivanja do danas ostvarila cijeli niz zadivljujućih podviga, bilo da je riječ o svemirskim letovima s ljudskom posadom, koji su 1969. godine kulminirali slijetanjem čovjeka na Mjesec, bilo slanjem cijelog niza svemirskih sondi diljem Sunčevog sustava. Sve navedeno zabilježeno je objektivom fotoaparata, a što je izrodilo cijeli niz spektakularnih fotografija, od kojih vam deset najupečatljivijih donosimo u nastavku.

 1. Divovska Sunčeva baklja, snimljena 16. travnja 2012.
FOTO: NASA

FOTO: NASA

Ova divovska Sunčeva baklja, izbačena na s lijeve hemisfere naše matične zvijezde, ustvari je plazma, četvrto agregatno stanje materije, sastavljena od nabijenih čestica vodika i helija. Iako dotična baklja nije dosegla Zemlju, intenzivne erupcije na površini Sunca mogu ozbiljno utjecati na rad satelita u Zemljinoj atmosferi, ali i izazvati velike probleme u opskrbi električnom energijom na površini našeg planeta. Baklju je snimio NASA-in Solar Dynamic Observatory.

 1. Komet ISON
FOTO: NASA

FOTO: NASA

Komet, koji su 21. rujna 2012. godine otkrili ruski astronomi Vitalij Nevski i Artiom Novichok, godinu dana kasnije snimila je ekipa iz NASA-inog Marshall Space Flight Center, a dok je dotični od Zemlje bio udaljen 156 milijuna kilometara.

Samo dvadeset dana nakon što je NASA snimila ISON, navedeni se 28. studenog 2013. godine približio na 1 207 000 km od Sunca i nedugo potom raspao.

 1. Hubble Ultra Deep Field
FOTO: NASA

FOTO: NASA

Ova zadivljujuća fotografija, nastala kombiniranjem podataka koje je svemirski teleskop Hubble prikupljao više od deset godina, prikazuje na tisuće udaljenih galaksija čija je svjetlost na Zemlji u velikom broju slučajeva nevidljiva golim okom. Štoviše, NASA-ini znanstvenici procjenjuju kako slabo vidljive galaksije na fotografiji emitiraju tek milijarditi dio svjetlosti vidljive čovjeku.

 1. Jupiterova velika crvena pjega
FOTO: NASA

FOTO: NASA

Ovu fotografiju velike Jupiterove pjege, ustvari oluje velike kako tri Zemlje, koja već stotinama godina bjesni u atmosferi ovog plinovitog diva, snimila je svemirska sonda Voyager 1 za vrijeme preleta tijekom 1979. godine. Postoje dokazi kako je pjega prije sto godina bila dvostruko veća nego što je danas, a čini se kako će se dotična i nastaviti smanjivati.

 1. Rover Curiosity na Marsu
FOTO: NASA

FOTO: NASA

Kako i rover na drugom planetu može snimiti selfie pokazao nam je Curiosity, snimivši svoj prednji lijevi kotač. Fotografija, snimljena 30. studenog 2013., prikazuje i oštećenja na kotaču, nastala tijekom 4,47 km dugačkog putovanja po teškom marsovskom terenu.

 1. Zalazak Sunca na Marsu
FOTO: NASA

FOTO: NASA

Jednu od najspektakularnijih fotografija iz svemirskih prostranstava snimio je NASA-in rover Spirit, zabilježivši zalazak Sunca na Marsu viđen iz kratera Gusev. Rover, čija je misija na Marsu trajala u razdoblju od 2004. do 2010. godine, navedenu je fotografiju snimio tijekom 489. dana misije, koristeći se svojom panoramskom kamerom.

 1. Prva fotografija površine Marsa
FOTO: NASA

FOTO: NASA

Američka svemirska sonda Viking 1 bila je prva letjelica koja se spustila na površinu Marsa i poslala fotografiju navedene nazad na Zemlju. Navedena fotografija snimljena je neposredno nakon što se letjelica spustila na Mars, 20. srpnja 1976. godine. Iako je prvotna misija Vikinga 1 bila analizirati atmosferu Marsa i snimiti fotografiju njegove površine, navedena se produžila na šest godina, prikupivši cijeli niz vrijednih znanstvenih informacija.

 1. Zemlja i Mjesec viđeni iz neposredne blizine Saturna
FOTO: NASA

FOTO: NASA

FOTO: NASA

FOTO: NASA

Kad govorimo o fotografijama snimljenim u svemiru, zasigurno su najdojmljivije one našeg planeta, posebice ako je riječ o prvoj fotografiji navedenog s međuplanetarne udaljenosti. Takvu je fotografiju uspjela snimiti svemirska sonda Cassini, uhvativši svojim objektivom Zemlju i Mjesec s udaljenosti od 1,45 milijardi kilometara, iz neposredne blizine Saturna, čiji prstenovi dominiraju fotografijom.

Ovakve fotografije iznimno je teško snimiti, posebice s velike udaljenosti kao što je ova, a zbog toga što se Zemlja prividno nalazi jako blizu Suncu pa bi okretanje kamere u tom smjeru moglo ozbiljno ugroziti leće. Srećom, u trenutku snimanja ove fotografije Sunce je bilo skriveno iza Saturna.

 1. Čovjek na Mjesecu
Aldrin_Apollo_11

FOTO: NASA

Spuštanje čovjeka na Mjesečevu površinu bio je zasigurno najveći događaj u dosadašnjoj povijesti svemirskih letova. nakon što su Neil Armstrong i Buzz Aldrin 20. srpnja 1969. godine uspješno prizemljili Orla u More tišina, i potom izašli na površinu jedinog Zemljinog prirodnog satelita, snimljen je cijeli niz slavnih fotografija, od kojih se posebice izdvaja ona s Buzzom Aldrinom tijekom šetnje Mjesečevom površinom.

 1. Zemljin izlazak
FOTO: NASA

FOTO: NASA

Vjerojatno najpoznatija slika svemirskog doba jest ona našeg planeta iz Mjesečeve orbite, snimljena tijekom misije Apolla 8, prve letjelica s ljudskom posadom koja je obišla Mjesec. Astronauti Frank Borman, Jim Lovell i William Andres ovu su fotografiju snimili nedugo nakon doleta Apolla 8 s tamne strane Mjeseca, na Badnjak 1968. godine. Bila je to prva fotografija Zemlje iz dubokog svemira.

Izvor: NASA / The Mysterious World

4 komentara

4 Comments

 1. Alen Štimac

  29 ožujka, 2016 u 4:39 pm

  Glasam za Zemljin izlazak na Mjesecu i Sunčev zalazak na marsu….

 2. Filip Andrić

  30 ožujka, 2016 u 3:00 am

  nasa =fotošop

 3. Josip Šivel

  1 travnja, 2016 u 9:13 am

  The Bible Club at the NASA Goddard Space Flight Center – official Goddard Club: The main emphasis of the Club is to bring believers and/or seekers together to learn more about our faith in Christ http://gewa.gsfc.nasa.gov/clubs/Bible/index.html

 4. Ivan Mikulić

  5 lipnja, 2016 u 12:39 am

  Ivana Vesela

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Međunarodna svemirska postaja (ISS) postoji više od dva desetljeća, a od svog lansiranja 1998. godine, ugostila je više od 200 astronauta i pomogla nebrojenim...

Svemir

Inženjeri američke svemirske agencije NASA dovršili su otvaranje ogromnog, glavnog zrcala svemirskog teleskopa James Webb. Taj manevar posljednji je korak dvotjedne faze postavljanja opservatorija...

Planete i mjeseci

Kineski orbiter Tianwen 1 snimio je nekoliko nevjerojatnih fotografija, a u pozadini je moguće vidjeti ogromnu površinu Crvenog planeta. Na jednoj od fotografija koje...

Znanost

Protekla godina bila je godina mnogih istraživanja i znanstvenih otkrića, a donijela nam je raznovrsne spoznaje, od supermasivne crne rupe pa do DNK iz...

Oglašavanje