Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Deset upečatljivih svemirskih fotografija koje je snimila NASA

nasa logo

Kao najmoćnija svemirska agencija u svijetu, NASA je od svog osnivanja do danas ostvarila cijeli niz zadivljujućih podviga, bilo da je riječ o svemirskim letovima s ljudskom posadom, koji su 1969. godine kulminirali slijetanjem čovjeka na Mjesec, bilo slanjem cijelog niza svemirskih sondi diljem Sunčevog sustava. Sve navedeno zabilježeno je objektivom fotoaparata, a što je izrodilo cijeli niz spektakularnih fotografija, od kojih vam deset najupečatljivijih donosimo u nastavku.

  1. Divovska Sunčeva baklja, snimljena 16. travnja 2012.
FOTO: NASA

FOTO: NASA

Ova divovska Sunčeva baklja, izbačena na s lijeve hemisfere naše matične zvijezde, ustvari je plazma, četvrto agregatno stanje materije, sastavljena od nabijenih čestica vodika i helija. Iako dotična baklja nije dosegla Zemlju, intenzivne erupcije na površini Sunca mogu ozbiljno utjecati na rad satelita u Zemljinoj atmosferi, ali i izazvati velike probleme u opskrbi električnom energijom na površini našeg planeta. Baklju je snimio NASA-in Solar Dynamic Observatory.

  1. Komet ISON
FOTO: NASA

FOTO: NASA

Komet, koji su 21. rujna 2012. godine otkrili ruski astronomi Vitalij Nevski i Artiom Novichok, godinu dana kasnije snimila je ekipa iz NASA-inog Marshall Space Flight Center, a dok je dotični od Zemlje bio udaljen 156 milijuna kilometara.

Samo dvadeset dana nakon što je NASA snimila ISON, navedeni se 28. studenog 2013. godine približio na 1 207 000 km od Sunca i nedugo potom raspao.

  1. Hubble Ultra Deep Field
FOTO: NASA

FOTO: NASA

Ova zadivljujuća fotografija, nastala kombiniranjem podataka koje je svemirski teleskop Hubble prikupljao više od deset godina, prikazuje na tisuće udaljenih galaksija čija je svjetlost na Zemlji u velikom broju slučajeva nevidljiva golim okom. Štoviše, NASA-ini znanstvenici procjenjuju kako slabo vidljive galaksije na fotografiji emitiraju tek milijarditi dio svjetlosti vidljive čovjeku.

  1. Jupiterova velika crvena pjega
FOTO: NASA

FOTO: NASA

Ovu fotografiju velike Jupiterove pjege, ustvari oluje velike kako tri Zemlje, koja već stotinama godina bjesni u atmosferi ovog plinovitog diva, snimila je svemirska sonda Voyager 1 za vrijeme preleta tijekom 1979. godine. Postoje dokazi kako je pjega prije sto godina bila dvostruko veća nego što je danas, a čini se kako će se dotična i nastaviti smanjivati.

  1. Rover Curiosity na Marsu
FOTO: NASA

FOTO: NASA

Kako i rover na drugom planetu može snimiti selfie pokazao nam je Curiosity, snimivši svoj prednji lijevi kotač. Fotografija, snimljena 30. studenog 2013., prikazuje i oštećenja na kotaču, nastala tijekom 4,47 km dugačkog putovanja po teškom marsovskom terenu.

  1. Zalazak Sunca na Marsu
FOTO: NASA

FOTO: NASA

Jednu od najspektakularnijih fotografija iz svemirskih prostranstava snimio je NASA-in rover Spirit, zabilježivši zalazak Sunca na Marsu viđen iz kratera Gusev. Rover, čija je misija na Marsu trajala u razdoblju od 2004. do 2010. godine, navedenu je fotografiju snimio tijekom 489. dana misije, koristeći se svojom panoramskom kamerom.

  1. Prva fotografija površine Marsa
FOTO: NASA

FOTO: NASA

Američka svemirska sonda Viking 1 bila je prva letjelica koja se spustila na površinu Marsa i poslala fotografiju navedene nazad na Zemlju. Navedena fotografija snimljena je neposredno nakon što se letjelica spustila na Mars, 20. srpnja 1976. godine. Iako je prvotna misija Vikinga 1 bila analizirati atmosferu Marsa i snimiti fotografiju njegove površine, navedena se produžila na šest godina, prikupivši cijeli niz vrijednih znanstvenih informacija.

  1. Zemlja i Mjesec viđeni iz neposredne blizine Saturna
FOTO: NASA

FOTO: NASA

FOTO: NASA

FOTO: NASA

Kad govorimo o fotografijama snimljenim u svemiru, zasigurno su najdojmljivije one našeg planeta, posebice ako je riječ o prvoj fotografiji navedenog s međuplanetarne udaljenosti. Takvu je fotografiju uspjela snimiti svemirska sonda Cassini, uhvativši svojim objektivom Zemlju i Mjesec s udaljenosti od 1,45 milijardi kilometara, iz neposredne blizine Saturna, čiji prstenovi dominiraju fotografijom.

Ovakve fotografije iznimno je teško snimiti, posebice s velike udaljenosti kao što je ova, a zbog toga što se Zemlja prividno nalazi jako blizu Suncu pa bi okretanje kamere u tom smjeru moglo ozbiljno ugroziti leće. Srećom, u trenutku snimanja ove fotografije Sunce je bilo skriveno iza Saturna.

  1. Čovjek na Mjesecu
Aldrin_Apollo_11

FOTO: NASA

Spuštanje čovjeka na Mjesečevu površinu bio je zasigurno najveći događaj u dosadašnjoj povijesti svemirskih letova. nakon što su Neil Armstrong i Buzz Aldrin 20. srpnja 1969. godine uspješno prizemljili Orla u More tišina, i potom izašli na površinu jedinog Zemljinog prirodnog satelita, snimljen je cijeli niz slavnih fotografija, od kojih se posebice izdvaja ona s Buzzom Aldrinom tijekom šetnje Mjesečevom površinom.

  1. Zemljin izlazak
FOTO: NASA

FOTO: NASA

Vjerojatno najpoznatija slika svemirskog doba jest ona našeg planeta iz Mjesečeve orbite, snimljena tijekom misije Apolla 8, prve letjelica s ljudskom posadom koja je obišla Mjesec. Astronauti Frank Borman, Jim Lovell i William Andres ovu su fotografiju snimili nedugo nakon doleta Apolla 8 s tamne strane Mjeseca, na Badnjak 1968. godine. Bila je to prva fotografija Zemlje iz dubokog svemira.

Izvor: NASA / The Mysterious World

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...