Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Ekonomski razvoj dovodi do većeg ugljičnog otiska i većih emisija stakleničkih plinova

2952

Mora li veći prosperitet nužno voditi do većeg ugljičnog otiska (eng. Carbon footprint) i do većih emisija stakleničkih plinova? U teoriji – ne, ali u praksi izgleda da je to slučaj; što se može zaključiti na osnovu podataka prikupljenih u istraživanju koje je provedeno u 138 zemalja  svijeta. To istraživanje je prvo ikada koje je globalno  istražilo vezu između rasta, blagostanja i ekološke održivosti.

“Neki ljudi tvrde da opsežne investicije u zelenoj proizvodnji i održivoj potrošnji mogu povećati gospodarski rast bez povećanja emisija stakleničkih plinova. Željeli smo ispitati koliko je ova veza provediva u stvarnosti, uzimajući globalnu perspektivu”, kaže prof. Max Koch, sa Sveučilišta Lund u Švedskoj.

Zajedno s kolegom Martinom Fritzom sa Sveučilišta u Bonnu, on je podijelio zemlje svijeta u četiri skupine, ovisno o njihovom bruto domaćem proizvodu (BDP) po stanovniku: siromašne zemlje, zemlje u nastajanju, zemlje u razvoju, te bogate zemlje. Tu je i peta skupina, koja se sastoji od samo osam zemalja, a zove se prerazvijene zemlje, u kojima je prosječni godišnji prihod veći od 50 000 USD po stanovniku. Osim SAD-a, Singapura i Švicarske, ova grupa uključuje bogate naftne nacije, poput Norveške i Katara.

Prosperitet različitih skupina izmjeren je obzirom na tri zasebne kategorije: ekološke održivosti, socijalne uključenosti i kvalitete života, u obliku očekivanog životnog vijeka, stope pismenosti te blagostanja.

U sve tri kategorije postoji jasna veza s BDP-om: povećala se je socijalna uključenost te se je kvaliteta života poboljšala kako su zemlje postajale sve bogatije nauštrb održivosti okoliša, kao što su veće emisije i ugljični otisak.

“Mi ne kažemo da je nemoguće razdvojiti gospodarski rast od ekoloških problema, no naša studija globalnog razvoja pokazuje jasnu vezu između ekonomskog razvoja i povećanih emisija stakleničkih plinova koja se ne može ignorirati”, kaže Max Koch.

Jedan od zaključaka istraživača je kako bi hitna potreba za smanjenjem globalnih emisija mogla dovesti do gospodarskog pada, a što je mogućnost koju treba ozbiljno uzeti u obzir – odnosno namjerno promijeniti prioritete i skinuti s popisa prioriteta gospodarski rast kao cilj politike.

Istraživanje je provedeno na temelju podataka koje su prikupili Svjetska banka, Global Footprint Network i OECD.

FOTO: Lund University

Izvor: Lund University

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Lideri EU postigli su dogovor o smanjenju neto emisije stakleničkih plinova do 2030. godine.

Ekologija i okoliš

Iako emisija ugljičnog dioksida u SAD-u opada već desetak godina, BNEF procjenjuje da će ove godine doći do rekordnog pada.

Ekologija i okoliš

Povećana prodaja SUV automobila je, nakon sektora energije, najveći izvor globalnog rasta emisije ugljičnog dioksida u periodu od 2010. do 2018., a emisija ugljika...

Znanost

Razlog borbe za rješavanje problema globalnog zatopljenja i klimatskih promjena leži u povećanje količine stakleničkih plinova u našoj atmosferi. Staklenički plin je bilo koji...

Oglašavanje