Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Novo istraživanje potvrdilo svijest među životinjama

skakavac promatra iza lista

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od riba do insekata, možda dijeli s nama ne samo planet, već i svjesne doživljaje? Zvuči zapanjujuće, zar ne? No, upravo to sugerira nedavno istraživanje, objavljeno u časopisu Nature, koje je uključilo znanstvenike iz različitih krajeva svijeta. Razgovarajmo o tome kako bi ove informacije mogle promijeniti naš pogled na životinje i način na koji s njima postupamo.

Je li moguće da “pametne” hobotnice i pčele osjećaju kao mi?

Razmislite o hobotnicama, fascinantnim morskim stvorenjima poznatim po svojim izuzetnim kognitivnim sposobnostima. Studije su pokazale da ove životinje mogu rješavati složene zagonetke i, što je još važnije, da mogu osjećati bol – fizičku i emocionalnu. Slično tome, ponašanja poput tuge ili radosti promatrana su kod vrana, pasa, miševa i čak slonova, što ukazuje na mogućnost da i oni proživljavaju svijet na način koji nije tako različit od ljudskog.

A što je s insektima? Da, čak i insekti su predmet istraživanja. Pčele i muhe, koje možda smatramo jednostavnim organizmima, također su pokazale ponašanja koja bi mogla implicirati svjesne doživljaje. Skoro četrdeset istraživača nedavno je potpisalo New York Deklaraciju o životinjskoj svijesti, koja je predstavljena na konferenciji u New Yorku, naglašavajući širinu i dubinu potencijalne svijesti unutar životinjskog carstva.

Novi pogledi na životinjsku svijest i zaštita životinja

Iako još uvijek postoji mnogo neodgovorenih pitanja, sve veći broj znanstvenika pridružuje se mišljenju da svijest nije ekskluzivno ljudska karakteristika. Štoviše, novi dokazi sugeriraju da mnoge životinje, uključujući sve kralježnjake i mnoge beskralješnjake kao što su glavonošci, rakovi i insekti, mogu imati svjesne doživljaje. Ova saznanja ne samo da šire naše razumijevanje svijeta prirode, već nam postavljaju i etička pitanja: kako bi ove informacije trebale utjecati na zakone koji se tiču zaštite i dobrobiti životinja?

Članovi Wild Animal Initiative, koji su također bili uključeni u ove studije, istaknuli su važnost razumijevanja životinjske svijesti za donošenje informiranih odluka u zakonodavstvu i zaštiti životinja. Uzimajući u obzir sve veće dokaze, znanstvena zajednica sada ozbiljno shvaća ovu temu, promatrajući je ne kao perifernu ili neobičnu, već kao ključnu za razumijevanje kako životinje doživljavaju svijet.

Jonathan Birch iz Londonske škole ekonomije i političkih znanosti, jedan od potpisnika deklaracije, izjavio je za Nature da je “dokazivanje životinjske svijesti više nije naivno niti ludo”. Slično razmišlja i Anil Seth, direktor Centra za znanost o svijesti na Sveučilištu u Sussexu, koji naglašava da postojeći dokazi ukazuju na realnu mogućnost svjesnih iskustava kod životinja vrlo različitih od ljudi.

Sve ovo vodi prema dubljem preispitivanju naših trenutnih praksi i zakona koji se tiču životinja. “Kada postoji realna mogućnost svjesnog iskustva kod životinje, ignoriranje te mogućnosti u odlukama koje utječu na nju smatra se neodgovornim,” stoji u deklaraciji. Ova rečenica odjekuje kao poziv na promišljanje i potencijalno redefiniranje našeg odnosa prema životinjama, što bi moglo oblikovati buduće generacije kako gledaju na život oko sebe.

Kroz ove nove spoznaje, možemo se samo nadati da će se širi društveni i zakonodavni okviri prilagoditi, pružajući životinjama zaštitu i poštovanje koje zaslužuju, dok istovremeno širimo granice našeg znanja o svijetu koji dijelimo.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Geografija i geologija

Zašto je more slano? Ovo pitanje jednako intrigira znatiželjnike i znanstvenike, otkrivajući duboku povezanost između geologije, kemije i ekologije naše planete. Oceani pokrivaju preko...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...