Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Elon Musk tvrdi da su stvorili čip koji će moći liječiti depresiju i ovisnosti

Postavljanje čipa trebalo bi biti slično laserskoj operaciji oka.

Foto: Neuralink

Elon Musk tvrdi da njegova tvrtka Neuralink radi na povezivanju ljudskog mozga i računala, što bi trebalo omogućiti streamanje glazbe “direktno u mozak”.

“Ljudi će moći slušati glazbu direktno s čipova”, izjavio je.

Također, Elon tvrdi da Neuralink radi na tehnologiji koja “može pomoći u kontroli razine hormona, poboljšati sposobnosti, razmišljanje, olakšati anksioznost itd.).

Foto: Neuralink

Od osnivanja tvrtke Neuralink 2016. godine, održana je samo jedna velika javna prezentacija o tome kako će ovaj startup funkcionirati.

Musk je na tom događaju 2019. godine izjavio da se radi na uređaju koji “sliči na šivaću mašinu”, a koji bi omogućio direktnu vezu između računala i čipa koji će biti smješten u mozgu, piše Independent.

Foto: Neuralink

Tehnologija bi se prvenstveno trebala koristiti kao pomoć ljudima koji pate od bolesti kao što je primjerice Parkinsonova bolest, ali krajnji cilj Neuralinka je omogućiti ljudima natjecanje s naprednom umjetnom inteligencijom, objasnio je Musk.

Postavljanje čipa trebalo bi biti slično laserskoj operaciji oka, a u dokumentu koji detaljnije opisuje ovaj projekt piše i da će postojati jedan USB-C kabel koji će osigurati “prijenos podataka u punoj brzini” do mozga.

Foto: Neuralink

Početkom ovog mjeseca, Musk je najavio da je još jedan od ciljeva Neuralink čipa liječenje depresije i ovisnosti. Ovo bi trebalo funkcionirati na način da će čip “reorganizirati” dijelove mozga koji su odgovorni za ove bolesti.

Testiranja su već provedena na životinjama, a prvobitno je planirano da budu organizirana i za ljude ove godine. S obzirom na situaciju s pandemijom koronavirusa, upitno je hoće li se to uistinu tako i dogoditi. Više informacija trebalo bi biti objavljeno i poznato 28. kolovoza.

Možda će vas zanimati

Psihijatrija

Količina recepata za antidepresive u Ujedinjenom Kraljevstvu porasla je za 9,6%, na 46 milijuna recepata. Pokazuje li to pretjerano korištenje lijekova ili odgovarajući tretman? Dr. Des Spence...

Ovisnost i liječenje

Čini vam se kako neprestano žudite za uživanjem na suncu? Prema studiji objavljenoj u časopisu Cell sunčanje bi vrlo lako moglo postati više od...

Znanost

U današnjem društvu pojava depresije je sve učestalija. Ubrzan način života i stresne životne situacije mogu pojedincima predstavljati veliki teret zbog čega se javljaju...

Tehnologija

Depresija, anksioznost i poremećaji spavanja mogu se riješiti stimuliranjem neurona u mozgu. U posljednjih nekoliko godina, vidjeli smo lansiranje proizvoda od tvrtki kao što...