Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Fenomen koji će oživjeti Ameriku: Dvostruko izranjanje cikada

Cikade u Americi

Pripremite se za prirodni spektakl: dvostruko izranjanje cikada koje će obilježiti ovo ljeto. Amerikom će odjekivati nevjerojatna buka dok se trilijuni ovih insekata istovremeno probijaju iz zemlje u jednom od najvećih prirodnih događaja. Ove godine, prvi put nakon više od dva stoljeća, svjedočit ćemo istodobnom izlasku dviju različitih skupina cikada, legla XIX, poznatog kao “Veliko južno leglo,” i legla XIII, poznatog kao “Leglo Sjevernog Illinoisa.”

Iako se područja njihovog pojavljivanja ne preklapaju značajno, u središtu Amerike očekuje se prava invazija ovih zvučnih stvorenja. Kako kaže Evan Lampert, profesor biologije na Sveučilištu Sjeverne Georgije, “cikade će biti posvuda.” Očekujte da će njihove nimfe i izbačeni oklopi prekriti tlo, dok će odrasli primjerci krasiti drveće i biljke u predgrađima i lepršati zrakom.

“To je čarobno, i to je dio njihova imena,” rekla je Tamra Reall, entomologinja na Sveučilištu Missouri. Doista, ovi insekti nose ime magicicada zbog tog čarobnog dojma koji ostavljaju. Izlazak iz zemlje, parenje i polaganje jaja prije povratka u zemlju čini njihov životni ciklus zaista spektakularnim.

Ove godine, solarna pomrčina dodatno će pojačati čar ovog fenomena, dodaje Reall. “Oba događaja, dolazeći tako blizu jedan drugom, pružiti će javnosti priliku vidjeti znanost na djelu, prirodu na djelu, i vidjeti kako zajedno djeluju.”

Evo što možemo očekivati od ovogodišnjeg nezaboravnog događaja cikada.

Pojavljivanje cikada koje se ne propušta

Dok neka legla cikada izlaze svake godine, ove godine nas očekuje pravi prirodni spektakl, kako kažu stručnjaci za entomologiju. Ovogodišnji događaj nije običan jer dva odvojena legla, izlazeći istodobno iz zemlje, stvaraju prizor daleko dramatičniji od uobičajenih godišnjih pojavljivanja. David Althoff, profesor biologije na Sveučilištu Syracuse, objasnio je za ABC News da će stanovnici iz široke regije, od Marylanda do Oklahome, i od Illinoisa do južnih država poput Alabame i Georgije, biti svjedoci ovog rijetkog fenomena.

Leglo XIX, koje se pojavljuje svakih 13 godina, i Leglo XIII, koje izranja svakih 17 godina, zadnji put su se pojavili zajedno 1803. godine. Sljedeći zajednički izlazak ovih dvaju legla ne očekuje se sve do 2245. godine, kako predviđaju stručnjaci.

“Ovo je samo statistička anomalija, poput Halleyjeva kometa,” objasnio je Keith Clay, profesor na Odsjeku za ekologiju i evolucijsku biologiju na Sveučilištu Tulane. Ističe se da je susjedno pojavljivanje dva velika legla izuzetno rijetko.

Centralni Illinois bit će jedno od rijetkih mjesta gdje se očekuje ovo dvostruko izranjanje, s najvećom šansom za preklapanje upravo blizu Springfielda, kako predviđaju istraživači.

Periodične cikade provode do 17 godina pod zemljom prije nego što se pojave u trilijunima u jednom od najfascinantnijih prirodnih događaja.

Kada se očekuje izlazak cikada?

Do sredine travnja, mnogi stanovnici počet će primjećivati rupe u svojim dvorištima kako se nimfe približavaju površini.

Entomolozi očekuju da će cikade početi izlaziti iz zemlje kasnije tijekom mjeseca, rekli su za ABC News.

Polagani porast aktivnosti nastavit će se u svibnju, a ljudi mogu očekivati da će ih čuti čim odrasli primjerci počnu izlaziti sinkronizirano, rekao je Althoff.

“Kad dođu, dođu brzo,” rekao je Lampert.

Cikade provode većinu svog životnog ciklusa pod zemljom gdje se hrane korijenjem drveća. Stoga će se uglavnom okupljati na ili oko drveća kada izađu, rekli su istraživači.

Nekoliko tjedana nakon što počne nezamjenjiv zvuk mužjaka cikade, odrasli će pasti na tlo, a nimfe će se ponovno uvući u zemlju.

Zašto se cikade pojavljuju u masovnim brojevima?

Prema znanstvenicima, periodično masovno pojavljivanje cikada predstavlja strategiju preživljavanja za vrstu koja je izrazito ranjiva i podložna visokoj smrtnosti. Pojavljivanje u ogromnim količinama nakon dugih razdoblja omogućava preživljavanje dovoljnog broja jedinki koje će osnovati novu populaciju i povući se pod zemlju za sljedećih 13 ili 17 godina, unatoč tome što su lagan plijen za druge životinje.

Ptice, miševi i vjeverice su među predatorima koji se hrane cikadama, ali kako je objasnio Althoff, one mogu brzo izgubiti interes zbog prekomjerne konzumacije tijekom njihovih intenzivnih hranidbenih perioda. Također, mravi i ose povremeno se hrane cikadama, dodao je Lampert.

Stručnjaci za entomologiju predviđaju da bi istovremeni izlazak dva legla mogao rezultirati pojavom trilijuna cikada na površini do kraja svibnja, kada dosegnu vrhunac svog periodičnog razmnožavanja koje traje između četiri i šest tjedana.

“Ovo je pravo prirodno čudo svijeta. Ne postoji drugi organizam, barem koliko je meni poznato u Sjevernoj Americi, koji ima tako veliku količinu biomase,” istaknula je Dana.

Althoff dodaje da bi periodični karakter ovih događaja izlaska mogao također poslužiti kao način za sprečavanje križanja među različitim vrstama cikada.

Periodične cikade izlaze iz zemlje samo svakih 13 ili 17 godina u takvim brojevima da stvore jedno od najvećih prirodnih čuda na svijetu.

Kako cikade znaju da je prošlo 17 godina?

Za razliku od uvriježenog mišljenja, periodične cikade ne provode svoje godine u stanju hibernacije ispod zemlje. One su zapravo svjesne i aktivne u svojim oblicima bez krila, gdje kopaju tunele i hrane se s korijenovim sokom drveća.

Izlazak nimfi cikada iz njihovih podzemnih domova usko je povezan s temperaturom. Kada istekne 17 godina, cikade čekaju idealnu temperaturu prije nego što se upute prema površini. Ključan trenutak je kada temperatura tla na dubini od oko 20 centimetara dostigne 18°C. Zbog toga se cikade pojavljuju u različito vrijeme ovisno o geografskoj lokaciji; na primjer, tlo u Virginiji može prije doseći tu idealnu temperaturu nego tlo u Illinoisu. No, kad se ta temperatura postigne, sve cikade u tom području krenut će zajedno na površinu.

Kako cikade znaju da je prošlo 17 godina? Iako znanstvenici još nisu potvrdili nijednu teoriju, vjeruje se da periodične cikade imaju unutarnji molekularni sat koji očitava prolaz godina na temelju okolišnih signala. Kako drveće prolazi kroz svoje sezonske promjene, mijenja se i sastav njihova soka. Nimfe se hrane tim sokom i vjerojatno iz njega crpe informacije o protoku vremena. Sedamnaesti ciklus sezonskih promjena drveća signalizira nimfama da je vrijeme za izlazak.

Kada se cikade napokon pojave, one još uvijek nisu u svom odraslom obliku. One su nimfe koje ostaju takve sve dok se ne dogodi posljednje presvlačenje. Nakon što im se novi egzoskeleti stvrdnu, izlaze na drveće s novostečenim krilima, a mužjaci započinju svoje snažne pozive za parenje.

Mužjaci cikada koriste svoje snažne pozive za parenje ne samo kako bi privukli ženke, već i da impresioniraju i odvrate potencijalne suparnike.

I tako, krug se zatvara. Novorođene nimfe cikada padaju ili se spuštaju s drveća gdje su se izlegle i zakopavaju u zemlju, gdje će ostati neviđene sljedećih 17 godina.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Geografija i geologija

Zašto je more slano? Ovo pitanje jednako intrigira znatiželjnike i znanstvenike, otkrivajući duboku povezanost između geologije, kemije i ekologije naše planete. Oceani pokrivaju preko...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...