Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Hoćemo li uskoro imati „napadaje plastike“?

mikroplastika u hrani

Je li moguće da moderno doba sa sobom donosi nove, nevidljive prijetnje našem zdravlju? Istraživanje pokazuje kako se mikroplastika, ova nevidljiva prijetnja, sada pronalazi i u masnim naslagama arterija, dodajući još jedan razlog za zabrinutost. Dok su naučnici već ranije otkrili mikroplastiku u različitim dijelovima ljudskog tijela, najnovije otkriće pokazuje da se ovi sitni uljezi mogu naći i unutar arterijskih plakova, što potencijalno utječe na krvotok prema mozgu.

Tajni neprijatelji u našem krvotoku

U studiji su sudjelovali pacijenti koji su operirani zbog bolesti karotidne arterije, čiji su se arterijski plakovi analizirali. Fascinantno je da su od 257 pacijenata, čak 150 njih imalo naslage koje uključuju polietilen – materijal prisutan u svakodnevnim proizvodima poput vrećica i boca. Čak su i komadići PVC-a, materijala iz kanalizacijskih cijevi i imitacije kože, pronađeni u arterijama 31 pacijenta.

Kroz mikroskopsku analizu, tim je otkrio da su fragmenti plastike većinom bili manji od mikrometra, što ih čini gotovo nevidljivima, ali potencijalno štetnima. Ova otkrića otvaraju pitanja o utjecaju takvih čestica na ljudsko zdravlje, posebno kada su smješteni u tako vitalnim područjima kao što su krvne žile.

Rizici i budućnost istraživanja

Kroz dugotrajno praćenje, studija, objavljena u New England Journal of Medicine, ukazuje na veći rizik od srčanih udara, moždanih udara i drugih smrtonosnih ishoda među pacijentima čije su arterije sadržavale ove mikroskopske uljeze. Iako ovo otkriće nije konačan dokaz da je mikroplastika izravno odgovorna za ove probleme, upozorava na potencijalni dodatni rizik.

No, važno je razmotriti i druge čimbenike životnog stila, kao što su prehrana, fizička aktivnost i pušenje, koji također igraju ulogu u zdravlju srca i krvnih žila. Dr. Philip J. Landrigan, u svom uredničkom komentaru, naglašava hitnost dodatnih istraživanja, postavljajući ključna pitanja o vezi između mikroplastike i kardiovaskularnih bolesti, kao i mogućim metodama smanjenja izloženosti ovim štetnim česticama.

Dok odgovori još uvijek nisu jasni, jasno je da je vrijeme za buđenje i preispitivanje naše svakodnevne izloženosti plastici te njezine dugoročne posljedice na naše zdravlje. Buduća istraživanja će, nadamo se, pružiti više odgovora i smjernica kako se boriti protiv ove skrivene prijetnje.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...