Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Imaju li geni utjecaj na povišenje tjelesne mase pri korištenju kontracepcije?

Foto: Pixabay

Medicinski fakultet u Coloradu je nastojao provjeriti postoji li povezanost genetike i debljanja kod korištenja kontracepcije.

Iako je problem dobivanja mase pri korištenju kontracepcije poznat već neko vrijeme, nitko se nije pozabavio rješavanjem istoga. Pronađena je poveznica između određenih gena koji su zaslužni za komunikaciju s hormonima koji se inače nalaze u kontracepcijskim pilulama.

Znanstvenici su promatrali učinak kontraceptivnog implantata “etonogestrela”. Etonogestrel je oblik progestina koji se implantira ispod kože i inhibira nastanak ovulacije.

U istraživanju je bilo promatrano 276 pacijentica. Nakon analize podataka, utvrđeno je da je prosječna promjena težine +3,2 kg u rasponu od 27 mjeseci nakon korištenja. Većina ispitanika, tj. njih 73,9% je doživjelo debljanje.

Oslonivši se na farmakogenomiku, znanstvenici su pretpostavili da bi varijante gena koje kodiraju proteine koji se razgrađuju i komuniciraju s progestinom, mogle biti ključne u debljanju. Otkriveno je da su genske varijacije estrogenskog receptora 1 (ESR1) kod dijela sudionica povezane sa značajnijim debljanjem.

Žene koje su imale dvije kopije receptora, dobile su u prosjeku 13 kg više u usporedbi sa ostalim ženama.

Iako je samo istraživanje usmjereno na kontraceptivni implantat etonogestrel, sumnja se da bi i ostala kontraceptivna terapija mogla imati isti učinak.

“Nužno je bolje razumjeti kako individualne genetske varijacije mogu utjecati na rizik žene od nepovoljnog debljanja tijekom upotrebe egzogenih steroidnih lijekova” – navodi voditelj istraživanja.

Farmakogenomika jedna od najnovijih grana medicine pa za sada nije moguće rutinski provjeriti je li određena pacijentica podložna debljanju ili ne.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Iako je oralna kontracepcija bila prekretnica u sprječavanju neželjenih trudnoća, ona se oslanja na uzimanje terapije redovno. Multinacionalno istraživanje je pokazalo da 50% žena...

Zdravlje i Medicina

Neuroznanstvenici su došli do otkrića da je hipotalamus žena koje koriste kontracepcijske pilule znatno manji u odnosu na one koje ne koriste. Hipotalamus je...

Zdravlje i Medicina

Istraživači su klasificirali pregled zdjelice u dvije vrste: medinski indicirani ili potencijalno nepotrebni.

Znanost

Obrazovanje i planiranje obitelji kroz korištenje kontracepcije već se duže vrijeme povezuje s trendovima niže plodnosti.

Oglašavanje