Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Imaju li geni utjecaj na povišenje tjelesne mase pri korištenju kontracepcije?

Foto: Pixabay

Medicinski fakultet u Coloradu je nastojao provjeriti postoji li povezanost genetike i debljanja kod korištenja kontracepcije.

Iako je problem dobivanja mase pri korištenju kontracepcije poznat već neko vrijeme, nitko se nije pozabavio rješavanjem istoga. Pronađena je poveznica između određenih gena koji su zaslužni za komunikaciju s hormonima koji se inače nalaze u kontracepcijskim pilulama.

Znanstvenici su promatrali učinak kontraceptivnog implantata “etonogestrela”. Etonogestrel je oblik progestina koji se implantira ispod kože i inhibira nastanak ovulacije.

U istraživanju je bilo promatrano 276 pacijentica. Nakon analize podataka, utvrđeno je da je prosječna promjena težine +3,2 kg u rasponu od 27 mjeseci nakon korištenja. Većina ispitanika, tj. njih 73,9% je doživjelo debljanje.

Oslonivši se na farmakogenomiku, znanstvenici su pretpostavili da bi varijante gena koje kodiraju proteine koji se razgrađuju i komuniciraju s progestinom, mogle biti ključne u debljanju. Otkriveno je da su genske varijacije estrogenskog receptora 1 (ESR1) kod dijela sudionica povezane sa značajnijim debljanjem.

Žene koje su imale dvije kopije receptora, dobile su u prosjeku 13 kg više u usporedbi sa ostalim ženama.

Iako je samo istraživanje usmjereno na kontraceptivni implantat etonogestrel, sumnja se da bi i ostala kontraceptivna terapija mogla imati isti učinak.

“Nužno je bolje razumjeti kako individualne genetske varijacije mogu utjecati na rizik žene od nepovoljnog debljanja tijekom upotrebe egzogenih steroidnih lijekova” – navodi voditelj istraživanja.

Farmakogenomika jedna od najnovijih grana medicine pa za sada nije moguće rutinski provjeriti je li određena pacijentica podložna debljanju ili ne.

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Iako je oralna kontracepcija bila prekretnica u sprječavanju neželjenih trudnoća, ona se oslanja na uzimanje terapije redovno. Multinacionalno istraživanje je pokazalo da 50% žena...

Zdravlje i Medicina

Neuroznanstvenici su došli do otkrića da je hipotalamus žena koje koriste kontracepcijske pilule znatno manji u odnosu na one koje ne koriste. Hipotalamus je...

Zdravlje i Medicina

Istraživači su klasificirali pregled zdjelice u dvije vrste: medinski indicirani ili potencijalno nepotrebni.

Zdravlje i Medicina

Komplikacije tijekom trudnoće, povezuju se sa povećanim rizikom razvoja srčanih bolesti kasnije u životu majke. Komplikacije uključuju spontani pobačaj, preeklampsiju, gestacijski dijabetes i prijevremeni...