Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Iran razvio softver koji ubrzava testiranje na koronavirus

Teheran je predstavio novi AI (umjetna inteligencija) softver koji će ubrzati otkrivanje koronavirusa.

S obzirom na američke sankcije koje Iranu ograničavaju pristup testovima, ova zemlja je bila primorana improvizirati, te je razvila vlastiti softver koji će joj pomoći u dijagnosticiranju zaraženih.

Softver su predstavili službenici vlade u Teheranu, a razvio ga je konzorcij iranskih sveučilišta za samo jedan mjesec. Softver koristi umjetnu inteligenciju za analizu CT snimaka potencijalno inficiranih pluća, a to omogućuje liječnicima da uploadaju snimke i odmah dobiju rezultate.

Iranski znanstvenik za znanost i tehnologiju Sorena Sattari rekao je novinarima da se radi o velikom dostignuću koje će olakšati analize. Prethodno su eksperti morali ručno pregledati više stotina snimaka svakodnevno. Ovaj softver također pruža novi pristup dijagnosticiranju i liječenju zaraženih koronavirusom, piše Russia Today.

CT snimanje omogućuje liječnicima da primijete anomalije na plućima pacijenta te im ukazuje na infekciju koronavirusom. Međutim, ova metoda je ostavljena po strani u svijetu jer se koristi PCR testiranje koje “traži” genetski materijal virusa umjesto njegove simptome.

Američke sankcije su otežale Iranu pristup medicinskoj opremi zbog čega se ova zemlja okrenula svojim inovacijama. Također, istraživanja su pokazala da su CT snimanja pouzdanija metoda od PCR-a. Kinesko istraživanje provedeno prije mjesec dana navodi da bi CT trebao biti “primarni alat” za testiranje ljudi na koronavirus.

U Iranu je dosad zaraženo ukupno 55.743 ljudi, a zabilježena su 3.452 smrtna slučaja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, a za članove obitelji pet dana.

Bakterije i virusi

Ako djelotvornost cjepiva bude potvrđena, istraživači se nadaju da će u 2020. godini proizvesti sto milijuna doza...

Bakterije i virusi

Inhalator koristi eksperimentalni lijek koji u sebi sadrži interferon beta

Biljke i životinje

Istraživači su uvjereni da određeni aktivni sastojci iz kanabisa mogu utjecati na sprječavanje ulaska virusa u stanice pluća.

Oglašavanje